Hvem skal nu betale ca. 26 millioner kroner for en lille fejltagelse?

Hvilke konsekvenser bør det have for et medicinalfirma, at lancere et "ustabilt" produkt, eller for sundhedsstyrelsen som har godkendt at "Warfarin...

Henrik Jensen,

05/05/2015

Hvilke konsekvenser bør det have for et medicinalfirma, at lancere et "ustabilt" produkt, eller for sundhedsstyrelsen som har godkendt at "Warfarin Orion" kan substituere de "gamle" produkter (Marevan/Warfarin), selvom den samme sundhedsstyrelse nu åbenbart er kommet i tvivl, og tilbagekalder muligheden for at "Warfarin Orion" kan substituere Marevan/Warfarin?

Vigtig information til patienter som er i behandling med blodfortyndende medicin

For de patienter, som har takket nej til det billigere produkt da de var på apoteket, har dette betydet en merudgift på ca. 50 kr. pr. 100 tabletter. Det varierer meget fra person til person, hvor stor dagsdosis er. Det er noget der skal kontrolleres med jævne mellemrum. Nogle patienter tager f.eks. 7 tabletter om ugen. Andre patienter ligger på en dosis på 35 tabletter om ugen, altså holder et glas med 100 tabletter ca. 3 uger for disse patienters vedkommende. Jeg selv ligger i den sidste gruppe, men i mit tilfælde betyder de 50 kr. hver 3. uge måske ikke det helt vilde - men i den store sammenhæng!


For de patienter, som har takket ja til det nye produkt da de var på apoteket, betyder det nu at sundhedsstyrelsen anbefaler at disse patienter får foretaget en ekstra kontrol af deres INR-niveau hos egen læge. En sådan kontrol koster ifølge min egen læge samfundet ca. 500 kr. Måske ikke den store udgift - men i den store sammenhæng!

Når man så tager i betragtning, at der er ca. 100.000 danskere der er i behandling med disse produkter, så løber det op i nogle beløb som jeg ikke mener at samfundet og patienterne kan være tjent med at afholde som udgift.

Regner man lidt på det, så ligger udgiften pr. patient på et sted mellem 50 og 100 kr. for dem der ikke skiftede, og som nok er den mindste gruppe, da apoteket altid skal tilbyde det billigste produkt, hvilket de fleste tager imod. Samtidig skal man huske, at takker man nej til det billigeste produkt, så får man som patient kun tilskud til det billigste produkt. Dette betyder, at har man holdt sig til det "gamle" produkt, så har man pr. 100 tabletter selv afholdt en ekstraudgift på ca. 50 kr.

Har man som patient taget imod tilbuddet om det billige produkt "Warfarin Orion", så kommer det til at koste samfundet ca. 500 kr. pr. patient i ekstra kontrol hos egen læge, hvis man gør som sundhedsstyrelsen anbefaler, og tager til lægen og får foretaget en ekstra kontrol af INR-niveauet. Udover udgiften i sundhedssystemet, så er der en vis ulejlighed for patienterne, ved at skulle til lægen - det er svært at gøre op i kroner og øre, men nogen er nødt til at tage fri en time eller to fra jobbet for at gå til lægen og få foretaget denne kontrol i dagtimerne.

Det strore regnestykke kommer så her:Der er ca. 100.000 patienter i Danmark der tager disse produkter.

Udgiften varierer en del fra patient til patient, men lad os sige 50-100 kr. for de patienter som ikke skiftede produkt i ekstraudgift til patienten selv.

Udgiften til de patienter der valgte det billigste produkt er ca. 500 kr. pr. patient i regning til samfundet - men samtidig har det offentlige sparet ca. 50 kr. i medicintilskud - så en ekstraudgift på ca. 450 kr. til dig og mig og os allesammen.

Lad os sige, at det er 50/50 - selvom jeg tror flere skiftede produkt - altså en fordel til Orion/sundhedsstyrelsen.

50.000 patienter har betalt ca. 75 kr. mere for medicinen = 3.750.000 kr.

50.000 patienter koster samfundet ca. 450 kr. i ekstra kontrol = 22.500.000 kr.

Altså ender vi med en ekstraudgift til patienter og samfund på godt 26 millioner kroner

Om det er medicinalfirmaet (Orion) der skal dække, eller om det er sundhedsstyrelsen der har kostet samfundet disse penge må blive en sag mellem sundhedsstyrelsen og Orion. Men jeg mener ikke at det er samfundet og patienterne der skal bøde for sådanne åbenlyse fejl.

Hvem bør dække - skal medicinalfirmaet (Orion) dække? Skal der rulle hoveder i sundhedsstyrelsen? Eller skal vi bare bukke forover og tage udgiften som samfund?

Kilde: