Kritik af Martin Ågerups “Velfærd i det 21. århundrede” – første del | Liberaletanker.dk

Jeg har den fornøjelse at eje en kopi af Martin Ågerups nyeste bog, "Velfærd i det 21

Uffe Merrild,

05/06/2017

Jeg har den fornøjelse at eje en kopi af Martin Ågerups nyeste bog, "Velfærd i det 21. århundrede". Jeg var til et gå-hjem møde hos CEPOS i denne uge, og Martin Ågerup var så venlig og rar at sælge mig en signeret kopi :)

Min intention er at gennemlæse bogen og give mit syn på dens gode sider og dens mindre gode sider. Det er vigtigt at understrege at der også er mange gode sider i første del af bogen, men at jeg måtte vælge et emne at tage ud for at gennemgå nærmere for at forklare et alternativt syn på vækstprocessen. I næste del af min gennemlæsning tager jeg formentlig nogle positive elementer af bogen op.

Farligheden af at gøre det således er at jeg i tidlige dele risikerer at kritisere på et tyndt grundlag, det er muligt at eventuelle punkter dækkes senere i bogen. Den risiko har jeg valgt at løbe.

I første del af min kritik kigger jeg på Martin Ågerups fremstilling af vækstprocessen, som han forklarer om i den første del af bogen.

Det er kun muligt igennem en øget investering i kapitalgoder at markedet bliver i stand til at producere en øget mængde af forbrugsgoder. Det er klart at teknologisk effektiv investering er at foretrække frem for ineffektiv gammeldags investering, men den vigtige pointe er at det afgørende element er kapital. Teknologien kan være nok så avanceret, men uden kapital er den i sig selv ubrugelig.

Det er vigtigt for forståelsen af vækst at se teknologi som en gemen “bageform” mens kapitalen er den dej man hælder i formen. Uden dej, ingen kage. Det er ganske enkelt forkert at kalde teknologien for vækstgrænsen. Den ægte barriere for vækst er samfundets mulighed og lyst til opsparing og kapitalopbygning til produktion til forbrugerne, ikke blot teknologi og frihandel.

Dermed er det tydeligt at jo færre investeringer der drives politisk jo bedre, samtidigt at jo større mulighed der er for den enkelte at spare op, jo bedre. Disse elementer er vigtige at forstå for at begribe årsagerne til vækstkrisen i Danmark. Der er ganske enkelt for megen politisk kontrol og for lidt lyst til at spare op og investere.

God fornøjelse.