Værd at læse

00

Luksusfælden

Vores økonomi buldrer derudaf, har jeg hørt. Der er gang i hjulene, og nogen taler endda om mangel på arbejdskraft.

Men hvad er det så der er gang i?


Det er bl.a. opførelsen af nye boligområder, og gerne attraktive og dyre boliger. Jeg har kigget lidt på Carlsberg byen, hvor en lejlighed på 100 m2 koster op til 5 millioner. Og hvor det er muligt at komme af med 20 millioner, hvis man er lidt mere krævende.

Ved Frederikssund er en helt ny bydel på vej. Man har store planer, om 20.000 indbyggere og 4.000 arbejdspladser.

Der er også gang i opførelsen af supersygehuse og plejecentre til de gamle og demente. Og der bygges højhastighedsjernbane og metro i København. Og affaldsforbrænding, vindmøller og veje.

Flere projekter bliver helt eller delvist finansieret af pensionsselskaberne. Jeg har læst noget om Offentligt-Privat Partnerskab som det hedder. Det lyder da fint, men jeg kan ikke se andet end at min pensionsindbetaling dermed bliver til en forklædt ekstraskat.

Og endelig har jeg hørt at det især er indenfor servicebranchen, at beskæftigelsen er øget. Ja, det går vel også ganske godt for industrien, men det skyldes vel til dels alle byggeprojekterne.

Jeg kan sådan set ikke se noget galt i at vi hjælper hinanden til at udbygge vores land. Men det er jo ikke hele historien.

På ”vindmøllesafari” ud for Gedser, fik vi fortalt at de store fundamenter bliver støbt i Polen. Og andre dele kommer langvejs fra. Ved større byggeprojekter, vil der altid være materialer som skal importeres.

Og en stor del af arbejdskraften kommer også udefra. Det ville da være bedre hvis vi selv kunne.

Er vi ved at gå i luksusfælden? Glemmer vi princippet om at der skal ydes, før der kan nydes?

En sag kan ses fra mange sider. Et privat firma tænker først og fremmest på bundlinien, og tænker ikke nødvendigvis på hvad der er bedst for Danmark. En gennemsnitlig politiker tænker først og fremmest på at blive genvalgt. Og vælgerne tænker først og fremmest på deres eget velbefindende.

Vi mangler nogen som først og fremmest tænker på Danmarks fremtid.

2 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere