Nationalbanken kvartalsoversigt: Overophedning, boligbobler og negative renter

Nationalbanken, den "optimistiske" institution man altid kan få en dommedagsprofeti af, har frigivet deres kvartalsoversigt, og der er masser af ta...

Uffe Merrild,

22/06/2015

Nationalbanken, den "optimistiske" institution man altid kan få en dommedagsprofeti af, har frigivet deres kvartalsoversigt, og der er masser af tal og forklaringer at kigge nærmere på.

Den mest interessante jeg stødte på er på side 19 - Figur 14 viser forwardrenten. Denne er negativ fra nu og til (ca.) foråret 2017 hvor den krydser 0, og i juni 2018 viser grafen en rente på 0,5pct.

Det interessante er også at man forventer at Danmarks og ECBs renter vil flugte med hinanden selvsamme forår, inden da vil den danske ligge under ECBs. Jeg har ikke kunnet finde forklaringen på denne "harmonisering" i deres forecast endnu.

Side 24 figur 19 viser også en tendens til en stigning på realkredit udlån til husholdningerne. Det flugter meget godt med nationalbankens korte besked (side 5, sammenfatning):

I Nationalbankens prognose ventes et jævnt vækstforløb, som indebærer, at økonomien kommer tilbage i en normal konjunktursituation i løbet af de næste par år. En væsentlig stærkere udvikling i efterspørgslen end skønnet i prognosen er imidlertid set adskillige gange tidligere i forbindelse med opsvingene i både 1980’erne, 1990’erne og 2000’erne. I artiklen beskrives to situationer. En hvor de aktuelt lave forbrugs og investeringskvoter i løbet af kort tid normaliseres, og hvor boligprisstigningerne stiger lidt hurtigere end i Nationalbankens prognose, og et andet scenarie hvor stigningen i boligpriserne bliver selvforstærkende. Det vil resultere i en kraftig og hurtig stigning i efterspørgslen i økonomien. En stigning i erhvervsfrekvensen og et fald i ledigheden til de strukturelle niveauer vil ikke være nok til at hindre et pres på arbejdsmarkedet og i økonomien generelt, og der kan opstå udbredt mangel på arbejdskraft. Tilpasningen i det første tilfælde bliver i bedste fald en blød landing, mens der i det andet tilfælde er stor risiko for, at den bliver abrupt.

På figur 4 side 45 kan man bl.a. se at formuekvoten begynder at stige voldsomt i forhold til forbrugskvoten, som man også kan se skete mellem 2004-2008.

På side 47 og frem kan man se Nationalbankens fremskrivning af de to scenarier - en med boligboble og en uden.

Nu skal i også selv have lov at kigge efter, men jeg vil dog lige fremhæve en enkelt ting til:

Efterspørgslen kommer også fra udlandet, og væksten på danske virksomheders eksportmarkeder er taget til. Øget eksport vil lægge beslag på indenlandske ressourcer i en situation, hvor også fremgangen i den indenlandske efterspørgsel formentlig vil være stærk, og dermed øge risikoen for en overophedning af økonomien. Der er de senere år sket en markant forbedring af danske virksomheders lønkonkurrenceevne, hvor forringelsen under højkonjunkturen 2005-07 er mere end indhentet. Det skyldes en periode med lavere lønstigninger og højere vækst i produktiviteten i de konkurrence udsatte erhverv end hos konkurrenterne. Samtidig er den effektive kronekurs blevet svækket. Danske eksportvirksomheder står dermed rustet til at nyde godt af den fremgang på de udenlandske markeder, der tegner sig, og der er derfor også mulighed for et kraftigere efterspørgselstræk herfra.