Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

118

Skrevet af slettet bruger 6430 1578 dage siden - Direkte link

Er der nogen der kan anbefale en guldhandler i kbh. området?


Skrevet af _slettet_bruger_1381 1578 dage siden - Direkte link

Tavex registrerer dine køb, såfremt du handler med bankoverførsel. Så husk kontanterne. Måske jeg bare er paranoid, men jeg vil helst ikke have der findes et register over mine eventuelle køb af metaller. Det kan hurtigt havde i kriminelle hænder.

- Annonce -

- Annonce -


Skrevet af _slettet_bruger_7047 1578 dage siden - Direkte link
Altså skattevæsenet :-)?

Skrevet af slettet bruger 5997 1578 dage siden - Direkte link

i frederikssund ligger der en guld/sølv sælger jeg har købt ved, når lejligheden bød sig.

 

Det er dog solgt igen, med fortjeneste, da jeg sku bruge pengene til det dersens.. hvad er det nu de kalder det hadet erhverv..? Jo, iværksætteri. Der var den!

 

Jeg kan desværre ikke huske hvad det hed, men de lever primært af at LAVE smykker, men sælger også løst. Jeg blev ikke registreret dengang, men købte også kun for 10k ca(ved ikke om det ændrer sig ved større mængder)


Skrevet af mw75 1578 dage siden - Direkte link

Hos Tavex bliver det kun registret når det samlede beløb overstiger 100.000 kr når man handler investerings guld.

www.tavex.dk

 


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Jeg har kigget lidt på tavex.dk, og umiddelbart er priserne fornuftige.

Jeg har trukket en række sammenlignelige quotes far forskellige andre leverandører, jeg benytter - og omregnet ved dagskurs på valuta og guld/sølv.

 

Prisforskellene er små - som angivet her:

 

1 oz Krugerrand / 1 oz. Maple Leaf - køb af 1 stk:

Tavex: DKK 9835. Min billigste leverandør: DKK 9806

 

100 gram barre - finguld -  1 stk

Tavex: DKK 31322. Min billigste leverandør: DKK 30536

 

Den billigste gold 1 oz. ounce rundbarre: 

Tavex: Krugerrand/Maple Leaf 1 oz. DKK 9835.

Min billigste leverandør: Helvetia Gold Ounce : 9676,38 (9553 ved 20)

 

Bid offer spread (Difference mellem køb og salg) på 1. oz. rundbarre:

Tavex: 4.5%

Min billigste leverandør: 3.5%

 

Sølv er dog helt håbløst prissat hos Tavex - men det kan man jo takke dansk moms for. En philhamoniker står til DKK 301, mens momsfri indkøbspris er ca. DKK 193.

 

De nærmere handelsbetingelser hos Tavex har jeg ikke helt overblik over. Hvordan står det til med leveringstider? Låses kursen på henvendelsestidspunktet? På betalingstidspunktet? På udleveringstidspunktet? Er registrering og fremvisning af ID påkrævet? Disse faktorer spiller jo også ind. Tavex reklamerer med prisgaranti på guld, hvilket klart tæller som et plus.

 

Altså får Tavex, ved handel af mindre mængder guld (få oz.) mit royale godkendelsesstempel (har ikke sammenlignet engros), men en forventet sur smiley på sølvfronten. På trods af den gode mavefornemmelse, har jeg har dog aldrig selv handlet hos dem - så det er naturligvis på eget ansvar.

 

Man skal dog altid huske på, at oftest finder man de bedste køb hos andre, der gør det i fysisk ædelmetal - og som af den ene eller anden årsag ønsker at skifte position eller fordeling. Hvor det ikke altid kan være lige let at finde en sælger, er dette dog især relevant når man selv ønsker at sælge - og i Danmark, specielt når det gælder sølv.


Skrevet af _slettet_bruger_5280 1578 dage siden - Direkte link
Super god artikel og jeg er enig. Til alle som ønsker sig at skaffe sølv, i fysisk form, kan jeg anbefale at kigge på min serviceside, http://købsølv.dk hvor jeg giver GRATIS RÅD OG VEJLEDNING til at få fat i disse metaller. Jeg har månedlige afgange til Tyskland for at hente sølv hjem. Sølv bliver snart et sjældent metal fordi mængden af udvundet sølv svinder og vi genbruger ikke sølvet.

Skrevet af Louis B. Knockel 1578 dage siden - Direkte link

Stor tak for Deres artikel, hr. Nikolajsen, mange gode oplysninger. 


Skrevet af roehakker 1578 dage siden - Direkte link

Spørgsmål til artiklen , hvad koster det at leje en bankboks i Schweiz , kan den Danske stat kræve oplysninger om en lejet bankboks i Schweiz .


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

I en udvalgt bank, gaar priserne fra:

 

4632 cm3:   71 CHF/anno til

137500 cm3: 508 CHF/anno (incl. MwSt, dvs. moms).

 

Ind imellem de to angivne stoerrelser, finder man 5 andre stoerrelser.

 

Andre banker har naturligvis andre priser - men det er i dette omraade.

 

Vedr. bankhemmelighed, saa kan den danske stat intet "kraeve" som saadan. Schweiz er en uafhaengig nation, og folkeoponionen er staerkt kritisk overfor udlandet, der anses for at vaere fjendtligt overfor den Schweiziske model.

Politikernes magt er staerkt begraenset - men selvom den ikke var, ville det pt. vaere politisk selvmord at boeje sig vaesentligt for udlandet i nogen som helst sag, samt at involvere Schweiz i overstatslige "samarbejder", eller gaa bort fra den historiske neutralitetspolitik. Det er i hvert tilfaelde min vurdering.

 

Men, en bank er en forretning, og specielt ved bankforretning er man afhaengig af ens oversoeiske forretningsforbindelser. Dette har div. stater brugt til at laegge pres paa de Schweiziske banker.

 

Baade UBS og Credit Suisse har derfor laekket oplysninger til amerikanske og tyske myndigheder, om udvalgte udenlandske kunder - stukket dem, om man saa maa sige. Dette er de under stor kritik for i Schweiz, inklusiv fra de Schweiziske myndigheder. 

Derfor boer man nok vaelge disse to banker fra, selvom chancen for, at en boks vill blive aabnet uden ejerens tilladelse og underlagt revision - er noget naer nul.


Skrevet af _slettet_bruger_5280 1578 dage siden - Direkte link
Som skrevet på min hjemmeside, købsølv.dk, kan man endnu hos Silberling.de købe online og få tilsendt sølvet direkte hjem til din egen adresse i DK. Nemt bekvemt og uden de store omkostninger.

Skrevet af _slettet_bruger_1381 1578 dage siden - Direkte link

Tak for en fremragende artikel, Niklas! Som altid, det er en fornøjelse at læse dine posts.

 

Nu er mulighederne for at købe tættere på spot større i Schweiz end i DK. Har du mulighed for at sende til DK fra f.eks. Tyskland eller Frankrig?


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Nu er mulighederne for at købe tættere på spot større i Schweiz end i DK.

 

Ja - for soelvs vedkomne:

8% moms i Schweiz (mod Tysklands 7% og Danmarks 25%). Men da Schweiz er udenfor EU, kan man faa returneret moms ved eksport.

Derudover er markedet mere konkurrencepraeget i CH, og derfor tilbyder fx. en Schweizisk fileal af et firma, typisk en (marginalt) lavere pris, end en fileal i samme firma andetsteds i Europa (Tyskland incl.).

 

I tilflaeldet guld, saa er besparelserne relativt smaa, men jeg finder nu stadig marginalt lavere priser i Schweiz end andre steder i Europa. 

 

Husk soelv er momsbelagt i Dk, og ved import af monsfrit soelv til Dk fra en lokation udenfor EU, skal du henvende dig til SKAT og svare told.

 

>Har du mulighed for at sende til DK fra f.eks. Tyskland eller Frankrig?

 

Send mig en mail paa nikolajsen.niklas (at) gmail.com - og lad os se, om jeg kan hjaelpe dig til en attraktivere handels end du ellers ville kunne finde.


Skrevet af Martin Rytter 1578 dage siden - Direkte link

Man kan købe guldmønter/barer uden at betale moms, men hvad sker, når man sælger? Så skal man vel betale skat (hvor meget?) af »gevinsten« (hvis der er én) i kroner?


Skrevet af _slettet_bruger_7047 1578 dage siden - Direkte link
Ja vil mene, at der er tale om en skattepligtig avance, da der er tale om spekulation (egentligt grotesk når man blot ønsker at bevare sin købekraft grundet statens fiksfakserier...). Gevinsten vil skulle medregnes til den skattepligtige indkomst.

Skrevet af Henrik Sørensen 1578 dage siden - Direkte link

Hvis du ikke driver handel med ædlemetaller så er det skattefrit både tab og gevinst. Så har du 50 sølvmønter for 50.000-100.000 så er det ikke noget SKAT bliver indblandet i. Placere du til gengæld 5 millioner i ædlemetaller og handler ofte/dagligt og har en uddannelse som handler etc. så bliver du skattepligtig.


Skrevet af _slettet_bruger_7047 1578 dage siden - Direkte link
Vil SKAT ikke anse stort set enhver omgang med guld- og sølvmønter som spekulation, hvorfor gevinsten bliver skattepligtig? Altså ikke grundet næring, men spekulationsøjemed.

Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Man kan købe guldmønter/barer uden at betale moms, men hvad sker, når man sælger? Så skal man vel betale skat (hvor meget?) af »gevinsten« (hvis der er én) i kroner?

 

Her skal vi have anden ekspertise paa banen. Hvor jeg bor er indkomstskatten ca. 5% paa arbejde, og ca. 1% paa kapitalindkomst. Medmindre du er gift, har forsoergerpligt - eller formue (hvor gunstigere vilkaar kan forhandles), for er det tilfaledet, bliver du ikke flaaet i samme grad.


Skrevet af Jacques d´Biann 1578 dage siden - Direkte link

Perfect timing for mit vedkommende. Overvejer at plante en del af min opsparing i fysisk ædelmetal (på den anden side af 100.000 kr.) Hvad ville bedst kunne betale sig med et beløb i den størrelsesorden? Og igennem hvem?


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Altsaa - som naevnt er tavex.dk faktisk ikke daarlige mht. deres priser paa guld. Jeg kan da ogsaa tage en 10 ounces med til dig fra CH, og maaske spare dig mellem 0 & 2000 kr (alt efter form), men personligt ville jeg overveje at handle lokalt, naar marginalerne er saa smaa. Service er ogsaa penge vaerd. 

Jeg har ikke handlet med tavex, men man kan da kigge ind hos dem, og se om man bryder sig om forretningen. De har ogsaa prisgaranti, hvilket jo burde kunne sikre en konkurrencedygtig indkoebspris.

 

En sjaelden gang imellem stoeder jeg paa en, der vil ud af sin fysiske position i guld/soelv, og her kan man typisk goere det bedste koeb - og faktisk koebe til under spot. Dette er altid vaerd at vaere paa udkig efter. Du kan ogsaa altid spoerge mig om jeg kender nogen i Dk, der er paa vej ud, og saa kan jeg formidle, hvis dette er tilfaeldet.

Men - selvom man finder de bedste priser paa denne maade, faar man ikke altid noejagtig den maengde eller den form man helst vil have. Dertil, saa er der pt. desvaerre langt flere der koeber end der saelger.

 

Du er velkommen til at sende mig en mail paa nikolajsen.niklas (at) gmail.com - og lad os se, om jeg kan hjaelpe dig til en attraktivere handels end du ellers ville kunne finde, naar du har gjort op med dig selv, hvilket metal du vil have, og paa hvilken form.


Skrevet af slettet bruger 1099 1578 dage siden - Direkte link

Meget interessant og informativ artikel. Jeg anede ikke, at der ikke var moms på handel med guld. Og det ærgrer mig at du skriver det, for det anede de sikkert heller ikke i Ø-R-SF-S. Så nu får vi nok en forespørgsel i Folketinget i næste uge, og en lovændring i juni.


Skrevet af _slettet_bruger_1381 1578 dage siden - Direkte link

Så vidt jeg er orienteret, er det takket være EU-lovgivning(tænk at det skulle ske!), at der ikke er moms på guld. Du kan være helt sikker på, at i DK vil man ikke udvælge en enkelt vare, og fritage den for moms!


Skrevet af slettet bruger 1099 1578 dage siden - Direkte link

Sørme ja - http://www.skat.dk/skat.aspx?oId=95912&vId=202195&i=141 EU har sågar udarbejdet en lang liste over præcis hvilke guldmønter (udover investeringsguld og værdipapirer) der er momsfritagede. 


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Jeg noterer mig mange fine spørgsmål og henvendelser, her og pr. mail. I aften vil jeg opsummere, og besvare efter bedste evne. Men jo - jeg tror da bestemt at jeg kan hjælpe småsparer- og investorer med billig adgang til guld og sølv, også i små mængder, ud fra et ønske om at hjælpe de, der ønsker at hjælpe sig selv. 

 

Emnet er vendt både her og andetsteds i årevis - men som nævnt, der der langt flere østrigsk funderede monitære eksperter, der taler varm for ædelmetal i en inflationstid, end der er faktiske folk der gør noget ved sagen. Mon ikke "nogen" arrangerer en mindre forsendelse til Dk i nær femtid, der i bedste Hjem-Is stil ser til at få distribueret lidt rigtige penge til 180graders gode læsere, uden strafafgift og regsitereringskontrol.


Skrevet af Grosen Friis 1578 dage siden - Direkte link

Hej Niklas

Fantastisk god artikel!

Man kan tage sit pas med til en sparekasse i eksempelvis Flensburg og så blive oprettet som kunde.

Der efter kan du bestille og betale for eksempelvis sølvmønter via sparekassen og personligt hente dem.

Fordelen er at det er tæt ved grænsen og du kan købe dem til lav moms på 7%

Hvis man vil læse mere om investering i guld og sølv så kan jeg anbefale http://solvinvestor.dk

/Grosen Friis


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Det er helt korrekt. Sølv i Tyskland er, som jeg også nævner i min artikel, kun belagt med 7 % MwSt (moms).

For de, der ikke har mulighed for at afsætte tid til en tur over grænsen, men fortrækker at handle i fx. Kbh, kan jeg forstå at du kan være behjælpelig - ligesom jeg også selv gerne hjælper med facilitering i København. 

 

Ved større handler, bør man se på muligheden for at finde en god Estonisk (ingen moms) eller Schweizisk (eksport på tværs af EU grænse og mulig moms-refundering) forhandler - eller simpelthen opbevare det i udlandet. Der findes sågar momsfri depotmuligheder, selvom intet naturligvis slår at have klingende mønt i hånd.


Skrevet af _slettet_bruger_5280 1578 dage siden - Direkte link

Korrektion :-) SølvMØNTER er belagt med 7% moms, hvorimod sølvBARRER er belagt med 19%.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Tak.


Skrevet af Carsten Valgreen 1578 dage siden - Direkte link

Vi har pålidelige data for guld og sølvpriser langt tilbage. I reale termer (korrigeret for inflation) har prisen på guld ingen trend siden starten af det 19 århundrede. Det ville også være mærkeligt hvis den havde. I øjeblikket ligger den langsigtede reale trend tlbage fra starten af det 19 århundrede omkring $800-$900/ounce. Spot prisen pr ounce er ca. $1635 - eller omkring det dobbelte. Det er ikke usædvanligt at guld har været omkring det dobbelte af trenden - og heller ikke at den har været det halve. Faktisk var den nede omkring det halve i 2003 da det nuværende bull market i guld (og commodities) startede. USA skal med andre ord have fordoblet det generelle prisniveau får den nuværdende guldpris er "i ligevægt". Amerikanks inflation er ca. 2%. Så det vil tage ca. 36 år. Og mht til den "uafvendelige inflation" som følge af lempelig pengepolitik er der kun at sige at den da lader vente på sig :-)

 

Jeg har ingen som helst anelse om hvad guldprisen skal på kort sigt. Men efter et 8 årigt bull market og til den dobbelte pris af den langsigtede trend. Og en langsigtet trend der højest giver dig inflationen, er det svært at se den langsigtede ide i det implicitte investeringsråd i denne artikel.

 

Aktier giver dig på sigt nominel vækst +2% dividende pr år. Guld giver dig inflation +0% dividende og er formentlig nu overvurderet med 50% ift langsigtet trend.

 

$1 investeret i US aktier i 1900 var blevet til $18317 i 2010

$1 investeret i US bonds i 1900 bonds var blevet til $206 i 2010

$1 investeret i guld i 1900 var blevet til $59 i 2010 (og det var efter 7 års bull market - i 2003 var det kun $17)

 

... og med henyn til sikkerhed og volatilitet er det sådan at guldprisen i dollar siden 1973 har haft en volatilitet på godt 20% om året mens amerikanske aktier har haft en på ..... 16%. Guld er med andre ord mindst lige så risikabelt som aktier og giver et langsigtet afkast der er klart ringere - og næsten nødvendigvis må være det.

 

(kilde. Credit Suisse Globel Investment Returns Sourcebook, Dimson, Marsh & Staunton)

 

Men nu var der jo heller ikke nogen inflation, krige eller finansielle kriser i det 20nde århundrede.

 

Men hvad ved jeg. Læs hvad Warren Buffet tænker om den sag i stedet:

 

http://www.berkshirehathaway.com/letters/2011ltr.pdf

 

... og et velment held og lykke med at købe noget fysisk guld og sølv alle sammen.


Skrevet af _slettet_bruger_1381 1578 dage siden - Direkte link

Jeg tror du misforstår pointen. Pointen er ikke at tjene et afkast, men at sikre en del af sin opsparring. Alt sammen ud fra det investeringsscenarie man nu arbejder ud fra. Nogle arbejder ud fra et scenarie om det totalt systemiske sammenbrud hvor vi reverterer til byttehandel, mens andre blot vil sikre sig en commodity der historisk følger inflationen rimelig tæt. Ideen med at eje guld og sølv er, ja at du ejer DET. Og ikke en option, eller en statslig IOU eller gældsnote, som fiatvaluta reelt er. Har du alle dine likvider i fiat, aktier, obligationer og vi oplever et systemisk krak, så har du absolut intet. INTET.

 

Det er muligt at guldprisen er historisk høj, pt. Men jeg mener du beskuer spørgsmålet forkert. Guldprisen er blot et udsagn om, hvor mange statslige gældsnoter du skal hoste op med for at købe en given mængde guld. Hvordan kan prisen på guld halveres? I fald det sker, vil det være resultatet på et fuldbyrded deflationært rally i verdensøkonomien. Sidst vi så det i 2008 efter Lehmann, var guld den vare der klarede sig bedst af alle, og endte endda året med over 6% tilførsel til trods. Verdensøkonomien befinder sig i en klassisk Catch 22 situation. Vedbliv med at stimulere økonomien, med inflation til følge. For at stimuli skal virke er der behov for tiltagende større omgange stimuli for at virke, og de virker i kortere og kortere tid. Det er begrænset hvor meget FED kan modvirke de inflationære afledte effekter, ved at betale bankerne for ikke at låne pengene ud, på et eller andet tidspunkt slår inflationen rigtig fat. Omvendt, trækker staten sig ud at økonomien, vil vi opleve det deflationære rally som ligger og lurer, og systemet krakker. Patienten er syg og døende, uanset hvilken behandling man benytter.  

 

Købekrakften af fiat udhules meget kraftigt for tiden. Jeg advarer mod at stole på de officielle infalationsberegninger, der meget praktisk udelader fødevarer og energipriser. Billedet har de sidste tre år været deflation i de ting du ejer eller ikke skal bruge, og inflation i de ting du har brug for(energi og fødevarer). Et skræmmende scenarie. Se eventuelt www.shadowstats.com for mere valide inflationsberegninger.


Skrevet af Carsten Valgreen 1578 dage siden - Direkte link

Jeg tror ikke jeg misforstår pointen,

 

" Nogle arbejder ud fra et scenarie om det totalt systemiske sammenbrud hvor vi reverterer til byttehandel, "

 

Så bliver det svært at komme til Schweiz og hente sit guld. Mon ikke et gevær er en bedre investering der.

 

"mens andre blot vil sikre sig en commodity der historisk følger inflationen rimelig tæt"

 

Guld følger ikke inflationen rimeligt tæt historisk. Ikke tættere end aktier og jord.

 

" Ideen med at eje guld og sølv er, ja at du ejer DET. Og ikke en option, eller en statslig IOU eller gældsnote, som fiatvaluta reelt er."

 

Hvorfor så ikke jord? Det giver da et afkast. Og hvorfor ikke andre fysiske aktiver der faktisk giver en eller anden slags nytteværdi?

 

" Har du alle dine likvider i fiat, aktier, obligationer og vi oplever et systemisk krak, så har du absolut intet. INTET."

 

Har du i så fald dit guld? Kun hvis du også har et gevær.

 

"Guldprisen er blot et udsagn om, hvor mange statslige gældsnoter du skal hoste op med for at købe en given mængde guld."

 

Nej det er et udsagn om hvor mange varer og tjenester du lige nu skal afgive for at købe guld. .. den høje guldpris kan således tyde på at mange tænker på samme måde som dig. Du køber mao en dyr forsikring. Hvilket jo sagtens kan vise sig fornuftigt, Men ikke desto mindre dyr målt i fysiske varer og tjeneter lige nu - ikke i fiat money.

 

"Hvordan kan prisen på guld halveres? I fald det sker, vil det være resultatet på et fuldbyrded deflationært rally i verdensøkonomien."

 

Tjah det skete fra 1982-1990. Uden at jeg fik brug for et gevær.

 

" Sidst vi så det i 2008 efter Lehmann, var guld den vare der klarede sig bedst af alle, og endte endda året med over 6% tilførsel til trods. "

 

2008 var vel ikke deflation, men en finansiel krise. Og det er ikke sandt at "guld klarede sig bedst". 30 årige amerikanske obligationer gav 19.5% i total afkast i 2008 - mere end tre gange så meget som guld for et langt mindre risikabelt aktiv.

 

"Verdensøkonomien befinder sig i en klassisk Catch 22 situation. Vedbliv med at stimulere økonomien, med inflation til følge. For at stimuli skal virke er der behov for tiltagende større omgange stimuli for at virke, og de virker i kortere og kortere tid. Det er begrænset hvor meget FED kan modvirke de inflationære afledte effekter, ved at betale bankerne for ikke at låne pengene ud, på et eller andet tidspunkt slår inflationen rigtig fat. Omvendt, trækker staten sig ud at økonomien, vil vi opleve det deflationære rally som ligger og lurer, og systemet krakker. Patienten er syg og døende, uanset hvilken behandling man benytter.  "

 

tjah . muligt. hvilken del af denne analyse galdt ikke i 1950erne, 1960erne, 1970erne, 1980erne, 1990erne eller 2000erne? Og hvorfor?

 

"Købekrakften af fiat udhules meget kraftigt for tiden. Jeg advarer mod at stole på de officielle infalationsberegninger, der meget praktisk udelader fødevarer og energipriser. "

 

Konspirationsteori. Som hurtigt kan aflives. Chekc big mac indeks hos Economist. Inflationen er ca. 2% og der er ikke en snert af evidens for at det er manipuleret bortset fra i Argentina.

 

 


 

 

 
 


 Skrevet af LordNacho 1578 dage siden - Direkte link

"Købekrakften af fiat udhules meget kraftigt for tiden. Jeg advarer mod at stole på de officielle infalationsberegninger, der meget praktisk udelader fødevarer og energipriser. "

Konspirationsteori. Som hurtigt kan aflives. Chekc big mac indeks hos Economist. Inflationen er ca. 2% og der er ikke en snert af evidens for at det er manipuleret bortset fra i Argentina.

Det er nu ikke helt en konspirationsteori. FX er nogle indekserede ydelser skiftet fra en beregning til en anden: http://www.bbc.co.uk/news/business-15959908


Skrevet af Carsten Valgreen 1578 dage siden - Direkte link

Det at skfte indeksering af en offentlig ydelse er da ikke der samme som at man ikke kan stole på inflationsindeks.

 

"Jeg advarer mod at stole på de officielle infalationsberegninger, der meget praktisk udelader fødevarer og energipriser. "

 

Det er i øvrigt usandt at de udelader fødevarer og energi.

 


 


Skrevet af LordNacho 1578 dage siden - Direkte link

Det at man bruger en statistik i stedet for en anden lugter utroligt meget, og jeg kan godt forstå at LB mener der er noget fusk. Jeg siger bare, at man ikke kan feje kritikken af banen ved at skrige "konspirationsteori!"

 

Jeg kender ikke din baggrund indenfor statistik og økonomi, men der er noget der hedder "hedonic adjustment". Spørgsmålet er om det bliver misbrugt.

 

http://www.zerohedge.com/news/ignore-all-time-high-march-gas-prices-bls-tells-you-inflation-lower-expected

 

http://seekingalpha.com/article/92522-hedonic-adjustments-downplay-inflation


Skrevet af ianarki 1578 dage siden - Direkte link

Man skal dog huske på at inflation er langsom i at manifestere sig. Når renten sænkes og der skabes en masse penge går der et stykke tid før de har været hele vejen gennem økonomien


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Se i øvrigt mit svar på din oprindelige kritik her.

 

>Så bliver det svært at komme til Schweiz og hente sit guld. Mon ikke et gevær er en bedre investering der.

 

Jeg anbefaler altid folk at opbevare deres fysiske guld og sølv, hvor de har adgang til det. Men nej, selv ved en total nedsmeltning af samfundsøkonomien, vil det da være muligt at komme til ens guld og sølv, hvis det fx. var opbevaret i Schweiz - om end måske ikke fra dag til dag.

 

>Guld følger ikke inflationen rimeligt tæt historisk. Ikke tættere end aktier og jord.

 

Aktier? Så min væsentlige andel i Nederlandske Tulipankompani af 1636, er virkelig mange penge værd? Jord? Jord og fast ejendom er i dagens Danmark så stærkt manipuleret af rente, tilskud, fradrag, love og regler - at det er hvad jeg ville kalde en højrisikoinvestering.

En dobbelt guldkrone fra Chr IV (6 gram) kunne i 1628  købe mig 40 høns. De 1800 kr i guldværdi kan stadigvæk i dag købe mig 40 lørdagskyllinger, med den bonus, at jeg slipper for at plukke dem selv.

Samme Chr IV var medstifter af danmarks første aktieselskab, Dansk Ostindisk Kompagni. Det gik spektakulært rabundus - og tog en god del af den Københavnske borgerelites formuer med sig. Hvad er en ejerandel værd der i dag?

 

Kan man få et stort afkast ved at investere klogt? Helt sikkert. Er guld et historisk godt medium til "store of value"? Definitivt!

 

>Tjah det skete fra 1982-1990. Uden at jeg fik brug for et gevær.

 

Renten i start-firserne var i perioder tæt på 20 %! Dette sendte naturligvis guldprisen ned. og den blev nede, så længe der var et sundt, renteniveau. Nu spørger jeg så - hvordan ville Frankrig, England eller USA stå mht. financiering af gæld, hvis renten steg til 20 %? Eller 15 %? Eller blot 10 %? Eller 5 %?

 

>Konspirationsteori.

 

Hør her. Et sagligt niveau er ikkw for meget at bede om. Jeg tror efterhånden vi har forstået, at du ikke bryder dig om guld og sølv som et muligt "store of value" eller som "hedge" i en, hvad mange anser som usikker tid.

Heldigvis tvinger ingen dig til at investere mod din vilje. Skal vi ikke lade det blive ved det? Så kan vi genåbne diskussionen til næste sommer, og er verdensøkonomien i fuld fart fremefter, ligger guld og roder rundt nede omkring 300 USD, så giver jeg en is. 


Skrevet af Hans Henrik Bang 1578 dage siden - Direkte link

Hej Carsten.

 

Jeg mener ikke at Big Mac indeks viser at inflationen er 2% (I USA, da det er dollar diskussionen handler om).

 

Big Mac indeks viser at i perioden 2000-2010 er inflation målt med Big Mac indeks ca. 1,5 procentpoint højere end den rapporterede officielle inflation.

 

Se her:

 

http://www.economist.com/node/18014576?story_id=18014576

 

Den officielle inflation i USA angivet ved CPI (Consumer Price Index) er i perioden gennemsnitligt 2,4% pr. år. Med andre ord er Bic Mac indeks inflationen ca. 63% højere end den officielle CPI inflation.

 

(Kilde: http://www.usinflationcalculator.com/inflation/consumer-price-index-and-annual-percent-changes-from-1913-to-2008/)

 

Inflationen i 2011 var i øvrigt 3,2% iflg. CPI


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Hej Carsten

 

Jeg mener ikke at din kritik af guld og sølv, som et solidt og anbefalesværdigt opsparingsmedie for menigmand i disse dage, er berettiget.

 

Lad mig først klart og tydeligt gøre op med, at jeg slår et slag for spekulation, og for guld og sølv som en smutvej til hurtig velstand. 

 

Jeg skriver selv tydeligt, at (fornuftige) investeringer kan give højere afkast - men her skal man kunne begå sig i markedet, have en vis tilstedeværelse, eller have forbindelser til en velfungerende fond. Fysisk ædelmetal som "store of value" i en tid, hvor den førte monitære politik er kørt helt af sporet - er en særdeles god ide. Specielt hvis man er udenfor klubben af de velforbundne, de med væsentlige midler - og/eller har begrænset appetit på personligt at følge markedet i dets op- og nedture, og vartage egen protefølje.

Jeg stiller spørgsmålstegn ved pensionsfondene, deres evendeligt sammenlægningsgebyrer, lave afkast, og store usikkerhed vedr. fremtidige ejerforhold - som en fornuftig måde at søge at sikre ens fremtid, kontra en madras fyldt med guld- og sølvmønter.

 

Lad os tage eksemplet med bedstefaderen. Hvis der bag reolen lå en dansk statsobligation med en 10-årig løbetid på 3800 kr, ville den så sprede glæde på samme måde som de halvandet kilo guldmønter? nej - for værdien ville ikke være større end en runestok, indgraveret med "Jeg - Rolf Snekke - bekendtgør hermed, at skylde Haakon Svarte 40 lod sølv". Hvad hvis det i stedet var aktier i Nimbus, ØK, Nordisk Fjer, Hafnia Holding og Burmeister og Wain - eller den multitude af ellers velkonsoliderede firmaer, der siden dengang er ophørt med at eksistere, eller hvis aktiers ombytningsvindue er ophørt?

 

Jeg lader kalder min artikel "Opsparing", ikke investering - og jeg kan ikke argumentere imod, at en god investering hvor pengene arbejder, giver en større økonimsik gevinst end en sikker opsparing. Men - jeg har svært ved at se hvorledes almene borgere, i tider som disse, givet en meget usikker fremtid, skal kunne sikre sig bedre, end ved at placere en del af deres opsparing i fysisk guld og sølv.

Det er jo ikke et valg man skal tage med i graven. Skulle det vise sig, at frygten for de fremtidige økonomiske udsigter er helt og aldeles ufunderede, kan man jo altid konvertere sit hedge til anden form- sikkert endda uden tab eller med decideret gevinst, medmindre du tror på, at verdens centralbanker i morgen beslutter sig for at hæve renten markant, og lade markedet om selv at likvidere malinvesteringer - med globale, omgående, nationaløkonomiske kollaps til følge - og med en efterfølgende returnering til sund monitær politik.

 

>Aktier giver dig på sigt nominel vækst +2% dividende pr år. Guld giver dig inflation +0% dividende og er formentlig nu overvurderet med 50% ift langsigtet trend.

 

Nej - det eksempel lader jeg dig ikke slippe afsted med :-) Indtil guldvinduet blev lukket i 1971, var guld og dollar låst til hinanden, så at tale om guld som hedge mod inflation, giver ingen mening før denen dato.

Dow Jones åbnede 1. jan 1972 på ca. 890, og og åbnede i maj 2012 på lidt under 13.000. Altsa en faktor ca 14.5. Guld gik fra USD 35 i august 1971, til USD 1650 i maj 2012. Altså en faktor ca. 47.

 

Medregnes et gennemsnitligt dividende på 2% p.a. der omgående blev geninvesteret i indekset, ville 100 USD spredt over Dow Jones i midten af 1971, Kontunierligt vedligeholdt, og med en liniær Dow Jones stigning på 6.9% p.a. tilført de 2 % i afkast til et total på 8.9%  - ville man ende op med ca. USD 3030. 100 USD investeret i ca. 3 ounces guld, ville på dagens marked sælges for ca. USD 4950.

her fremstår guld "i madrassen" ikke som nogen specielt dårlig "value store" - kontra den vedligeholdskrævende aktieportefølje.

 

Hvad så med Amerikanske statsobligationer, kontra guld, i samme periode? Jo, hvis man hver første januar , fra 1. jan 1972 til 1, jan 2011, investerede i den et årige treasury, og efter indløsning ved årets udgang, investerede både hovedstol og afkast i en ny 1 årig treaury, da ville de 100 USD investeret i 1971, blive godt USD 1000 i dag (ja, jeg slog samtlige maturity rates fra 1 jan 1972 op, og regnede frem derfra).  

 

Eksemplet du giver er klassisk. Ved at medregne årene hvor valutaerne var bundet til guld, får man et skævt billede, hvor den økonomiske vækst slår igennem på aktier- og obligationer i hele det 20 århundredes massive vækstperioder - og det får da bestemt guld til at ligne et ringe alternativ. Men det er et falsk opstilling. Den relevante periode er naturligvis den, hvor valutaerne har været koblet helt fri af guldet.

 

Tager man udgangspunkt i den totalt løbske monitære ekspansion som set fra år 2000 til d.d. vil man se, at tallene ser endnu mere positive ud i gulds favør. Her ville guld hen over alle 12 år sende både Dow Jones og treasuries til klart til tælling på KO.

I denne periode ville USD 100 placeret i Dow Jones, med geninvestering af afkast, give ca. USD 143. 1 årige treasuries med geninvestering ca. USD 137. Og guld, ja, ca. USD 590.

 

Vedr. at guld pt. over overvurderet med ca. 50 %, så kan hverken du eller jeg bevise, om det er sandt eller ej. Min holdning er, at hvis vi står overfor et reelt forsøg på en likvidering af USA's og Europas gæld gennem inflaering og devaluering, vil vi realistisk kunne se frem til en guldpris på 10.000/oz, og en l mælk til 40 kroner. Går det mere moderat til, hæves renten væsentligt, og dukker vækstmiraklet efter en svær markedskorrektion op bag busken, vil guld nok være steget mere moderat, men vil stadig kunne likvideres fordelagtigt fremfor alm. opsparing i pensionskasser og opsparingskonti.

 

Apokalyptikerne vil mene, at vi står overfor en komplet nedsmeltning af verden som vi kender den. Dette er ikke en holdning jeg deler til fulde - men skulle det værste ske, vil selv en mindre position i fysisk guld & sølv kunne betyde en verden til forskel.    

 

Det man nu bør spørge sig selv er - hvad siger mavefornemmelsen om fremtiden. Er ansvarlighed på vej tilbage i den monitære politik? Stopper pengetrykkeriet? Vil nationalstaterne sætte tæring efter næring? Vil de afmontere velfærdsstaterne, eller alternativt, vil de sende den faktiske regning til borgerne, frem for at adressere den til fremtiden? Vil grøn teknologi sende verden ind i en ny vækstbølge, eller er det endnu en møllesten om halsen på et dødsdømt system?

 

Det står alle frit for at vælge - men ser jeg isoleret på min opsparing, og tager jeg fremtidsudsigterne i betragtning, fremstår fysisk guld og sølv som det helt klare alternativ for mig. 

 

Kilder: Kitko Metals Inc, US Department of Treasury, NYSE, min HP lommeregner og lidt tålmodighed.  


Skrevet af Friedmania 1578 dage siden - Direkte link

I reale termer (korrigeret for inflation) har prisen på guld ingen trend siden starten af det 19 århundrede

Jeg elsker når nogen korrigerer guldpriserne for inflation.

Jeg har gemt 100kr fra 1971, kan du ikke lige give mig adressen på det sted hvor jeg kan gå hen og få dem korrigeret for inflation? Jeg vil så gerne have hundredekronersedlen i dens reale værdi.


Skrevet af Carsten Valgreen 1578 dage siden - Direkte link

Køb dig en inflationsindekseret obligation. Ring til den nærmeste bank. Du kender sikkert adressen.


Skrevet af HJ Gabrielsen 1578 dage siden - Direkte link

Hvorfor købe sølv MED moms, når du kan købe guld UDEN moms?
- Og hvordan vil det være muligt at investere i ædelmetaller i virksomhedsregi (Hvis det da overhovedet er?)


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Svaret er - at det giver ikke megen mening, medmindre man tror på nogle seriøse stigninger i sølvmarkedet.

Men der er muligheder i sølv alligevel. Investeringspapirene er jo ikke momsbelagte, og fysisk sølv kan man jo opbevare i udlandet. Jeg kender et par velrenommerede firmaer der tilbyder denne service, og opbevarer også selv sølv for danskere. 

Skulle du ved en fejltagelse komme til at tage dit sølv over grænsen, skal du naturligvis huske at henvende sig hos SKAT, og svare moms.

 

Ligeledes bør du sikre dig dokumentation for, at sølv bullion købt i Danmark, fx. gennem mit danske lager, er momsbelagt - og skulle det blive tilbudt dig til en suspekt billig pris, kræve at få lov til at betale mons, eller true med at anmelde sælger til politiet.

Kun da kan du sove i rolig forvisning om, at staten har fået sin retmæssige andel.


Skrevet af _slettet_bruger_5280 1578 dage siden - Direkte link

Hej Alle. Du/I kan fuldt lovligt og uden at rapportere noget til skat, køre til Tyskland, købe for kr. 100.000 sølvmønter/barrer eller guld ditto og transportere disse over grænsen.

Jeg har Skats ord på dette jv mail fra marts 2010, hvor jeg stillede netop dette spørgsmål.

Der hvor skat kommer ind i billedet er når/hvis du sælger dine mønter med gevinst, da skal gevinsten beskattes som kapitalindkomst.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

...det er derimod ikke fuldt  fuldt lovligt at importere momsfrie soelvmoenter fra fx. Schweiz. Hvad med Estland (0% moms paa soelv - men ogsaa med i EU)? Er import herfra lovlig? Hvad siger SKAT? Gider du stille spoergsmaalet? Jeg er ikke saa populaer hos dem.


Skrevet af _slettet_bruger_5280 1578 dage siden - Direkte link

Jeps - har sendt dig en mail


Skrevet af michaltheil 1578 dage siden - Direkte link

Guld følger ikke inflationen rimeligt tæt historisk. Guld er hævet over inflation. En ged koster det samme i guld som på Jesus tid, faktisk rigtigt.


Skrevet af Louis B. Knockel 1578 dage siden - Direkte link

Interessant. Køb en ged og se frem til al den glæde, den kan give dig de næste 2000 år. 

 


Skrevet af mw75 1578 dage siden - Direkte link

Tavex har et stort udbud af både investerings guld som er momsfrit, samt sølv. De findes i Skoubogade 6 overfor Konditoriet La Glace. www.tavex.dk


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Tavex tråd her.


Skrevet af Frihed 1578 dage siden - Direkte link

Spændende indlæg, tak.

Jeg har grundlæggende et filosofisk problem med opsparing i guld og sølv udfra en ide om, at kapital hellere skal ud at arbejde. Guld, sølv og andre ædelmetaller har visse industrielle egenskaber, som giver dem værdi og er er også smukke. Men at samle til bunke er som sådan en lidt fjollet handling og det motiverer til den lidt "skøre" handling at bruge en masse kræfter og ressourcer på at grave f.eks. guld ud af jorden for herefter at gemme det i en bankboks (og her er jeg med på, at det skam har en værdi at det er en "sikker" opsparing stort set udenfor politikernes indflydelse, men det er en svært kvantificerbar værdi).

Jeg ser det lidt som forskellen mellem de spanske conquistadorer, som rejste til sydamerika for at rage så meget guld til sig som muligt og sejle det hjem til Spanien i modsætning til pionererne, som tog til nordamerika for at opdyrke landet og skabe et samfund der skabte velstand. Det er lidt som modsætningen mellem en tankegang som var udbredt før Adam Smith, hvor velstand i høj grad blev opgjort i mængden guld det derfor handlede om at skrabe så meget guld sammen som muligt i stedet for at udvikle produktion og handel.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Jeg har grundlæggende et filosofisk problem med opsparing i guld og sølv udfra en ide om, at kapital hellere skal ud at arbejde.... Jeg ser det lidt som forskellen mellem de spanske conquistadorer  i modsætning til pionererne...

 

Jeg kan godt følge dig, men der er nu også forskel på "opsparing" og "investering", og selvom jeg bruger begge ord, har jeg fokus op førstnævnte.

 

Men i et giftigt marked, hvor investering i stigende grad afgøres af politiske forbindelser til rentefri kredit, samt love, regler og regulationer, der fra den ene dag til den anden han have en afgift faktor 20 - og hvor monopolpenge taber værdi med rekordfart - hvad skal man så gøre som menig mand, hvis man vil lægge lidt af vejen til en usikker fremtid?

 

Naturligvis er en god investering et rigtigt fornuftigt sted at placere sit overskud. Men hvis man ikke lige øjner en sådan, eller har et moderat pessimistisk syn på fremtiden og en lav risikotærskel - så skal man bestemt ikke afskrive fysisk guld og sølv i madrassen som et alternativ til, at blive holdt for nar i bank eller pensionskasse.


Skrevet af Bjarke Dahl Ebert 1578 dage siden - Direkte link

Rigtig god artikel, tak for den!
Dog undrer jeg mig over dit engagement i bitcoints. Bitcoins er da, om noget, en fiat-currency.

Den kan ganske rigtigt ikke "inflates", men det er der så meget der ikke kan, uden at det i sig selv giver nogen værdi. I øvrigt kan man forestille sig at der på et tidspunkt kommer en alternativ bitcoin, som vil udkonkurrere den nuværende og gøre den irrelevant.

Jeg betragter bitcoins lidt som at samle på kuriøse frimærker ;-) 


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Dog undrer jeg mig over dit engagement i bitcoints. 

 

Nu er min artikel ikke om Bitcoin, ej heller slaar jeg et slag for, at man skal bruge Bitcoin som "store of value". Faktisk er jeg citeret for at have sagt det modsatte gennem tiden.

 

Med fare for at afspore debatten, vil jeg dog gerne kort redegoere for mit engagement i Bitcoin.

 

Jeg har fulgt Bitcoin fra et tidligt stadie, og omraadet har speciel interesse for mig, da jeg er Softwareudvikler af profession. Jeg har set Bitcoin gaa fra under en dollar til over 20, og tilbage til ganske faa dollar - og frem til den saakaldte "modne fase" her fra januar 2012, hvor kursen er omkring 5 USD med svag, opadgaaende tendens.

 

Hvor jeg anser mine positioner i PM som ren opsparing og hedge, har min psoition i BtC en mere spekulativ/investeringsnatur. Men, jeg er optaget af teknologien, bygger softwareloesninger baseret paa BtC - og derfor er det jo naturligt nok at jeg ogsaa til nogen grad engagerer mig i markedet, da jeg har gode forudsaetninger derfor.

Dertil - saa handler jeg ogsaa i Bitcoin - dvs. anvender det som betalingsmiddel (nej - jeg koeber ikke narko og vaaben paa "Silk Road"), og min position i Bitcoin kommer faktisk ogsaa fra diverse betalinger jeg har modtaget, og som jeg saa af forskellige aarsager, har valgt ikke at konvertere til fiat eller andet.

Som med alle mine positioner, saa er min position i BtC beskeden, og langt mindre end min postioner i fx. PM. Hvis jeg giver indtryk af at vaere en stor-investor og finansguru, saa er dette et forkert indtryk, for det er jeg ikke.

 

Din kritik af BtC er egentlig korrekt. BtC's eneste egentlige vaerdi er dets egenskaber, men jeg maa sige, at BtC har en reel chance for at invalidere den Oestrigske skoles "Theory of money", selvom det er for tidligt at konkludere noget endnu.

Du har ogsaa ret i at en konkurrende valuta baseret paa samme principper ville kunne lanceres af hvem som helst, men om dette er realistisk eller om det ville betyde et totalt kollaps af Bitcoin, det er jeg ikke saa sikker paa. Men - det er en anden diskussion.

 

Lidt ligesom jeg ville anse en investering i Roser eller Orkideer meget maerkelig, saa findes der mange mennesker med specialistviden, der investerer i netop disse blomster. Lidt paa samme maade skal du anskue min Bitcoin investering. Jeg har (eller tror jeg har) speciel god viden om markedet, jeg har en personlig interesse for omraadet, og derfor er det for mig meget naturligt at engagere mig der.

 

>Jeg betragter bitcoins lidt som at samle på kuriøse frimærker ;-) 

 

Det er der skam ogsaa folk, der investerer i. Men - jeg finder faktisk Bitcoin langt mere aabent, langt mere investeringsvenligt, og som havende et potentielt langt stoerre potentiale. Men en videre diskussion af Bitcoin, syntes jeg hoerer til andetsteds....


Skrevet af Bjarke Dahl Ebert 1578 dage siden - Direkte link

Tak for det lange svar med nogle meget fornuftige pointer.

Jeg er med på at tage bitcoin-debatten en anden god gang i en anden tråd :-)


Skrevet af slettet bruger 3600 1578 dage siden - Direkte link

Jeg er i store traek enig med dig i at det kan vaere fornuftigt at placere en del af sin formue i aedelmetaller. men derudover er der en hel del ting som jeg mener du er ekstremt letsindig med at "forklare". Bare lige for at give mit udgangspunkt for full transparency: jeg er selv trader i en ledende investeringsbank, og jeg handler flere forskellige ting, deriblandt gulv (ikke soelv til date, men kunne ske).

 

"men de der opsparer vha. deres pensionsordning i et volatilt og højst usikkert aktiemarked og et uforudseligt obligationsmarked, eller simpelthen på en opsparingskonto – spilrler russisk roulette med deres fremtid og sikkerhed" - ??? Roulette, eller al anden gambling, er karakteriseret ved negativ carry (dvs medmindre tingene gaar din vej taber du over tid). Real assets derimod har positiv carry. En opsparing i aktier vil over tid give dig et positivt carry OG er inflationssikrede til en hvis grad. Nuvel, ved hyperinflation saa vi at aktier led as well mens guld klarede sig fint, men her diskuterer vi jo ikke hvad den bedste hyperinflations hedge er, men snarere hvad den bedste opsparingsmulighed er (du skelner mellem opsparing og investering - en skelnen der er meget loest brugt i dine argumenter). Et andet scenarie hvor aktier er en skidt ide er hvis det juridiske framework skifter, saaledes at staten "stjaeler" noget af din ejendom, enten gennem skatter eller gennem direkte ekspropriation. Ogsaa her er guld nok at foretraekke - men igen, det er jo ikke det der er kernen i dit argument.

Du alluderer til at aktieinvestering kraever stor markedsviden - goer guld da ikke det? Guld handles i markedet praecist som et valutapar - ja faktisk i alle banker er guld blot endnu et valutapar som man kan indsaette i sine modeller, man skriver bare XAU istedet for EUR eller JPY. Det kraever mindst lige saa meget viden og ekspertise, maaske endda mere grundet gulds specielle karakteristika.

Min konklusion: med mindre man er bange for hyperinflation ELLER for at staten begynder at stjaele ens ejendele er aktier/obligationer over tid en bedre investering end guld, ikke vaerre, da man faar et hoejere afkast. Det er selvf blevet mere sandsynligt at disse to scenarier vil udspille sig - men IGEN, det er ikke kernen af diskussionen.

 

"Aktier? Så min væsentlige andel i Nederlandske Tulipankompani af 1636, er virkelig mange penge værd?" - latterligt eksempel. ja, hvis man saetter sine penge i et eneste firma er der ekstremt stor sandsynlighed for at tabe dem. Men som carsten valgren paapeger, saa taler vi om indeks returns, ikek om et enkelt firma. Jeg haaber at du godt ved at du er paa tynd grund her.

 

"så at tale om guld som hedge mod inflation, giver ingen mening før denen dato" - det er da et totalt dumt argument. Det giver lige saa meget mening foer som efter. vi snakker om hvorvidt guld vs for eksempel aktier eller obli giver en bedre "wealth conservation". hvis man kan saelge guld for X dollars og aktier for Y dollars, og koebe andre varer for de samme dollars, saa er det fuldkommen ligegyldigt om man har goldpeg eller ej. det er klart, hvis dollaren bryder sammen, saa er det bedst at have nogle guldmoenter, men det er jo samme story som hyperinflationshistorien ovenfor.

Faktisk - du vaelger 1971 som din dato, men det er sjovt nok et datovalg der giver aktier en relativt daarlig comparison. For at smide en smule data paa bordet:
hvis man investerede sine penge i en bred portefoelje bestaaende af S&P500, Hang Seng og Dax  og GSCI (som bred commod inv), ville man siden 1970 have ("Div" er mit lille index) Guld 47 vs Div 90 ic dividender / 42 without - inkluderes dividender er Div langt foran guld. Jo laengere tilbage man gaar herfra, des vaerre ser det ud for guld med mindre man vaelger sin periode meget suspekt. Carsten har egentlig ret i mange ting, hvorimod du vroevler.

 

Husk: du snakker paa sin vis om at guld er bedst til at sikre sin "opsparing". Husk: ens opsparing er kun det vaerd man kan koebe for den. Det er fuldkommen ligegyldigt hvad den er vaerd i dollars. Derfor er det vigtigste at sikre sig en stor koebekraft - og over tid har guld i naesten alle perioder haft en relativt flad koebekraft, hvorfimod aktier har haft flad koebekraft PLUS dividender (samme med bolig/jord, lavere volatilitet men lavere dividender). Saa guld er egentlig ikke nogen saerlig god maade at sikre sin opsparing. Guld er derimod godt til at sikre sig mod meget distressed scenarios.

 

Dette indlaeg er ikke ment negativt, men du laver en hel del "falsk reklame" som jeg mener er uheldigt for at debatten kan koere godt.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Jeg er i store traek enig med dig i at det kan vaere fornuftigt at placere en del af sin formue i aedelmetaller. men derudover er der en hel del ting som jeg mener du er ekstremt letsindig med at "forklare". Jeg er selv trader i en ledende investeringsbank

 

Jeg skal forsoege at staa til ansvar for det, jeg har skrevet. Jeg er bestemt ikke professionel investor, og selvom jeg har nogen viden paa omraadet,saa er det godt med saglig kritik.

 

>Roulette, eller al anden gambling, er karakteriseret ved negativ carry (dvs medmindre tingene gaar din vej taber du over tid). Real assets derimod har positiv carry.

 

Saetningen kommer i forbindelse med min meget negative udlaegning af de nuvaerende fremtidsudsigter iht. den finansielle krise. Hele min artikel er staerkt vaegtet af dette negative og staerkt kritiske syn paa den nuvaerende situation - og det eksisternede monetaere system.

Denne farvning goer jeg i oevrigt laeseren opmaerksom paa i indledningen - og forgiver paa intet tidspunkt at vaere neutral.


>Du alluderer til at aktieinvestering kraever stor markedsviden - goer guld da ikke det? 

 

Jeg mener ikke at indkoeb af fysiske aedelmetaller som en langsigtet "store of value" kraever nogen saerlig viden eller tilstedevaerelse i markedet, og at det derfor er en rigtig god option for menigmand. Det er hele hovedpointen i min artikel.

Man kan saa mene at guld og soelv pt. er overvurderet - eller man kan mene (som jeg) at det er undervurderet, og at fremtidig lavrentepolitik og kvantiativ lempelse vil sende aedelmetallerne op med rekordfart.

 

>Men som carsten valgren paapeger, saa taler vi om indeks returns, ikek om et enkelt firma.

 

Jeg paapeger blot, at som "store of value" over tid, og uden nogen tilstedevaerelse i markedet, er guld uovertruffent. Hvor mange af firmaerne, der blev handlet paa london exchange for 100 aar siden, findes fortsat i dag? Ville du ikke, rent hypotetisk, hvis du skulle grave en tidskapsel ned til dine oldeboern med vaedier i, vaelge guld?

Jeg diskuterer ogsaa eksemplet med Dow Jones indekset her, og paapeger, at fysisk, unmanaged guld faktisk ikke har klaret sig saa ringe fra 71 og frem, som man skulle tro, sammenholdt med Dow-indekset og med 1 Y treasuries.

 

>"så at tale om guld som hedge mod inflation, giver ingen mening før denen dato" - det er da et totalt dumt argument.

 

Nej - her er jeg ikke enig. Siden Roosvelt laaste guldet til dollaren i 1933, indtil den blev koblet fri i 1971, var guld og dollar en og samme. I perioden foer, laa guld rimelig stabilt paa 19 dollar, fra midten af det 19 aarh - til 1920.

I tiden foer 1971 giver det derfor naturligvis ingen mening at hedge i guld, frem for i fx. treasuries eller aktier. Den interessante periode er den, hvor guldet er koblet fri af valutaerne, for det er her, at pengeudbuddet eksploderer, og i serdeleshed de seneste 12 aar.

 

Faktisk - du vaelger 1971 som din dato, men det er sjovt nok et datovalg der giver aktier en relativt daarlig comparison.

 

Sjovt nok det aar at Bretton Woods konferencen blev holdt, guldindloeseligheden for dollaren suspenderet - og verden sat paa en ren fiat reservevaluta.

 

>hvis man investerede sine penge i en bred portefoelje bestaaende af S&P500, Hang Seng og Dax  og GSCI (som bred commod inv), ville man siden 1970 have ("Div" er mit lille index) Guld 47 vs Div 90 ic dividender / 42 without - inkluderes dividender er Div langt foran guld.

 

For Dow Jones alene, ved 2% fast dividende (Carstens tal) blev tallet fra 1 jan. 1972 til d.d. noget mere beskedent. Jeg skal ikke regne efter paa en global, bred - menselv med de tal du giver, ville en unmanaged guld ounce i madrassen ikke have klaret sig helt ringe.

 

> Jo laengere tilbage man gaar herfra, des vaerre ser det ud for guld med mindre man vaelger sin periode meget suspekt.

 

Ja, naturligvis. For foer 71 var verden jo paa en guld-reserve standard.

 

> Carsten har egentlig ret i mange ting, hvorimod du vroevler.

 

Det mener jeg saa ikke at jeg goer. Tvaert imod mener jeg at mine argumenter holder fuldt ud.

 

Jeg har aldrig paastaaet at man som dygtig investor ikke kan forvalte ens formue til langt hoejere afkast, end ved at placere alt hvad man ejer i fysisk aedelmetal. Hvis dette var tilfaeldet, ville der jo slet ikke eksistere et investeringsmarked.

 

Jeg argumenterer derimod for, at i en verden, hvor den monetaere politik er helt koert af sporet, hvad goer en helt almindelig dansker, uden nogen viden om investeringsmarkedet, hvis han vil gardere sin opsparing paa 10.000? Indbetaler den paa pensionskontoen, hvor afkast i mange aar i de almene danske pensionskasser har vaeret soergelige lave? Placerer den paa en opsparingskonto i banken, hvor ingen banker end kan tilbyde noget der minder om inflationsgardering? Koeber en statsobligation, hvor ditto er tilfaledet? Aabner en aktiekonto i sin bank, hvor afkastet har vaeret decideret horribelt de seneste aar? Eller koeber han en guld-ounce?

Jeg mener sidstnaevnte er klart det logiske valg - givet situationen vi staar i her i forsommeren 2012. Det er hvad min artikel drejer sig om.

 

>Saa guld er egentlig ikke nogen saerlig god maade at sikre sin opsparing. Guld er derimod godt til at sikre sig mod meget distressed scenarios.

 

Fysisk aedelmetal er under normale omstaendigheder slet ikke en investering, men simpelthen et "store of value". Dette er saerdeles relevant for de, der staar udenfor investeringsmarkedet i en tid, hvor jeg vil argumentere, at vi er i et "distress scenario", med tendens til at udvikle sig til et rent "horror scenario".

Tager jeg fejl, vil de der foelger mit raad om at tage en mindre position i fysisk aedelmetal, naeppe tabe meget - om noget. Har jeg ret, saa har de tilgaengaeld meget at vinde.

 

Du maa forstaa at jeg ikke argumenterer for, at folk skal saelge hus og hjem for at springe paa et bull-marked i PM, med udsigt til at kunne likvidere deres position kortsigtet, og koebe en ferrari for gevinsten.

Nej - jeg taler om at man som menigmand staerkt boer overveje at optage en mindre eller mellem position i fysisk PM, som et hedge imod en meget usikker fremtid, hvor jeg ikke staar alene med den holdning, at vi vil se en voldsom monetaer ekspansion. Simpelthen gardere sig mod at ens relativt beskedne opsapring bliver udhulet.

 

Er fysisk PM den eneste maade at goere dette paa? Nej. Er det den billigste maade at goere dette paa? Nej. Er det den potentielt mest fordelagtige maade at goere dette paa? Nej.

Men - er det en af de simpleste og mest sikre maader at goere dette paa, med en begraendet investeringskapital, og gardering mod decideret oekonomisk force majeure & uforudsigelig statslig intenvention? Ja - det mener jeg.

 

Kan en professionel investeringsraadgiver paa en enkelt side eller to, opstille en bedre model for smaaspareren - saa tror jeg rigtig mange her paa 180grader ville saette pris paa at du forfattede en saadan artikel. For - der er mange der som jeg mener, at der er et behov for at gardere sig nu og her.

 

>Dette indlaeg er ikke ment negativt, men du laver en hel del "falsk reklame" som jeg mener er uheldigt for at debatten kan koere godt.

 

Kritikken er ikke ilde taget op. Du har ret i at min artikel er meget vaegtet, tager et ret negativt syn paa fremtiden - og foreslaar en simpel loesning, der bestemt kan optimeres paa. Men jeg er ikke enig i at jeg "vroevler" - og mener mine argumenter er sunde, og at min advarsel og opfordring skal tages serioest.

 

Dine indspark er vigtige, og hvis du kan give en god intro til hedging/simpel investering paa markedet for menigmand, saa syntes jeg bestemt det er en artikel vaerd. Jeg har selv overvejet noget lignende, men kom til den konklusion, at dette burde skrives af en professionel.


Skrevet af Carsten Valgreen 1578 dage siden - Direkte link

"Dine indspark er vigtige, og hvis du kan give en god intro til hedging/simpel investering paa markedet for menigmand, saa syntes jeg bestemt det er en artikel vaerd. Jeg har selv overvejet noget lignende, men kom til den konklusion, at dette burde skrives af en professionel."

 

Det findes her

 

http://www.pengeogpensionspanelet.dk/da/Forbrugerinformation/Investering%20og%20vaerdipapir/Rapport%20om%20aktier.aspx

 

Skrevet let tilgængeligt af uafhængige eksperter (jeg har været referent på aktiedelen), med henblik på at hjælpe almindelige investorer uden specifik viden og uden tid til at følge markedet med at investere på en balanceret og langsigtet måde. Hvis man læser mellem linjerne er der en berettiget kritik af bankernes investeringsprodukter.

 

Og så kan jeg ikke dy mig for et sidste spørgsmål: Hvis man er bange for inflation, hvorfor køber man sig så ikke nogle inflationsindekserede obligationer. Her er der faktisk en helt målrettet forsikring mod det man frygter (hvilket guld påviseligt aldrig har været på bare 10 års sigt) og man kan slippe uden om al den usikkerhed og volatilitet der er i guld prisen?

 

Mvh

 

Carsten


Skrevet af LordNacho 1578 dage siden - Direkte link

Og så kan jeg ikke dy mig for et sidste spørgsmål: Hvis man er bange for inflation, hvorfor køber man sig så ikke nogle inflationsindekserede obligationer. Her er der faktisk en helt målrettet forsikring mod det man frygter (hvilket guld påviseligt aldrig har været på bare 10 års sigt) og man kan slippe uden om al den usikkerhed og volatilitet der er i guld prisen?

Husk lige, at det er et vist scenarie der er konteksten for al denne snak om fysisk guld. En slags socialistisk dommedag, hvor ejendomsretten vanrøgtes ekstremt. Værdipapirer kan beslaglægges nemt.

 

Ud over det er der et par specifikke ting:

- CPI udregnes baseret på et gennemsnitligt forbrug. Hvis du ikke har en gennemsnitlig indkomst, eller hvis du har afvigende præferencer, så passer kurven ikke til dig.

- Man kan have forbehold om hvorvidt der manipuleres med CPI.


Skrevet af slettet bruger 3600 1578 dage siden - Direkte link

No offense, men den rapport er virkelig paa et lavt niveau. Det tog mig cirka 2 minutter at komme til den konklusion, og havende laest den hele nu er jeg endnu mere sikker. Den mest dumme fejl:

Punkt6: Spred risikoen, men hold dig til danske aktier.

 

Saa skribenterne tror at man vil klare sig godt i markedet hvis man kun holder danske aktier? hahahahahahahahahahaa (cirka 15 minutter mere af det samme). Alle her paa 180grader er nok enige om at medmindre der sker store ting og sager saa bliver danmark en "taberfabrik". Selvom nogle danske virksomheder snart er mere udenlandske end danske saa kan man ikke komme udenom at hvis man kun investerer sin portefoelje i danske virksomheder, saa investerer man i "taberfabrikken".

 

jeg kunne blive ved, men hele denne rapport er paa saa pinligt lavt niveau at jeg ikke gider.


Skrevet af LordNacho 1578 dage siden - Direkte link

Som professionel investor kan jeg sige, at jeg ville være på herrens mark hvis jeg ikke kunne benytte mig af de muligheder banksystemet yder mig (billige penge, nul kontogebyr, minimal bid/ask, direkte snak med mæglere).

 

Jeg var i Danmark i weekenden, og ved den lejlighed mødtes jeg med en gammel lærer fra gymnasietiden. Han giver 1.7% i gebyrer. Det er jo mere end et par måneders husleje hvis man kun har en million i kassen. Hvordan kan man nogensinde spare sammen, når man starter med at lægge to måneders husleje bare for at have en konto?

 

Oven i det skal man finde ud af ikke at handle for meget, for gebyret på handel er rimeligt stort. Og man skal huske ikke at tage tilbuddet om det ene eller det andet produkt, som bankerne har lavet. Jeg kender folk der laver strukturer, og det er fuldstændigt normalt at plukke de stakkels kunder for flere procent, uden at de kan se det. (Det er fordi den reelle pris kommer fra en kompliceret ligning, og det er svært at gennemskue hvor det lige er man giver for mange penge for en given risiko.)

 

Hvis man så har den samme mening om fremtiden (altså dyster) som NN, så giver det jo god mening at lave den her fysiske guldinvestering. Omkostningerne ser nok høje ud, men når man har mønterne, så er der ikke en pensionskasse der stikker hånden ned i lommen på en hvert kvartal. Samtidig spilder man ikke tiden med at læse uendeligt lange rapporter om forskellige firmaer, hvis drift man alligevel ikke vil gennemskue.

 

En ting der nok bør nævnes er at mange her tror at staten vil ændre ejerskabsforholdene. Hvis det er en risiko, så kan man ikke bare have papir på at man ejer et real asset. Man skal have det i hånden. Evt i stikpilleform, så man kan komme forbi grænsevagterne :-)


Skrevet af slettet bruger 419 1578 dage siden - Direkte link

" Ville du ikke, rent hypotetisk, hvis du skulle grave en tidskapsel ned til dine oldeboern med vaedier i, vaelge guld?"

 

Det sjove er jo, at danskerne faktisk stadig vedligeholder en tradition med at videregive en del af familieformuen i form af sølvobjekter til nyfødte, som ville kunne indløses, hvis tiderne en dag blev slemme. De fleste lader dog til slet ikke at være klar over, hvorfor de giver barnet sølv, men tror det er en slags rene pynteobjekter.


Skrevet af slettet bruger 3600 1578 dage siden - Direkte link

For foerst at svare igen hist og her:

Du siger "Jeg mener ikke at indkoeb af fysiske aedelmetaller som en langsigtet "store of value" kraever nogen saerlig viden eller tilstedevaerelse i markedet, og at det derfor er en rigtig god option for menigmand. Det er hele hovedpointen i min artikel.

Man kan saa mene at guld og soelv pt. er overvurderet - eller man kan mene (som jeg) at det er undervurderet, og at fremtidig lavrentepolitik og kvantiativ lempelse vil sende aedelmetallerne op med rekordfart."

Men saa siger du ogsaa: "men de der opsparer vha. deres pensionsordning i et volatilt og højst usikkert aktiemarked og et uforudseligt obligationsmarked, eller simpelthen på en opsparingskonto – spiller russisk roulette med deres fremtid og sikkerhed"

Her synes jeg du glemmer hvad jeg siger: "store of value" er ligegyldigt i sig selv som et dollar beloeb (undskyld min dollar fixering, min bank regner alt i dollars) - det vigtige er hvad du kan koebe for hvad du har. Hvis over for eksempel 30 aar investering A giver et hoejere afkast end B, da er investering A en bedre "store of value". Saa hvis aktier er en bedre investering end guld, er aktier en bedre store of value. Saa "store of value" burde nok omdoebes "store of purchasing power".

Guld lider af alle de samme problemer som aktier og andre vaerdipapirer - at investere i dem KORTSIGTET kraever markedsviden. Hvad mange - inklusive mig selv - glemmer naar vi laver eksempler som dem siden 1970 er at startpunktet for enhver investering er vigtigt. de sidste par aar har ikke vaeret sjove som aktieinvestor, men hvis man koebte i februar 2009 ville det vaere ret sjovt, hvorimod februar 2008 ville have vaeret katastrofalt. S&P500 har de sidste 10 aar en 30days rolling vol pa ca 25 i gennemsnit, guld paa cirka 21. Det viser at guld har vaeret naesten lige saa volatilt som S&P, saa at time sit guldkoeb er lige saa svaert som at time sit aktie koeb, saa guld er kortsigtet roulette lige saa meget som aktier er. Saa som kortsigtet store of value er det ikke bedre.

Hvis man laver sin tidshorisont laengere bliver startpunktet mere ligegyldigt, og det er "godt" for baade guld investorer og aktieinvestorer. Men det vigtige her er saa carry, hvor min beregning viser 90 vs 47 (ved ikke helt hvad du beregnede - mit nivevau er exact da jeg regner paa total return indeks, men det er taet paa 2% - indexet i sig selv gik fra 1 til 42, eller 9.3% growth (udregn som 42^(1/(2012-1970))), laeg to procent til og accumuler giver 90 ((1+11.3%)^(2012-1970))=90.) Og her er guld ikke en god "store of value". Og husk - gaar man laengere tilbage ser beregningen meget meget vaerre ud for guld.

 

Saa konklusion: paa kort sigt er guld ikke en bedre "store of value" da det har samme volatilitet som e.g. aktier men guld er heller ikke vaerre, paa lang sigt er aktier klart en bedre "store of value".

 

Saa siger du igen det om gold peg, men proev at huske: det vigtige er koebekraft. saa hvis X gram guld giver 1 dollar, saa har X gram guld 1 dollar koebekraft. Hvis en aktie som day1 kostede 1 dollar stiger i vaerdi, saa har ham med aktien forstoerret sin koebekraft ift guldejeren. Jeg ved ikke helt hvorfor du tror at goldpeg har nogen betydning for gulds vaerdi som value storage (lad os for en stund glemme det maerkelige koncept fiat penge da vi ikke diskuterer guld vs penge men guld vs andre real assets).

 

Sidst men ikke mindst siger du saa igen at du kan lide guld som en investering i en tid hvor penge bliver trykt som en gal og hvor regeringer bliver mere og mere populistiske (og socialistiske). Her er jeg enig med dig - jeg er selv i gang med at koebe en stor portion landbrugsjord i Asien af helt samme aarsag, som en hedge mod en verden hvor vestlige regeringer gaar amok og tingene loeber loebsk. Landbrugsjord har den bagdel at den kan blive taget fra dig / beskattet / osv, men jeg koeber den et sted hvor jeg ikke tror det er meget sandsynligt. (og saa skal man jo huske at guld/soelv ogsaa kan blive stjaalet/beskattet - min chef fik stjaalet en guldbarre for en maaned siden da han ikke havde den i en sikker bankboks fordi han netop havde koebt den). Det har den fordel at det er produktivt.

Jeg har ogsaa selv en del guld (intet soelv dog) netop som en hedge mod ekstreme scenarier, men jeg har den ikke som "store of purchase power" fordi guld er ret ringe der - in the long run (men som Keynes sagde, in the long run we're all dead, saa maaske jeg skulle koebe nogle bankobligationer og laane en masse penge og lade staten redde mig og gaa paa kontant hjaelp). Cirka 7% af min kapital er i guld - saa jeg er ikke uenig med dig at man boer holde lidt, meeeeeen.

 


Skrevet af slettet bruger 3600 1578 dage siden - Direkte link

Jeg glemte at svare paa en intro til markedet for menigmand. Jeg skrev gerne en saadan, problemet er bare at de anbefalinger man boer komme med afhaenger ekstremt meget af det enkelte individ. Hvis man har mange penge (over en million danske) er det ikke saa svaert, men for folk med mindre opsparinger skal man tage meget hensyn til hvor de er i deres liv (fysisk, mentalt og oekonomisk).


Skrevet af Tobias Ekman 1578 dage siden - Direkte link

Niklas du er en survivor.

 

David Stockman blev spurgt om hans investerings-strategi.

 

Han svarede: ABCD = Anything Bernanke cannot destroy.

 

Batterier til lommelygter, Baked Beans, Flaskevand, a cabin in the mountains, Gold.

 

Niklas - du har succesfuldt investeret i mindst to af ovennævnte. 

 

 

 


Skrevet af _slettet_bruger_5280 1578 dage siden - Direkte link

+1


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Niklas - du har succesfuldt investeret i mindst to af ovennævnte. 

 

Hvordan vidste du at jeg havde koekkenskabet fuld af boenner?


Skrevet af Jones 1578 dage siden - Direkte link

Niklas - du er blevet opdaget af tavex.dk!

 

http://www.tavex.dk/index.php?main=624&newsID=164


Skrevet af runeks 1578 dage siden - Direkte link

En god side når de gælder køb af sølv i Tyskland er silber-investor.de:

http://www.silber-investor.de/silber-verkauf-silber-muenze-wiener-philharmoniker-2012.php

 

Her kan man se en liste over alle de gængse sølvmønter, og hvilken netbutik der giver den bedste pris på de forskellige mønter. Det er som en slags edbpriser.dk bare for sølv (i Tyskland). Det kræver selvfølgelig at man er villig til at udlevere sin adresse til den side man bestiller fra, hvis ikke man vil tage derned og hente det. Men billigere end dette bliver det vist ikke, med mindre man kan finde en måde at undgå at betale de 7% moms.


Skrevet af _slettet_bruger_8548 1578 dage siden - Direkte link

http://www.b.dk/kronikker/danmark-risikerer-at-ende-i-ny-nedtur

En kun tre timer gammel kronik, der bekræfter NNs fremtidsudsyn.


Skrevet af Soegaard 1578 dage siden - Direkte link

Nu ejer jeg personligt ikke kongens mønt (!!), min største værdi er en gammel corolla, som jeg dog er glad for.

Dog når der kommer gang i opsparingen igen har jeg på forhånd allerede besluttet mig for ædelmetaller. Men af nysgerrighed er jeg nødt til at spørge om du Nicolaj har beskæftiget dig med ædelstene ligeså?

 

Kan forestille mig at det kræver væsentlig højere beløb at starte med, men hvor godt er det?


Skrevet af Rasmus Foght 1578 dage siden - Direkte link

Jeg har ogsaa overvejet det, men det kræver efter min mening alt for meget ekspertise. Guld er simpelt at regne ud og der er en kilopris. Prisen paa diamanter f. eks. varierer med klarhed, størrelse, slibning og massevis af andre ting.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Nu ejer jeg personligt ikke kongens mønt 

 

Anbefaler dig fortsat at se at faa koebt en lille smule guld og soelv. Selv paa kontanthjaelp, burde dette vaere muligt. Hvis ikke - boer du se paa dine udgifter...

 

>Men af nysgerrighed er jeg nødt til at spørge om du Nicolaj har beskæftiget dig med ædelstene ligeså?

 

Dont go there - i hvert tilfaelde ikke som amatoer...

 

Som ung tilbragte jeg nogen tid i Liberia paa den Afrikanske vestkyst - hvor der er store Diamantforkomster (der senere finansierede en borgerkrig, der lagde 3 Afrikanske lande oede). Jeg overvejede dengang at gaa ind i branchen - og satte mig derfor lidt ind i sagerne.

 

Kort fortalt er diamantbranchen staerkt monopoliseret, voldelig, fyldt med regler, samt de, der omgaar disse - og med nogle faa store aktoerer af kartel-lignende konstruktion, der sidder paa langt hoveddelen af handlen, og har meget store lagre af diamanter, som de kontrolleret lader sive ud i markedet - og dermed bestemmer prisen.

Branchen er uigennemskuelig, ingen (i offentligheden) ved praecis hvor store lagre af diamanter de centrale aktoerer ligger inde med (nogle snakker om helt op til 25 aars markedsefterspoergsel), og nogen reel markedspris paa diamanter er svaer at fastslaa. Det kommer i stor grad an paa, om du fx. har husket at foraere den paa et givent tidspunkt reagerende afrikanske diktator en mercedes bilpark eller ej.

 

Dertil kommer at du som amatoerinvestor - ingen chance har for at vurdere kvalitet - og sikre dig, at du kober en god vare til en fornuftig pris. Handler du paa det illegale marked, vil du ogsaa med god sansynlighed indirekte faa liv paa samvittigheden - eller selv forsvunde i en baggyde i Sierra Leone, og aldrig blive set igen.

 

Fysisk diamanthandel er en branche for eksperter. Og omend mindre uigennemskueligt, er det samme gaeldende for baade safirer, smaragder og rubiner. Det svarer lidt til at investere i et gennemreguleret boligmarked, hvor en del af ejendomsmaeglerne gerne skaerer halsen over paa hinanden...


Skrevet af slettet bruger 3600 1578 dage siden - Direkte link

Dertil kommer at diamanter kan produceres kunstigt. Laboratorier kan allerede nu fremstille farevde diamanter i langt hoejere kvalitet end de naturlige, og hvide diamanter op til 1 karat as well, og der kommer ikke til at gaa laenge foer de hvide ogsaa kan fremstilles i stoerre stoerrelser. Naar foerst det er sket vil diamant priser crashe.

 

Hvis du vil have et "crisis asset" saa er guld (og platin) genialt - det kan ikke fremstilles kunstigt, det er dyrt saa det er ikke svaert at opbevare og det har historisk vist sig at vaere det bedste asset i saadanne tider. At jeg saa ikke fatter at folk er saa vilde med et skinnende metal der ikke kan saa meget andet pga dets hoeje pris er saa en anden ting...


Skrevet af Jacques d´Biann 1578 dage siden - Direkte link

Soegaard:

Jeg mener at vide, at jødiske diamantopkøbere støvsuger markedet for diamanter og gemmer dem af vejen i Holland og andre steder, kun for at holde prisen på diamanter oppe ved kunstig forøgelse af knaphed. Altså, markedsmanipulation.


Skrevet af Slave 1578 dage siden - Direkte link

Tak for skubbet, Niklas.

 

Nu ejer jeg min første krugerrand, det var blot et spørgsmål om at bestille per postordre fra Tavex.

Sølvet er lidt mere bøvlet af komme til, så det må vente lidt endnu - men nu er jeg i gang. Din artikel var lige det sidste skub som skulle til for at komme ud over rampen.

 


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Tillykke med dit køb.

 

Krugerrand er min klare favorit, når det kommer til bullion coins. Den "hårde" guldlegering på 22 karat (men satdig med et indhold af 1 troy ounce finguld) gør mønten større og tungere end andre bullion coins, og modstandsdygtig over for skrammer. Det var også den første bullion coin på markedet.

 

Vedr. sølv, så er en gruppe af investorer gået sammen om at sende en større forsendelse til Dk, til minimal pris. Men du skal reagere i dag, hvis du skal nå at være med.


Skrevet af Slave 1578 dage siden - Direkte link

Det rækker midlerne og min viden ikke til endnu, men tak for tippet.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Tør du virkelig stole på postdanmark når vi snakker en forsendelse til en værdi af 10.000 kr !??


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Det er ikke anbefalesværdigt, at benytte ikke-forsikret/begrænset forsikret transport eller forsendelsesmetode fra forhandler til egen bopæl.

 

Jeg kender en, der mistede en del på en tabt forsendelse med GLS!

Ingen erstatning blev givet, for pakken var ikke deklareret som værditransport (hvilket ville have ændret fragtpris fra 200 kr til 3000 kr).

 

Køb hos en lokal handler, eller tag bilen. Alternativt, ring til en kammerat eller familiemedlem nær der hvor du skal købe, og få dem til det. Skal du have varerne tilsendt, så skal det være som forsikret værdiforsendelse, medmindre du er frisk på at gamble.


Skrevet af guld 78 1578 dage siden - Direkte link

Først tak til Niklas Nikolajsen for en rigtig god artikel! Den bestemt har skubbet mig i mine overvejelse omkring at købe lidt guld. Jeg har ikke rigtig lyst til at have for mange værdier liggende hjemme, hovedsageligt pga. af de relativt mange indbrud der er i DK. Så en bankboks virker oplagt. Men jeg har lidt tvivl om hvor sikker en bankboks reelt er. Jeg synes der har været mange sager omkring indbrud i bankbokse. En hurtigt søgning på google giver fx.

http://www.tv2nord.dk/artikel/147317:Krimi--Formue-stjaalet-fra-bankboks-i-Hjoerring

http://jp.dk/indland/krimi/article2087944.ece

http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article53949.ece

 

Det virker som om bankerne tager det med bankbokse meget afslappet. Men hvad kan man så gøre? Det er meget muligt at bankerne i Schweiz tager der ansvar mere seriøst, men det er besværligt at fragte ens opsparing til Schweiz. Derfor ville en løsning i DK være at foretrække.


Skrevet af Frihed 1578 dage siden - Direkte link

Endnu en kommentar, som ikke er synlig for brugerne (udover denne snippet). Admins, håber I ser det og fixer det.

 80 Kommentarer

| guld 78:„ Først tak til Niklas Nikolajsen for en rigtig god artikel! Den bestemt har...”

Skrevet af slettet bruger 834 1578 dage siden - Direkte link

Forslag til OBO og webudviklerne.

 

Hvad med at uddelegere godkendelsen af nye brugeres kommentar til tilfældige superbrugere der gider at klikke Ja eller Nej? Lad 3 tilfældige brugere skulle bekræfte at det er en rigtig person, og ikke en Rolex sælger, og hvis de alle 3 siger ok, bliver den automatisk godkendt med det samme. Evt. udvælge brugerne via de sidst aktive i kommentatortrådende, så vi er relativt sikre på at de er online.

 

Hvis den ikke er godkent eller afvist efter 5 minutter, sendes der link til en anden.

 

Mailen skal indholde besked om hvornår den "udløber", altså hvornår en anden bliver spurgt. Og selvfølgelig en "Jeg gider ikke at blvie sprugt om dette, lav jeres arbejde selv"-knap

På den måde kunne vi hurtigt få godkendt brugere let, og se kommentarerne.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Jeg var inde på Tavex hjemmeside og der skriver de at man nærmest ikke engang må røre sin guldmønt for så kommer der fingeraftryk på som mindsker værdien. Man må heller ikke tørre sin guldmønt med en blød klud for så kommer der ridser. Det lyder lidt overdrevet.Så kan man ikke bade i dem hvilket jeg anser som en mega ulempe!!

Hvad er din vurdering Niklas?


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Tavex overdriver, men overdrivelse fremmer forståelsen.

 

En 24k guldmønt ridses/bøjes let. En ridset/beskadiget mønt taber hele eller en del af sin præmieværdi, dvs. den mer-værdi den har grundet sin attraktive investeringsform, og har en pris mellem samme mønt i perfekt stand (mint/uncirculated condition) og prisen på det guld den indeholder.

Dog kan du aldrig tabe mere end de forholdsvis få procent, selve præmieværdien udgør, medmindre mønten er slidt i en sådan grad, at den taber vægt.

 

Fingeraftryk bider ikke på 24k guld. De sidder på overfladen, og kan let fjernes med lidt sprit og en ren, blød bomuldsklud. Forsigtigt gjort tager mønten ingen skade af dette. Men - jeg anbefaler dog at investeringsguldmønter opbevares i en plastickapsel, og at de aldrig forlader denne kapsel.

 

Vil du lege med dine mønter, så køb mønter beregnet på cirkulation, og som allerede har mindre ridser mv. De er marginalt billigere, og er ofte (som fx. tilfældet ved Krugerrand og Danske guldmønter fra den Skandinaviske møntunion) af 20 eller 22 karat guld, der er noget hårdere end 24 karat.

 

Glem ikke sølv, hvis du vil lege JvA. Så kan du for en noget mindre investering få et tilstrækkeligt antal til at kunne tage bad i dem, og sølv har iflg. min mening et større potentiale end guld for at stige i pris over de næste 12 mdr. Ligeledes har sølv historisk set haft en større monetær rolle end guld.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Tak for svar til en ældre tråd.

 

Kan du redegøre for de forskellige begreber

 

Når jeg kigger på Tavex hjemmeside, så forstår jeg at mange mønter har en værdi som hedder f.eks 999,9, hvilket skulle være renheden af guldet? OZ er det vægt eller noget med renhed også? Og karat?

 

Har sølv ikke ulempe nu hvor man skal betale moms? Dvs at man kun kan sælge dem på det danske markede hvis man vil have værdien igen og de 25% af det man køber for og investerer for vil IKKE stige i værdi?

 

Edit! Ja jeg kunne google, men hey jeg er født før internettet blev opfundet!!!!! :)


Skrevet af slettet bruger 834 1578 dage siden - Direkte link

Jeg kan da hjælpe på noget af det:

 

 

999,9 er renhed i promille. 999,9 o/oo er finsølv, altså rent

Oz eller Troy Oz er et vægtmål, 31.3 g

Karat er renhed indelt i 24 grader, hvor 24 karat er 1000 o/oo og eks 14 karat er 1000/24 karat * 14 karat=583 o/ooo eller 58,3% sølv.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Også tak til dig for dit svar.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Tak for svar til en ældre tråd.

 

Emnet er uhyggeligt relevant. 

 

>mange mønter har en værdi som hedder f.eks 999,9, hvilket skulle være renheden af guldet? 

 

Rent guld/sølv/platin, i promille med en decimal, dvs. ned til en ti-tusindedel. Eller en renhed 99,99 %, om du vil.

 

> OZ er det vægt eller noget med renhed også? 

 

En vægtenhed. "International troy ounce" eller 31.1 gram.

 

>Og karat?

 

Renhed i 24-dele. Dvs 8 karat guld == 8/24 rent guld, eller 33,33% rent guld. 18 karat guld = 18/24 eller 75 % rent guld osv.

 

>Har sølv ikke ulempe nu hvor man skal betale moms?

 

Jo. Men hvis du nærlæser artiklen og kommentarsporet, vil du se, at der er mange forskellige momssatser for sølv, rundt omkring i Euriopa. Fx. er satsen 0 % i Estland og Norge. I Tyskland er den kun 7 % for møntet sølv.

Så længe det er indenfor EU, kan du lovligt hente sølv hen over grænserne, så længe det ikke er til videresalg i Danmark. Henter du det udenfor EU, skal du endelig huske at køre forbi SKAT, og betale dine 25 %, ellers så sover du jo nok dårligt om natten.

 

>Dvs at man kun kan sælge dem på det danske markede hvis man vil have værdien igen og de 25% af det man køber for og investerer for vil IKKE stige i værdi?


Hvis du vil spekulere i ædelmetal, forslår jeg som nævnt i artiklen, de forskellige udbydere af såkaldt "allokeret" guld og sølv. Handel her er momsfri, men du skal naturligvis huske at opgive fortjenester, så du kan betale skat.

Men som ved futures & ETF, indebærer allokeret PM en vis "counterparty risk", dvs. afhængighed af andenpart. Krakker din bank elelr udbyder, kan din investering meget vel være nul og niks værd. Fysisk PM derimod, er helt uden denne risiko, og kan passe sig selv i generationer.

 

Så hvis du vil have en sikker opsparing, så køb fysisk guld og sølv, og gem det af vejen. Køb fx. til lav tysk/estisk moms - for tager du det hen over de åbne grænser fra fx. Schweiz eller Norge, så er det jo et angreb på vores fælleskasse.

 

Ved salg af fysisk sølv, kan du altid få en god pris - enten hos en leverandør til investeringsmarkedet, eller simpelthen direkte til privatpersoner, der selv ønsker at øge deres position. Jeg kan altid hjælpe dig til at finde en køber af investeringssølv - eller du kan simpelthen finde en ved opslag på forum eller for den sags skyld, den blå avis, og her er momsafregning jo op til de involverede (endnu).

Du er ogsaa velkommen til at skrive til mig, hvis du overvejer at købe - og har brug for hjælp i den sammenhæng.

 

Sidst kan du selvfølgelig bruge dit ædelmetal direkte som penge, hvilket jo er den funktion det udfylder. Jeg tilbød fx. en taxachauffør 1. oz. sølv for en tur, hvilket han accepterede. Samt jeg deponerede hele mit lejlighedsdepositum som fysisk sølv - med udlejers accept.

Ligeledes agter jeg ved mit kommende bilkøb, at stille sikkerhed i en beholdning af guld og sølv.Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Tak for svar.

 

Jeg går og overvejer om jeg skal afdrage mere på min bil (f.eks 8000 pr måned i stedet for de 2.600 jeg gør nu) eller købe guld for pengene i stedet for. Det kunne blive til en guldmønt hver anden måned. Det skal helt sikkert være i fysisk form. Og pga. moms ville det jo så nok blive guld.

Men det er ikke nemt, for jeg vil også gerne af med min gæld, men hvis guld stiger som det har gjort så betaler jeg jo nemmest min bil af ved at investere i guld og så evt. sælge guldet senere og afbetale bilen. Men så er der også renterne at tage højde for. Det er ikke nemt, men din artikel har da sat nogle tanker i gang og det er jeg glad for, så tak for det.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Uha - det er svært at rådgive om den slags. Jeg kan personligt bedst lide at købe kontant, men det er jo svært med biler i Danmark. 

 

>Det kunne blive til en guldmønt hver anden måned.

 

Eller mange. Der er ingen der siger, at den ideelle investerings/opsparingsform for dig er 1 oz. møntet guld. Det kunen være 1/2 oz, 1/4 oz - eller sølv.

 

Er dit lån med fast eller variabel rente? Hvor høj er den? Ville nok mene at det typiske lavrente-lån er værd, ikke at betale af på, så længe det ligger i kortene, at man vælger inflationsvejen ud af gældskrisen.

Men tingene kan vende. Der er også deflationsruten som i 30'erne - samt et utal af andre faktorer. Derfor må dit valg stå for egen regning, for jeg vil ikke være den, der planlægger din privatøkonomi.

 

Jeg tror på det jeg gør (ellers ville jeg jo ikke gøre det) - til en sådan grad at jeg har likvideret min pensionsopsapring til fordel for fysisk PM - men det må være op til hver mand at se på de tilgængelige fakta, og vurdere, om guld & sølv er noget for vedkomne. 


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Nej, du skal ikke stå til regnskab for min økonomi, det forstår jeg godt. Jeg forklarede bare baggrunden for mine overvejelser.

 

Efter at kæresten blev arbejdsløs i over 1 år, så er jeg også blevet mere opmærksom på at undgå gæld så vidt muligt. Det er en dum begrænsende faktor. Men I et land hvor man udplyndres i skat, så er det svært at spare 2-300.000 kr op :(

 

Lorteland!


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Jeg forstår dig... Jeg har spinklet og sparet i et halvt år - og er så godt som klar til at udvide bilparken med en lækker Jaguar med 400ps, alu monocoque og interiør i træ og læder. Kontant naturligvis.

Men dette er jo en smal sag når rådighedsbeløbet er det dobbelte, og bilprisen 1/3. Jeg føler med dig!


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Et helt halvt år...Jaguar....hmmm way to ruin my day :)


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

WEEEE! Så fik jeg min første 1 kg sølvbar ind af døren fra tyskland! 

Jeg betalte kun 7% moms, selv om det er en bar og burde koste 19% moms. Men faktisk står der "1000 g COIN FINE SILVER .999", så måske går den teknisk set som en mønt, selv om jeg ikke lige forstår hvorfor.


Skrevet af slettet bruger 834 1578 dage siden - Direkte link

Tillykke! Fantastisk følelse, ikke? Jeg har 1 oz mønter. Nu er man ligesom startet på et nyt kapitel. Spændende :-)


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Ja, jeg kunne slet ikke lægge den fra mig. Skulle hele tiden fumle med den og mærke vægten osv.

 

Jeg har bare lyst til at hamstre guld og sølv. En skam at økonomien har andre planer end mig. Hvis bare jeg var SF'er. Så kunne jeg se bort fra den slags detaljer.

 

Jeg tror dog at jeg vil købe 20-30 sølvmønter også. Guld er desværre så dyrt at man ikke rigtig får Von And effekten :)

 

Og så har jeg købt Mike Malony's bog "Guide to investing in gold and silver". Det bli'r en god weekend....!*

 

* Hvis det ikke lige var fordi at en af vores hunde døde i morges :(


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Jeg har bare lyst til at hamstre guld og sølv. 

 

Jeg kender fornemmelsen :-) Og gud ske tak og lov for det - for havde jeg ikke gjort dette gennem årene, havde jeg ikke ejet kongens mønt.

 

>Jeg tror dog at jeg vil købe 20-30 sølvmønter også

 

Jeg anbefaler "Silver Eagle". Marginalt dyrere end de billigste bullion coins, men ekstremt let at videresælge, og meget, meget smuk. Samtidig støtter man en god sag, ved at sende USA's største eksportvare, Amerikanske fiat-dollars, direkte tilbage i hovedet på udstederen - og få ægte penge man kan tage og føle på, i stedet.

 

>Guld er desværre så dyrt at man ikke rigtig får Von And effekten

 

Ingen siger at man behøves købe store 1 oz. guldmønter. Jeg startede med at samle guld ti- og tyvekroner fra den Skandinaviske møntunions tid, da Danamrk var få guldfoden. Før guld var "in" kunne disse fundes på loppemarkeder til mindre end deres nominelle guldværdi.

 

Guld-tyvekronen har en god størrelse, er smuk, og med ca. 8 gram finguld koster den ikke uendelige summer. Den kgl. mønt sælger dem direkte ud af kælderen, fra det lager der engang skulle dække papir-kronen. Deres priser er dog pt. ikke specielt attraktive, men mange steder kan de fås for 2400-2500 kr, og når prisen bryder gennem det nuværende niveau, er der altid et vindue hvor man kan "røve" den kgl. mønt, før de får justeret deres pris.

I en periode levede jeg så mit budget tillod en guld-tyvekrone om månden, og pludselig, ja, så kan man faktisk lege JvA. Ikke den absolut billigste måde at bygge sig et guldlager på, men en hyggelig og meget dansk måde.

 

Kondolerer mht. din hund...


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Det var en af de nye "Cook Island" 1 kg sølvmønter, ikke? En mønt, der er 20 cm tyk, og mest er at sammenligne med en sølvstang, med møntportræt i begge ender. :-)

 

En klar omgang af den tyske momslov, men det virker :-)


Skrevet af slettet bruger 834 1578 dage siden - Direkte link

Ah, sådan! Fed ide! Sådan en må jeg have mig!

 

Edit: Stavefejl


Skrevet af guld 78 1578 dage siden - Direkte link

Spændende! Vil du fortælle hvor du købte den i tyskland? Går ud fra du har købt den via nettet.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Jeg ved ikke om det er "1 kg Cook" som Skovgaard referer til, men hvis det er kan den fx. købes her: http://www.nuernberg-edelmetalle.de/Silber/Silbermuenzen-1-Kg/1-Kg-Silber-Muenzstange-Cook-Islands::165.html


Skrevet af guld 78 1578 dage siden - Direkte link

Tak Niklas (og tak for en god artikel)! Det var lige præcis "1 kg Cook" jeg tænkte på. Personligt har jeg intet guld eller sølv endnu, men det bliver købt inden året er omme. Mine overvejelser nu går især på opbevaring samt hvor stor andel guld i forhold til sølv.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

haha, de ser godt nok sjove ud. Det er da også tåbeligt med forskellige moms-satser.


Skrevet af guld 78 1578 dage siden - Direkte link

Tak for svaret Skovgaard. Nu er der i hvert fald to mulighed for at købe sølv. Priserne ser umiddelbart til at være meget ens på silberling.de og nuernberg-edelmetalle.de.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Kan man betale med VISA på nuernberg-edelmetalle.de? På Silberling skulle man betale via bankoverførsel, hvilket er lidt mere besværligt.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Køb af guld & sølv er oftest pr. bankoverførsel, da kreditkort-transaktioner er reversible, og da gud & hver mand i disse dage kan få et kreditkort.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

ok.

 

"Momsen i købslandet kan man dog som regel få refunderet ved eksport, men man naturligvis huske at henvende sig til SKAT ved import til Danmark, så man kan svare dansk moms, da SKAT jo ingen mulighed har for at vide, at man har importeret sølv hen over grænserne, hvis man selv bringer det over, udenom fx postvæsenet."

 

Jeg forstår ikke helt dette. Er det ulovligt at købe sølv via tyskland, hvis ikke jeg kontakter SKAT?

 


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Nej - det er ikke ulovligt, så længe det er til dig selv, og ikke med henblik på vidersalg. Så kan du købe sølv i ethvert EU-land, og momsfrit bringe det til Danmark.

 

Køber du derimod sølv udenfor EU, fx. i Schweiz, kan du ved eksport til Eu naturligvis få din moms igen. Men så skal du svare moms i det land du importerer til, fx. Danmark. Dette skal man huske ikke at glemme, da det jo ville være samfundsnedbrydende og gement at snyde staten for 1/4 af ens opsparing.

 

Siden Tyskland har lav moms (7 %) på møntet sølv, og siden definitionen "møntet" efterhånden er ret kreativ, er det dog klart min anbefaling at man køber sit fysiske sølv i Tyskland.


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Siden jeg købte denne for 2 måneder siden er den steget i pris med ca. 53 Euro. Det er en stigning på 6,2% eller hvad der svarer til 37% ved omregning til år. MUHAHA!!!

 

Jeg nåede faktisk lige at købe nummer to få dage før at prisen lavede det store hop.

 

Jeg har også i de to måneder købt omkring 60 1oz mønter.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Denne? Din 1 kg sølvbarre? Kun 6,2 %? Min juni-indkøb af sølv er "steget" med mere end 20 %.

 

Ja - det stiger, og selvfølgelig gør det det. Primært som funktion af den monetære politik, men også som følge af udbud/efterspørgsel. 

Guld og sølv er nu på vej frem, og modsat 90'erne er der ingen store centralbank-reserver at sælge ud af, og den stigende efterspørgsel vil derfor skulle mødes alene af det eksisterende udbud.

 

Har man en god investeringsmulighed - så er det jo altid det bedste. Men ønsker man at spare op og beskytte sin købekraft, så er der få bedre måder end ædelmetallerne.

 

Men - nu har jeg vist efterhånden slået nok på tromme for den sag. Hvis folk ikke vil høre (og det er meget sjældent at de vil høre på hvad jeg har at sige) så må de føle...


Skrevet af Skovgaard 1578 dage siden - Direkte link

Ja jeg gav 850 Euro for den og nu koster den 903 Euro (sidst den ikke var udsolgt). På et tispunkt var den opppe på 910 Euro.


Skrevet af slettet bruger 834 1578 dage siden - Direkte link

(og det er meget sjældent at de vil høre på hvad jeg har at sige)

Så skal du revidere din omgangskreds, eller holde op med at gentage dig selv :-)


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Kære Alle

 

Det forlyder fra Bundesdagen der behandlede et forslag til skatteharmonisering i går d. 24.10, at den tyske særskat på møntet sølv (7% MwSt frem for de normale 19 %) bliver afskaffet som ventet.

 

Men denne ændring tager først effekt fra 01.01.2014 - altså om 14 måneder. Derfor ingen panik mht. at kunne købe billigt sølv i Tyskland - endnu.


Skrevet af C J Napier 1578 dage siden - Direkte link

Hej Niklas.

Lige et par spørgsmål:

 

1) Jeg er i gang med, at etablere en beholdning af fysisk sølv og guld. Jeg regner med at købe op løbende over det næste halve års tid, indtil jeg har købt for det samlede beløb jeg har sat af til formålet.

På baggrund af en vurdering af prisforholdet mellem gulv og sølv har jeg valgt en investeringsnøgle. Da forholdet i øjeblikket er ret højt (1707/32 = 53) har jeg valgt en ret kraftig overvægt i sølv. Således forventer jeg at investere 70 % af det samlede beløb i sølv og de resterende 30 % i guld. 

Hvordan er du selv vægtet i øjeblikket og hvad siger du til ovenstående fordeling?

2) Indtil videre har jeg kun købt sølv i form af 1 oz mønter (eagles/maple leafs & philharmonics nogenlunde ligeligt fordelt, dog med svag overvægt af eagles). Jeg overvejer imidlertid at købe nogle australske Kookaburas i 1 kg størrelser, da spread'et her er noget lavere end på 1 oz mønter, men hvad er din holdning til 1 kg Kookaburas som investeringsobjekt?

 

3) Når Tyskland om godt et år hæver momsen på sølvmønter til 19 % kunne jeg forestille mig, at de tyske forhandlere vil øge spread'et på disse, da de ikke længere vil være ligeså interessante. 

Kunne dette være en faktor der gør, at man burde vægte investeringen i guld tungere end jeg har planlagt?


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

1) Min fordeling er ca. 50/50, men mit target er 40au/60ag. 

 

2) Der er intet i vejen med Kookaburas. Perth Mint er en af de helt store spillere i markedet, deres produkter er i orden, deres rygte og rennome pletfrit - og mange finder deres ofte moderne udseende designs mere attraktive end mere reaktionäre fabrikanters.

 

Det der primärt täller er altid, hvor meget sölv du kan faa for dit fiat. Det undrer mig dog at du kan faa Kookaburas billigere ift. spot end fx. de nävnte 1 oz. mönter. Typisk er prisen den samme, eller enddog dyrere ift. fx. Maples.

Hvis man ikke sparer noget väsentligt paa store enheder kontra smaa, vil jeg altid anbefale de lidt mindre enheder, da disse er lettere at likvidere, skulle man faa brug for det. Her er specielt ASE "guldstandard" indenfor sölv.

 

3) Jeg forstaar ikke helt dit spörgsmaal. Naturligt nok vil prisen paa sölv i Tyskland öges med ca. de + 12 %, staten yderligere forlanger pr. 1. jan 2014, hvilket effektivt vil kollapse det (legale) tyske marked for fysisk sölv.

Nogen större betydning paa sölvprisen faar dette dog ikke, da det private marked for fysisk sölv i möntet form trods alt er meget meget smaat, ift. fx. papirmarkedet eller allokerede lösninger.

 

Jeg forventer, at vidersalgsprisen af det fysiske sölv man ligger inde med vil öges, den dag reglerne träder i kraft. Jeg forventer ogsaa at udbredt sölvsmugleri vil blive en realitet, ganske som guldsmugling tidligere var meget udbredt. Jeg forventer at de mange smaa ädelmetalhandlere i Tyskland vil se deres omsätning paa sölv blive halveret eller mere.

 

Men om noget mener jeg da, at önsker man at köbe fysisk sölv, og göre dette gennem Tyskland, saa er det netop nu man bör se at faa handlet.

Hvorledes den kommende afskaffelse af den lave tyske moms paa möntet sölv skulle kunne give et incitament for at öge ens guldbeholdning paa bekostning af sölv; det forstaar jeg ikke.


Skrevet af C J Napier 1578 dage siden - Direkte link

Uddybning af spm 3:

Når momsen stiger må omsætningen nødvendigvis falde for de tyske forhandlere ligesom det bliver betragteligt mindre attraktivt for opsparere at købe fysisk sølv via disse forhandlere.

Hvis jeg gerne vil omsætte mine sølvmønter til fiat, vil dette jo typisk foregår gennem forhandlerne. Da forhandlerne nu har mindre omsætning af sølvpenge vil de, sandsynligvis, sætte spread'et op på disse => man får dårligere pris for sine sølvmønter hos forhandlerne


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

De tyske forhandlere vil stadig skulle konkurrere med markedsprisen. Hvis de sätter en ringere pris end markedet, saa vil du jo kunen afsätte dit sölv fx. direkte til raffinaderierne, direkte til private investorer - eller til kunder udenfor EU, hvor sölv ikke beskattes overhovedet.

 

I övrigt bör du aldrig sölge tilbage til forhandlere, medmindre du har en forhandler med et särdeles lavt spread. Normalt kan du faa hele din prämie retur, ved simpelthen at sälge direkte videre til andre investorer, uden mellemmand.

 

Jeg tror ikke sölvinvestorer skal frygte den tyske momsstigning. Ser man paa andre varer der er blevet skattebelagte / forbudte, har dette om noget öget vidersalgsprisen. 

Der hvor jeg ser det som ärgerligt er, at det effektivt vil begränse den udvikling sölv har taget som "fattigmandsguld", menigmands "hedge" - og "penge" valgt af det fri marked. Hvilket vel nok ogsaa er meningen med denne skattestigning.


Skrevet af C J Napier 1578 dage siden - Direkte link

Ok. Tak for svar Niklas.

Muligt jeg kontakter dig engang i fremtiden, hvis jeg skal have solgt alt mit sølv :-)


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en snak om ädelmetaller, investeringsfilosofi, syn paa markedet, anbefalinger - eller hvad du maatte önske. Mit skypenavn er nikolajsen.niklas, og min e-mail er niklas.nikolajsen(at)gmail.com.


Skrevet af _slettet_bruger_4973 1578 dage siden - Direkte link

Nogen butikker eller håndværkere som tager i mod sølvmønter som betaling?

 

Er det ulovligt så længe der skrives regning og udstedes kvittering...?


Skrevet af slettet bruger 834 1578 dage siden - Direkte link

Jeg ved det ikke, men så vidt jeg er orienteret er det da godkendt som betalingsmiddel, så hvis du svarer moms og det hele, så er det vel bare betalt i en anden "Valuta". Men det er et gæt, det skulle ikke undre at der er mærkelige regler. Eks. som at man ikke må lave sin egen valuta.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

>Nogen butikker eller håndværkere som tager i mod sølvmønter som betaling?

>Er det ulovligt så længe der skrives regning og udstedes kvittering...?

 

Det er ikke ulovligt at tage betaling i varer. Men tager du betaling i af fx. sölv til en värdi af DKK 10.000, er det dette tal du skal opgive mht. beskatning.

 

Jeg kender dog flere, der lovligt benytter "legal tender" guld- og sölvmönter, til at afregne internt. Dette er specielt udbredt i USA, men til dels ogsä i Europa.

En lang räkke statssanktionerede ädelmetal-mönter udstedes, herunder Eagles ($), Philharmioniker (€) osv. Disse har alle en värdiangivelse, langt under deres ädelmetal-värdi, og er lovligt betalingsmiddel (legal tender).

 

Dvs - der er intet til hinder for at du afregnes € 1000 i "face value" i fx. Philharmoniker-sölvmönter (med en reel värdi paa ca. 20.000 €), men kun svarer skat, moms mv. af € 1000, og i övrigt betaler denne del i papirvaluta. Dette er helt og aldeles legalt, hvis ellers man bekymrer sig om den slags.

 

Paa spörgsmälet om der er nogen butikker der tager imod guld/sölv direkte som betaling, kender jeg i Dk ikke andre end de deciderede guld/sölv-handlere. Derfor mä man regne med at skulle likvidere guld og sölv för det kan benyttes til alm. handel. Her anbefaler jeg altid at man sälger direkte videre til andre guld/sölv-investorer, hvor man som regel kan fä en langt höjere pris end hos skrot- og bullion-handlere.

Det skal dog siges at jeg i DK har kört en taxatur, og betalt med en oz. sölv, samt at jeg naturligvis gerne selv (og sikkert ogsaa andre haandvärkere med forstand paa ädelmetaller) modtager betaling i guld og sölv.


Skrevet af _slettet_bruger_4973 1578 dage siden - Direkte link

Tak for Info NN.

 

Det med "face value" lyder interessant.

 


Skrevet af _slettet_bruger_10133 1578 dage siden - Direkte link

Skal snart til Tyskland og hente nogle rigtige penge ved proAurum.

De virker som et respektabelt selskab, men de giver ikke garantier for at guldet/sølvet er ægte.

De af Jer der har hentet i Tyskland eller andre steder, tester i sølvet/guldet ved at måle og veje det når I afhenter det eller stoler I bare på ægtheden?


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

"proaurum" har et fint navn i branchen - og jeg har handlet hos dem en enkelt gang i deres Schweiziske afdeling. Jeg kender flere, der har handlet flere gange hos dem - uden problem. Jeg syntes dog ikke, at de er saa gode paa prisen. Til gengäld er deres udvalg stort.

 

Almindelige PM-tests inkluderer magnettest, vejning, massefylde (hvortil man kan faa specielle vägte), sölvsyre, akustisk test (specielt ved sölvmönter) - og saa naturligvis prof. materialeanalyse, som fx. tilbydes med disse apperater. 

 

Jeg tester mit guld, og laver stikpröver paa sölvet. Jeg har aldrig fundet nogle problemer ved guld & sölv fra tyske leverandörer.


Skrevet af _slettet_bruger_10133 1578 dage siden - Direkte link

Tak. Mht. vægt er det korrekt forstået at f.eks. 1 oz sølv buillon mønter kan veje lidt for meget - har tidligere her i DK købt én maple leaf og én wiener philamonics bare for at teste - mens 1 oz guld buillon skal veje præcist 1 oz dvs 31,10 gr hvis det altså er 24 karat.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Investeringssølv er altid i Industry Standard .999 (fine). Alle de andre standarder, fx. Sterling (925) og Coin silver (900), findes der intet større investeringsmarked for. Dog køber mange Amerikanere, der for første gang bevæger sig ind i investeringsmarkedet såkaldt "junk silver", dvs. pre-1964 Amerikanske mønter, der alle indehodler 90% sølv (Coin silver).

 

Men alle good delivery bars og bullion coins - og stort set alle generic rounds på markedet til investeringsformål, er i .999 "fine silver".

Her er en liste over de mest alm. sølvstandarder: http://en.wikipedia.org/wiki/Silver_standards

 

Guld til investeringsformål findes normalt i 24k (9999 / pure), 916/22K (Crown gold) og 900 (European/French standard).

Barrer, både små og good delivery, er som oftest i 24 karat. Investeringsmønter er i enten 9999 eller i 22 karat (Crown gold), mens mønter fra den klassiske guldstandard's dage fra kontinentet (guld-franc, guld-mark, vrengeli, guld-kronen, guilden osv), hvoraf de fleste i dag stadig er i omløb som investeringsobjekter, er i 900. 

 

Investeringsmønter som fx. Gold Eagle og Krugerrand er i Crown gold (916), mens fx. Philharmoniker, Maple, Nugget og Panda er i 9999. 916 er en legering der hodler til brug - mens 9999-mønter skal opbevares forsigtigt, da de ganske let beskadiges.

 

Bullion mønter i sølv skal altid veje mindst 31.1 gram. Visse mærker, går lidt over (fx. Libertad), mens fx. en philharmoniker vejer præcis 1 troy ounce.

 

9999 troy ounce mønter vejer præcis en troy ounce, mens Crown gold troy ounce mønter som fx. Krugerrand, vejer mere (33.9305g). Dette skyldes at mønten uanset lødighed, stadig indeholder 1 oz. rent guld, og at indholdet af kobber, derfor kommer oveni vægten.

Mønter fra den klassiske guldstandard skal veje det, som den type mønt nu engang er specificeret til at veje.

 

Ved at veje en mønt, er man ikke garanteret mod falskneri, men du kan roligt regne med, at vejer den for lidt, eller alt for meget - er der noget helt galt. 

 

Jeg anbefaler altid menigmand at købe fra en forhandler, med et godt rygte - og få papirer på handlen. Det er den bedste sikring mod fanskneri. 

Der er pt. ingen forlydener om velforfalskede Eagle (gold/silver), Philharmoniker (gold/silver), Maple (gold/silver) og Krugerrand i omløb. Der er derimod på det seneste opdaget en del tungsten-forfalskede investeringsbarrer - også i de små størrelser.  


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Guld/Sølv-træf i København, lørdag d. 29/9-2012 kl. 13:00

 

På baggrund af den ovenfor noget gamle artikel - har jeg fået et par henvendelser fra folk, der gerne så at jeg tog mig tid til et personligt møde, for at snakke om fysisk guld & sølv, samt fremvise forskellige typer af barrer og investeringsmønter.

 

Derfor har jeg booket et lille lokale i indre København d. lørdag d. 29/9-2012, hvor jeg vil fortælle lidt om ædelmetal-markedet. Det hele er kun planlagt til at vare en lille times tid, og jeg har kun bestilt plads til 8 personer.

Arrangementet er gratis (omend hver mand betaler for egen kaffe/kage, såfremt det ønskes) og jeg skal også lige nævne, at jeg er der i non-kommercielt øjemed, og ikke er en guld/sølv handler, eller vil forsøge at sælge nogen noget.

 

Der er stadig et par pladser ledige, og skulel nogen have lyst til at deltage, kan de rette henvendelse til mig på nikolajsen.niklas(at)gmail.com.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Tak - så er der fyldt op :-)


Skrevet af Jesper Raahauge Sandersen 1578 dage siden - Direkte link

Nogen der ved hvorfor visse tyske shops ikke vil sende mere til DK i 2012, men gerne i 2013?

Eksempelvis Silberling.de og silber-depot.de


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Som nævnt er der en øvre eksportgrænse, selv indenfor EU. Som forskellige forretninger når deres kvotum - så kan de ikke eksportere mere - og man må selv afhente. Visse forretninger er dog ganske liberale mht. fortolkning af, hvornår der er tale om afhentning, og eksport.

 

Derudover skal Bundestag førstegangsbehandle et forslag om normalisering af div skattesatser d. 26. oktober. Herunder en mulig afskaffelse af den specielle 7 % skat på "legal tender" sølvmønter. Vedtages denne normalisering - så er man et stort skridt videre mod at nægte EU-borgere adgang til sølv på rimelige vilkår.

 

Hvis du har brug for at få sølv fra Tyskland, kan jeg evt. medbringe det til Kbh - såfremt det er købt fra en af de forhandlere, der ligger på min rute.


Skrevet af C J Napier 1578 dage siden - Direkte link
Hej Niklas. Tak for en fremragende artikel. Ved du hvordan reglerne er for, hvor stort et beløb man selv må medbringe fra Tyskland? Man må jo max have 10.000 euro med i kontanter men gælder de samme regler for varer som sølv/guld? Og hvis man f.eks. er to i bilen må hver så have med for 10.000 euro?

Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

Reglerne siger - at man maks må medbringe 10.000 EUR over grænserne, før end man skal opgive det. Her ved jeg at guld tæller som penge - men sølv gør normalt ikke - medmindre det er slået med værdiangivelse. Ja, det er per person.

Men - så længe man opgiver det, så kan man også godt medbringe et større beløb.

 

Bullion coins med værdiangivelse er teknisk set også kontant valuta - og således kan du bringe dem over grænsen som "penge" - og der skal fx. næsten 13.000 "Silver Eagles" til at gøre det ud for 10.000 EUR, da de har en nominel værdi på 1 USD per stk (mod en reel metalværdi på 35 USD/stk).

 

Hvis du er nervøs ved at overbringe store mængder sølv over den ellers åbne grænse, kan du henvende dig til SKAT og bede om en skriftelig, bindende udtalelse om, at sølv købt i Tyskland til ren privat ejerskab - er toldfrit, og bevæbnet med denne erklæring kan du så hente en stor mængde over grænsen.


Skrevet af _slettet_bruger_10133 1578 dage siden - Direkte link

Efter hvad jeg ved, har hver butik en øvre grænse for hvor meget de må sende til udlandet. Herefter skal man selv tage til Tyskland og hente det.


Skrevet af Jesper Raahauge Sandersen 1578 dage siden - Direkte link

Jeg kan i øvrigt anbefale http://www.nuernberg-edelmetalle.de/ som Niklas også har nævnt.

Min levering tog 10 dage fra bestilling til modtagelse, cirka 5 dage til pakken blev sendt afsted, og cirka 5 dage undervejs til levering (over en weekend).

De sender med GLS og oplyser at pakkerne er forsikret op til 15.000 EUR. Og skulle man bestille mere sender de det blot fordelt over flere pakker.

Alt i alt meget fin service og gode priser ser det ud til.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1578 dage siden - Direkte link

 Priserne på guld og sølv er de laveste, der er set i næsten et helt år.

I den forbindelse er jeg i gang med at arrangere en større Europæsik handel, hvor jeg indkøber guld/sølv bullion coins til engros-priser, og fragter disse til København.

Hvis der i den forbindelse er nogen, der skal have noget med, så er jeg gerne behjælpelig. Jeg skulle mene, at jeg gennem mit forhandlernetværk kan garantere de laveste priser, og jeg har ikke i sinde at forsøge at tjene penge på denne transaktion.

Som sidegevinst er der ingen minimumsbestillingsmængde, og meget lave transportomkostninger.

Til de der ikke allerede kender mig godt, stiller jeg naturligvis papirarbejde til rådighed, der sikrer din forsendelse, og giver mig det fulde ansvar, til du dine varer i hånden.

Hvis du er interesseret i at at få noget guld/sølv med i denne handel, så send mig en mail på nikolajsen.niklas(at)gmail.com - inden fredag (d. 22/2-2013), tidlig eftermiddag.

 

Yderligere spørgsmål besvares også pr. e-mail.


Skrevet af Mark Petr Bohacek 1578 dage siden - Direkte link

Det du mener med denne tekst:

 Sølv anerkendes typisk ikke som et monetært metal (med undtagelse af få lande som fx Estland), og er derfor som regel underlagt de forskellige landes momsregulativer. Men fx Tyskland har en speciel lav mons for sølv (7 %), mens andre lande som fx Schweiz har en generel lav moms (8 %). Momsen i købslandet kan man dog som regel få refunderet ved eksport

Er at man ved at sige til forhandlern at det skal eksporteres/importeres til et andet land, også selvom man er en privat person, dermed undgår man at betale fuld moms eller moms i det hele taget for varerne..?


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1484 dage siden - Direkte link

Hvis du som privatperson köber sölv indenfor EU - kan du slippe med at betale momsen i köbslandet. Med andre ord, frem til afskaffelse af Tysk möntmoms til nytaar, kan du köbe möntet sölv i Tyskland til 7% MwSt, og lovligt importere til Danmark.

 

NB. Forhandlere har eksportkvoter, saa du kan ikke regne med at kunne faa varer tilsendt ud over i de förste eller nogle gange, andet kvartal. Kan du ikke selv hente, anbefaler jeg at du slutetr dig til en fällesköbs-gruppe, for at spare paa forsendelsesomkostningerne.

 

Ved köb i land udenfor EU, kan du naturligvis faa evt. betalt moms refunderet, men du skal saa til gengäld betale told/moms i importlandet.

 

Ved allokerede köb kan du som regel faa opbevaret dit ädelmetal paa momsfrit lager, men jeg anbefaler dog alle der investerer langsigtet til at tage fysisk besiddelse, paa trods af eventuelle mer-omkostninger.


Skrevet af Nicolai Hansen 1484 dage siden - Direkte link
Hvordan er reglerne for at opbevare i bokse i banker, hvis nu pågældende bank går rabundus? Kan de smutte ned i bankboksen og tage ens værdier for at gøre konkursboet op?

Skrevet af Rasmus Foght 1484 dage siden - Direkte link

Nej, indholdet af din bankboks er din ejendom, endda omfattet af din indboforsikring.

 

Risikoen for at staten konfiskerer det i tilfælde af en statsbankerot er langt større end at banken piller ved det.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1484 dage siden - Direkte link

Opdatering Aug. 2013:

 

Hele artiklen tränger gevaldigt til en overhaling. Havde ikke forudset den ville blive saa populär, men kan godt se at jeg bör faa lavet en v. 2.

 

1) Anbefaler ikke längere VC/Nürnberg Edelmetalle. Ny anbefaling i Tyskland: http://www.kettner-edelmetalle.de

2) Kan referere smaa-investorer til gruppe af fällesindköbere, saa der spares paa transport & pris.

3) Tysk möntmoms paa möntet sölv afskaffes nu definitivt 1. Jan 2014.

4) Giver fortsat gerne privat raadgivning mht. PM over Skype (niklas.nikolajsen).

5) Tilföjede lidt nye billeder.

 

/N. Nikolajsen

E-mail: nikolajsen.niklas(at)gmail.com


Skrevet af Nicolai Hansen 1484 dage siden - Direkte link
Må man spørge hvorfor du har skiftet anbefaling af forhandler?

Skrevet af Niklas Nikolajsen 1484 dage siden - Direkte link

Ja - naturligvis. Uden at hänge nogen ud, saa oplevede jeg ikke samme höje niveau af service, leveringsstabilitet, fleksibilitet og konkurrencedygtige priser - efter at virksomheden tidligere paa aaret skiftede forretningsförer. Derfor har jeg nu ikke längere virksomheden paa min liste af anbefalede forhandlere.

 

Det har jeg i övrigt ikke haft i nogen tid, men denne her traad maa jeg nok tilstaa jeg havde glemt alt om, til der i dag kom en kommentar - og jeg blev notificeret pr. mail.


Skrevet af Nicolai Hansen 1484 dage siden - Direkte link
Jeg har søgt lidt på nettet, men jeg kan ikke finde en graf over prisudviklingen på guld og sølv over de sidste tre år. Er der nogen der har et link?

Skrevet af Niklas Nikolajsen 1484 dage siden - Direkte link

Skrevet af Nicolai Hansen 1484 dage siden - Direkte link
Mange tak for linksene. Det kunne godt se ud som om det er et gunstigt tidspunkt at købe på. Jeg har også kigget på den leverandør du anbefaler, og jeg studser lidt over, at forskellige mønter, med samme vægt og "renhed" (hedder det det?) har forskellige priser. Hvordan kan det være?

Skrevet af Niklas Nikolajsen 1484 dage siden - Direkte link

Helt at forstaa de mange former for fysisk ædelmetal - hvor man bør starte, alt efter hvilken strategi man har, og hvad forskellen er på fx. en Krugerrand & en Ducat , eller mellem en Silver Eagle og en Lunar II - Slange - det er en længere historie.

 

Jeg vil ved lejlighed få udgivet en v. 2 af "Ædelmetal - en guide for menigmand" , men indtil da vil jeg forslå du tager en 30 eller 40 minutters snak med mig på skype eller pr. telefon. Så skal jeg besvare alle dine spørgsmål efter bedste evne.


Skrevet af Ib Andersen 1484 dage siden - Direkte link

Men indtil Niklas har lavet en ny version, så kan jeg komme med et indspark.

En ting er sølvets fysike værdi (spot prisen). Det er den pris du kan se på kurserne.

 

Men der skal også være nogen der gider at smelte det om, og udstandse en mønt af det, samt sende den til sælger (præmien).

 

Præmien lægges oven i, og er forskellig fra producent til producent. En American Silver Eagle (ASE) eller en Canadian Maple (MPL) er mere kendte, og præget i bedre kvalitet end eks. en Surinam, som vist præges med en muggert der har prægningen på hammerhovedet.

 

At mønten er mere kendt, gør den mere omsættelig, derfor højere præmie. Dette gælder dog kun for almindelige mønter.

 

Mere specielle udgaver har numismatisk værdi, altså værdi langt ud over spotprisen. Det kan være en begrænset serie af prægninger, en bestemt sjælden mønt, en særligt fint præget serie af en kendt mønt, eller generelt en serie med begrænset oplag, som Lunar II, som udkommer i morgen mener jeg, med "Year of the Horse" i et oplag på 300.000 stk.


Skrevet af Nicolai Hansen 1484 dage siden - Direkte link
Mange tak for jeres hurtige svar. Det var kort, Ib, men meget oplysende og har gjort mig klogere, tak for det. Niklas: Jeg vil gerne tage en snak med dig på skype. Jeg læser din artikel igennem igen indenfor denne weekend, og skriver mine spørgsmål ned, og så håber jeg vi kan få en snak derefter.

Skrevet af Niklas Nikolajsen 1483 dage siden - Direkte link

Du er velkommen - jeg ved nästen alt om fysisk PM, & handler for större 6-cifret belöb hver maaned. Saa jeg kan med stor sikkerhed besvare alle dine spg - og give dig fornuftig vejledning.

Skype: niklas.nikolajsen

Tel: +41 79 514 2555


Skrevet af ArtGaard 1474 dage siden - Direkte link

Fantastisk artikkel - Jeg er selv lige started med at "samle" guld... Det er både spændende og lidt tyzz tyzzz - Mit første valg lå på en 1 oz Australien nugget Kanguroo, det var helt sindsigt fedt at få den i hånden.. Jeg har så lige invisteret i et sæt Mable leaf guld og sølv 1 oz. kan næsten ikke vente med at få råd til en mønt mere.... Alle købt i Tavex (hovedbanegården) ingen problemer, dov kunne sølvmønten godt ha været noget pænere

 

 - Nogle bud på gode online forhandlere?

 

Tjek også utube`s Gold coin collection - det er altså lidt råt og se hvad man kan købe..

 

Venlig hlsen.....


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1473 dage siden - Direkte link

Tak for god kritik - men jeg syntes nu at artiklen tränger slemt til en opdatering - og en saadan vil blive lavet.

 

Tilykke med dine indköb. Perth Mint's primäre gold bullion coin "Kangaroo" er et udemärket valg. De er generelt lidt billigere end de andre (og marginalt mere anerkendte) bullion coins som fx. Krugerrand, Gold Eagle, Philharmioniker & Maple.

 

Maple er en klassiker - og en af de mest sälgende gold/silver bullion coins pt. 

 

Sölv skal du ikke köbe i Danmark - da det er med 25% moms. Penge du ikke faar igen ved videresalg! Köb sölv i fx. Tyskland, hvor der 2013 ud er speciel lav moms paa möntet sölv (7%).

 

Uanset om du köber sölv i bullion grade eller semi-numismatisk (proof), bör varerne väre i (og holdes i) "mint condition". Ellers vil det negativt paavirke vidersalgsvärdien. Undtagelsen er i "skrot", "junk" og de "numismatiske" kategorier, men her er prisen jo en anden.  

 

Platin skal du slet ikke köbe i EU, hvor det typisk er belagt med ~20% moms eller mere. Köb platin i fx. Schweiz, Singapore, Hong Kong eller USA.

 

>Nogle bud på gode online forhandlere?

 

Pt. anbefaler jeg i Tyskland "Kettner Edelmetalle". Mine anbefalinger ändrer sig dog säson for säson. Paa nuvärende tidspunkt har stort set alle tyske forhandlere naaet deres kvote for eksport af sölv. Men hvis du er interesseret i köb i Tyskland, driver jeg et netvärk af private investorer, hvor vi laver fällesindköb og egen-import. 

Hvis dette har interesse, er du velkommen til at kontake mig.


Skrevet af Ib Andersen 1474 dage siden - Direkte link

Når du ønsker at handle i hele rør (20-25 oz), så kontakt Niklas ovenfor. Så er priserne langt bedre.


Skrevet af _slettet_bruger_13273 1451 dage siden - Direkte link

Glimrende artikel, og i princippet giver jeg dig ret.

 

Jeg tror nok det er svært for folk, med ingen eller ringe erfaringer med hvad der sker udenfor det nordiske smørhul, at forstå, at de fleste mennesker på denne jord lever eller for nyligt levede fra hånden til munden. Der findes ingen garantier for, at vi en dag ikke står i samme situation - og dem derude, som ved flid og hårdt arbejde, med tiden har arbejdet sig op og har overtaget "vore jobs".

 

Der er to ting i det du har skrevet jeg ønsker at kommentere:

 

Det lyder besnærende med at finde nogle guldmønter i madrassen, i stedet for gamle støvede (og værdiløse) værdipapirer - da det altid er fedt at finde en efterladt "skat". Men, det er lidt af et krejler-argument. Det er jo bare en anden der har "mistet" værdierne, dvs. ikke selv fået noget ud af sin opsparing. Og spare op til sine unger i madrassen er temmelig risikabelt, da folk fra hjemmehjælpen ikke nødvendigvis nøjes med at vaske den gamle bagi... sidstnævnte selvoplevet ved forælders dødsbo, selvom knap så alvorligt.

 

Du glemmer desuden at nævne, at man ligesom alt andet skal huske at købe billigt - da der nok er nogle i de tidligere firsere, samt her på det sidste, der har købt på toppen, og for dem i firserne har måttet vente temmelig længe på et break even.

 

Personligt, så indså jeg allerede i de tidlige 1990'ere, at den vestlige økonomi var på retur. Af samme årsag har jeg en meget beskeden pensionsopsparing - kun den påtvungne. Min opsparing består netop i værdier der ikke indgår i fiat-økonomien, og som derfor ikke brandbeskattes om 20 år når jeg skal på pension. Og bare vent, til den tid er folks pensioner ikke meget værd efter politikerne har kannibaliseret dem med skatter og afgifter. Der vil ganske enkelt ikke være ret meget andet at opkræve skat af - med mindre selvfølgelig halvdelen af den danske befolkning pludselig skaber deres egen indkomst. Det er jo ikke et fremmed syn ude i verden, at pensionister arbejder...

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Økonomi

10
8
6
12
12
16
14
9
12
7
15
15
15
10
13
5
11
9
8
8

- Annonce -


Om Niklas Nikolajsen
Uddannet og erhvervsaktiv softwareudvikler, på funktionær, såvel som selvstændig konsulentbasis, siden 1999.

Har efter en ungdom i primært...

Se Niklas Nikolajsens profil
eller
Følg Niklas Nikolajsen
Afstemning
Vil du stemme på "Årets Dansker" på Berlingske Tidende?

- Annonce -