Staten og medicinalindustrien laver ’fake news’ om rygning

Der tales for tiden meget om fake news i de såkaldt useriøse medier, men almindelige medier bringer også falske nyheder, og nogle af dem er konstruerede af myndighederne i den hensigt at bedrage læserne.

- Information.dk: KORA og medicinalindustrien laver ’fake news’ om rygning

Et eksempel på fake news er Ritzau-telegrammet bragt på information.dk den 14. december: Rygere koster 8,6 milliarder mere om året end ikke-rygere. Artiklen beskriver en ny økonomisk analyse af offentlige udgifter ved rygning, foretaget af statens institut KORA.

OBS - edit: Information har rettet de falske oplysninger i artiklen pr 4. jan

I analysen konkluderer KORA, at kommunerne kan spare udgifter ved at få folk til at foretage rygestop.

"Med analysen får man et skøn for, hvad man kan spare ude i kommunerne, hvis man får folk til at stoppe med at ryge eller helt undgår, at de begynder," siger KORA’s projektleder i artiklen.

Denne påstand er vildledende. Artiklen er fake news. Der er ingen offentlige penge at spare ved færre rygere. Det er tværtimod kendt fra utallige økonomiske beregninger i Europa, USA og Asien, at rygere generelt er "billigere i drift" for det offentlige end ikke-rygere.

- Se også: Analyse: Staten tjener tykt på rygerne

De to vigtigste årsager hertil er: 1. Tobaksafgifterne - i Danmark betaler rygerne otte milliarder plus moms årligt. 2. Rygere lever gennemsnitligt kortere end ikkerygere og sparer derved samfundet for milliarder til ældrepleje, pensioner og sundhedsudgifter i forhold til ikke-rygere.

Disse forhold gør rygerne til en milliardgevinst for det offentlige, og de forvandler samtidig KORA’s beregnede "ryger-merudgifter" til småpenge.

- Se også: Senator Leyonhjelm thanks smokers for their generosity

Analysen og den falske nyhed er imidlertid konstrueret af Kora i den hensigt at bilde danskerne det modsatte ind: At rygning er dyrt for samfundet, og at det offentlige kan spare penge på at tvinge rygerne til at stoppe. Hvorfor gør KORA det?

Svaret er, at KORA's analyse er finansieret og tilrettelagt af medicinalgiganten Pfizer. Pfizer sælger som bekendt rygestop-produkter.

Analysen er altså reelt et banalt marketingstunt for selskabets rygestopprodukter. Pfizer har naturligvis en stærk økonomisk interesse i at få KORA til at fortælle kommunerne, at rygestopprojekter kan betale sig for dem.

De kan imidlertid ikke betale sig. Kun for Pfizer. Der findes ingen evidens for, at rygestop fører til færre offentlige udgifter. Al evidens peger den modsatte vej: Flere offentlige udgifter.

Sagen viser, at medierne må være på vagt over for myndighedernes fake news - specielt på sundhedsområdet. For her er énøjetheden slående, og medicinalgiganter som Pfizer spiller en altdominerende økonomisk rolle.

- Se også: Sundhedsstyrelsen lyver om rygestop og laver reklame for medicinalprodukter

- Og:  Staten & Big Pharma laver “fake news”

Læs artikel

9 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere