Det borgerlige overskud

Af Nikolaj Gammeltoft"Nogle af de største mennesker i forhold til rummelighed og social ansvarlighed, som jeg har mødt, har været fra den politiske...

Slettet Bruger,

07/05/2009

Af Nikolaj Gammeltoft

"Nogle af de største mennesker i forhold til rummelighed og social ansvarlighed, som jeg har mødt, har været fra den politiske højrefløj, og nogle af de mest ulidelige og stivsindede har været folk, der kaldte sig socialister". Ordene er Knud Foldschacks og taget fra et interview, han gav til Weekendavisen for nogle år siden.

Jeg skrev citatet ned, da jeg læste det, fordi det så elegant demonterede den fordom, som mange venstreorienterede har om deres højreorienterede modstandere: At de er dårlige mennesker med onde og usympatiske holdninger.

Foldschack er kendt som Christiania-advokat og meget andet. En venstrefløjens Tom Hagen. Nogen ven af det højreorienterede Danmark er han ikke ligefrem, så hans kommentar om den borgerlige rummelighed og ansvarlighed har troværdighed.

Venstrefløjens dæmonisering af det højreorienterede menneske er selvfølgelig en politisk strategi. Ved at mistænkeliggøre modstanderen slipper man for at tage stilling til hans synspunkter. De er på forhånd uden værdi, fordi afsenderen er moralsk korrumperet. Men dæmoniseringen er også udtryk for en reel og vidt udbredt opfattelse på venstrefløjen.

En af mine nærmeste venner, der politisk befinder sig en anelse til højre for midten, fik for nogle år siden dette snæversyn at føle, da hans venstreorienterede bekendte ikke kunne forstå, hvordan han kunne spille så smukt på klaver, når han havde sådan nogle grimme holdninger.

I den venstreorienterede optik kan man altså ikke være borgerlig og skabe god kunst, fordi ens sjæl er forurenet af egoisme og smålighed.

De venstreorienterede har prøvet at bevise dette videnskabeligt. I en undersøgelse offentliggjort i 2007 har en forsker ved Southern Illinois University i USA angiveligt påvist, at konservative universitetsstuderende er mindre kreative end deres venstreorienterede venner.

Undersøgelsen omfattede 426 studerende og viste, at konservative holdninger korrelerede med en mindre kreativ adfærd og færre kunstneriske bidrag. De højreorienterede studerende skabte fotoessays og tegninger, der blev vurderet til at være mindre kreative end dem, de venstreorienterede producerede.

I et andet studie fra 2007 mener to canadiske psykologer at have påvist, at mennesker, der føler ubehag ved "interpersonelle" relationer og opretholder en fysisk grænse omkring dem selv, med stor sandsynlighed er højreorienterede og racister. Synderne bliver afsløret, når de for eksempel ikke vil sætte sig på et bussæde, der stadig er varmt efter den forrige passager. Den form for afvigende adfærd er der ikke plads til i utopia.

Alt dette smager af tidligere forsøg på at blande ideologi og videnskab sammen, som i nazisternes racelære og kommunisternes klasseanalyse. Snik-snak der i værste fald fører til ensretning og genopdragelseslejre.

Jeg kan i øvrigt ikke lade være med at bemærke, at den ene af de canadiske forskere, Kimberly Costello, skriver om sine "forskningsinteresser" på Brock Universitys hjemmeside: "she seeks to discover whether human animals can be trained to view non-human animals as equal - rather than as inferior - members in the Animal Kingdom". Gad vide hvad den træning af os menneskedyr indebærer ...

Debatten om den borgerlige sjæls angiveligt mørke karakter er gammel. Den usympatiske Thomas Hobbes med hans forestilling om mennesket som et naturvæsen, der forfølger egne interesser over kollektivets, har i snart 400 år stået i kontrast til den blide John Locke, der troede på, at vi alle kan være venner og finde fred i et samfund uden nøjeregnende misundelse.

Det ironiske er, at det 20. århundrede har vist, at venstrefløjen altid er først på slagmarken, når der skal afregnes. Fra velfærdsstatsbyggeriet i Vesteuropa over nationalsocialismen i Tyskland til kommunismen i Østeuropa og Rusland har de venstreorienterede båret den totalitære fane højt og beredvilligt accepteret krænkelser af individets rettigheder til fordel for, hvad de opfattede som det fælles bedste.

Det har været småt med kreativiteten og det interpersonelle samvær i de dehumaniserende betonghettoer uden for København og Stockholm, ligesom der heller ikke kom noget godt ud af Nazi-Tyskland og Sovjetunionen.

Mit eget lille psykologiske studie viser, at Foldschack har ret. Verden er mere kompleks end venstrefløjens stigmatisering af Anders Fogh Rasmussen og Pia Kjærsgaard som onde mennesker. Ligesom Foldshack har jeg mødt røvhuller på venstrefløjen, som aldrig gav noget tilbage, og jeg har nydt samvær med borgerlige som med deres generøsitet og overskud har ændret mit liv for altid.
Kreativitet og menneskeligt overskud har ikke noget med politik at gøre. Tværtimod. Det er, når vi er befriet for politik i et åbent og frit samfund, at vi mennesker er bedst.

Nikolaj Gammeltoft er tidligere underdirektør i TDC og redaktør
af tidsskriftet Libertas. I dag er han journaliststuderende i USA

Kilde: