Borgerligt Centrum vil afskaffe efterløn - men det kræver stor indsats!

Borgerligt Centrum vil af med efterlønnen

Jeppe Søe,

15/04/2010

Borgerligt Centrum vil af med efterlønnen. Det er ikke en tanke vi lige har fået af at læse aviser og tjekke gallup, men noget vi har sagt og ment siden vores stiftelse 6 januar 2009. Og hvorfor vil vi afskaffe efterlønnen? Det er ikke for at skade de ældre medborgere, der har afventet en efterlønstid, hvor de har tid til sig selv. Det er ikke for at fratage danskerne noget i det sene efterår, men det er ganske enkelt nødvendigt for at vi alle kan få det lidt bedre, i den tid vi har på jord. Der er mange steder vi skal spare i det danske samfund. Vi må alle gøre en indsats, for at få forretningen til at løbe rundt – også på lang sigt. Der er udfordringer allerede og de nuværende politiskere har ladet besparelserne ramme sygehusene, ældreområdet og børnepasningen. Alle ansatte i de områder råber vagt i gevær, og enhver der er forældre eller har en sygdom inde på livet ved, at det kan gøres bedre. Endelig ved alle, at fremtiden byder på udfordringer på det danske arbejdsmarked. Vi har ganske enkelt brug for alle hænder, der kan arbejde.

Efterlønnen gør, at man kan tage fri nogle år før tid. De år koster samfundet dyrt. Det er nemt at forstå, at folk der har knoklet hele livet gerne vil ha tid til børnebørnene og interesser – men spørgsmålet er, om vi ikke allesammen kunne tage et par år mere og dermed gøre, at vi kan skabe bedre betingelser for vores børnebørn i skolen og bedre læge- og sygehushjælp, når vi får brug for det. Vi beder altså med andre ord om, at man bliver de par år mere for at få det bedre generelt.

Ingen spabad før der er mad i køleskabet Men hvis vi vedtager en sådan reform, hvilket Borgerligt Centrum altså råder til – så stiller det også enorme krav til politikerne! De penge vi får ud af denne omlægning skal ikke bruges på at bygge nye broer eller føre krig i udlandet. Vi SKAL se at de ofre man bringer som befolkning bruges til reelle forbedringer i samfundet. Det er tydeligt, at borgerne efterhånden ikke tror på at de ting der tages fra dem bliver brugt til noget, der på andre områder gør livet bedre. Og det er til dels korrekt. Vi ser alt for stort pengeforbrug på ting, som vi først burde kaste os over, når der er penge til det. Det handler selvfølgelig om prioriteringer, og disse er netop grunden til at nogle stemmer til højre og andre til venstre – men det virker som om politikere har svært ved at lave de samme besparelser på deres egne mærkesager, som de kræver at befolkningen skal acceptere på deres områder. Så med efterlønnens nedlæggelse skal der stilles garantier, så vi ved hvad vi får for pengene. Vi kan ikke kalde efterlønnere på arbejde og sige, at det vil forbedre deres børnebørns hverdag – hvis det viser sig, at pengene skal gå til mere krudt og flere kugler. Vi skal med populistiske ord ikke sætte spabad ind på badeværelset, før vi har mad i køleskabet.

Der er brug for de erfarne ældre! Endelig kan man ikke bare sige, at man vil af med efterlønnen, uden at tage et stort problem alvorligt – og det taler ingen på Christiansborg om! Det er et faktum, at vi fortsat ikke har et arbejdsmarked der prioriterer det grå guld. At bede folk på 60 blive på arbejdet nytter jo ikke, hvis arbejdsmarkedet ikke har lyst til at ha dem gående. Det problem skal løses i samarbejde med arbejdsmarkedets parter. Det er for mig, der er erhvervsmand, helt ufatteligt at man kaster de ældre ud fra arbejdspladserne. Det er nemlig dem der står med erfaringen og ville kunne løse langt de fleste problemer, hvis man ville lytte. I organisationer som Rotary og Junior Chamber International har man en mentor-ordning. Her kan virksomheder få en person ud, der har drevet virksomhed hele livet – en person, der har været igennem alle kriser vi tidligere har haft i Danmark – og deres erfaringer er guld værd for virksomheder med ung ledelse. Og det gælder ikke kun tidligere direktører, men så sandelig også lagermedarbejderen eller regnskabschefen. Der er ganske enkelt brug for den erfaring, som desværre går på efterløn som 60-årige. Der er brug for de folk – og det skal vi selvfølgelig i samme åndedrag sikre, at erhvervslivet både respekterer og gør brug af. Ellers giver efterlønnens afskaffelse jo kun flere uden arbejde.

Så afskaffelse af efterløn gør, at vi alle må blive et par år mere i arbejde – og stiller krav til samfundet om, at blive bedre til at bruge erfaringen de har. På den måde kan vi få et bedre samfund – hvor vi alle gør en forskel så længe i kan. Både en forskel for fællesskabet – og en forskel for os selv.

/Søe

Kilde: