Britisk politiker: EU-tobaksdirektiv og E-cigaret forbud er styret af "Big Pharma"

You can fool some people sometimes

Klaus K,

14/03/2013

You can fool some people sometimes ...  

Det er begyndt at gå op for politikere i EU-parlamentet, at det ikke er tobaksindustrien, der står bag EU-kommissionens planlagte forbud imod E-cigaretter, men derimod de store selskaber i den globale medicinalindustri, Pfizer, Glaxo, og Johnson & Johnson.

Det har 180graders læsere vidst længe - nemlig siden vi skrev, at  EU-tobaksdirektivet betragter E-cigaretten som et lægemiddel, hvilket betyder forbud mod brug af E-cigaretten til dens formål: Som et harmløst alternativ til "rigtig" rygning.

Da direktivet også indebærer forbud mod et andet harmløst ryge-alternativ, svensk snus, står det klart, at direktivet kun foregiver at være sundhedslovgivning. I realiteten er der tale om en camoufleret gave til medicinalindustrien: EU-kommissionen forærer Big Pharma et nikotin-monopol til Nicorette & andre anti-ryge midler:

- EU-tobaksdirektiv vil kvæle E-cigaretten & give monopol til Nicorette

Det har imidlertid ikke været nemt at forstå dette for EU-politikerne. Det skyldes de mange lobbyister, der belejrer dem dagligt i Bruxelles, skriver Godfrey Bloom, parlamentariker for det britiske parti UKIP:

- EU smoking regulation led by 'big pharma', claims MEP 

"Det virkede så indlysende for os i starten, at ... [ E-cigaret forbuddet måtte skyldes at ] tobaksindustrien havde brugt deres betydelige muskler på at få folk til at fortsætte med at ryge de rigtige cigaretter, men nej - slutspillet viser, at "Big Pharma" har fordelen," skriver Bloom

"Hvis E-cigaretten gøres medicinsk, kan medicinalbranchen udnytte sit jerngreb om de statslige sundhedssystemer til at presse markedet og sælge deres produkt til fem gange højere priser. Det er i virkeligheden indlysende. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi ikke kunne se det med det samme," skriver Godfrey Bloom.

- Læger & eksperter kræver E-cigaret forbud: Fik million-gaver af Pfizer & Glaxo

En årsag kunne være, at medicinalbranchens mange sponsorerede læge- og ekspertgrupper i årtier har haft en fast strategi om at italesætte tobaksindustrien som en magtfuld skurk i medierne. Tobaksbranchen har pga. denne intense negative reklame haft et dårligere ry end andre tilsvarende brancher.

Et eksempel var da ex-sundhedskommissær John Dalli blev fyret efter korruptionsanklager, anmeldt af det svenske tobaksfirma Swedish Match. Denne begivenhed blev udlagt af medicinalbranchens anti-rygegrupper som en "Big Tobacco" fælde for at stoppe direktivet.

Flere medier, bl.a. Guardian kørte endda en historie om, at et indbrud hos anti-rygegrupperne i Bruxelles, som skete i kølvandet på Dalli’s fyring, skulle være foretaget af Swedish Match.

Tobaksindustrien er iøvrigt gået ind i E-cigaretter. Bedst kendt er USA-firmaet Lorillard, som sidste år købte E-cigaretfirmaet Blu Ecig, for $135 mill.