Danske ministre har levet 82% af deres liv på offentlig forsørgelse

Godt 7½ år

Jeppe Toft,

23/06/2012

Godt 7½ år. Det er antallet af år som de 23 ministre i den danske regering i gennemsnit har tilbragt på arbejdsmarkedet. Topscoreren er Uffe Elbæk, der har tilbragt 29 år på arbejdsmarkedet, mens seks(!) ministre aldrig nogensinde har udført et reelt stykke arbejde. Udover konfirmanden Thor Möger, så drejer det sig om statsminister Helle Thorning, Nicolai Wammen, Mette Frederiksen samt den notoriske løgner Bjarne Corydon. Ligeledes kan Karen Hækkerup prise sig lykkelig over, at hendes efternavn sikrede hende offentlig forsørgelse, for ligesom de øvrige har hun ingen erhvervspolitisk erfaring.

Opgørelsen er lavet på baggrund af de CV’er, som Statsministeriet har gjort tilgængelige. Det eneste, der ikke er medregnet i opgørelsen er poster internt i partiet eller ungdomsorganisationen (”kampagneansvarlig for SF”, ”landssekretær for DSU” og lignende). Det vil sige, at opgørelsen også dækker over ”erhvervserfaring” fra politiske interesseorganisationer som LO, Mellemfolkeligt Samvirke og så videre. Skulle opgørelsen kun dække over ansættelser i ikke-politiske erhverv, ville den gennemsnitlige erhvervserfaring være væsentlig lavere. Og den ville være tæt på ikke-eksisterende, hvis kun erhvervserfaring fra det private blev talt med.

De 7½ år skal sættes i relief til, at regeringens gennemsnitsalder er 42,8 år, hvilket betyder, at de danske ministre i gennemsnit har levet omkring 35 år på offentlig forsørgelse*. Eller med andre ord: De danske ministre har levet 82% af deres liv på offentlig forsørgelse.

Det er mildt sagt en katastrofe, at de politikere, der 365 dage om året forpester vores hverdag ikke er klar over, hvor stor en pestilens de er for helt almindelige mennesker, der bare gerne vil have lov at passe sig selv. Men hvordan skulle de kunne vide det, når de kun i meget lille omfang har oplevet, hvordan deres hjernedøde reguleringer, skatteopkrævninger og lovforslag rammer reelle arbejdspladser uden for den politiske verden og helt almindelige familier, der ikke bliver betalt i blodpenge.

I USA er der en stolt tradition for, at man først er en god kandidat, når man har gjort sig godt i erhvervslivet (Obama er blandt undtagelserne). I Danmark er politik en levevej, og det skaber nogle helt forkerte incitamenter. De politikere, der bliver valgt har levet i politik hele deres liv, og det ændrer politik til et rollespil, som medierne glædeligt spiller med på. Det handler om ”strategi”, ”taktik” og ”spin”.

Jeg hader som udgangspunkt politikere med meget få undtagelser. Jeg hader endnu mere de politikere, der aldrig selv har oplevet den dagligdag, som de hver dag regulerer. Men mest af alt, så hader jeg alle jer fæhoveder, der stemmer på ungdomspolitikere og levebrødspolitikere! Så stop dog.

Listen (opsætningen er ikke så pæn, men 180grader tillader ikke tabeller):

Navn                 Erhvervserfaring (år)

Helle Thorning                0

Magrethe Vestager          5

Villy Søvndal                 12

Bjarne Corydon              0

Morten Bødskov              1

Morten Østergaard           4

Thor Möger                    0

Henrik Dam                     22

Ole Sohn                       5

Carsten Hansen             9

Mette Frederiksen           0

Christine Antorini            7

Karen Hækkerup           0

Mette Gjerskov             10

Martin Lidegaard            15

Pia Olsen Dyhr              7

Astrid Krag                     3

Nick Hækkerup              3

Ida Auken                      5

Nicolai Wammen            0

Manu Sareen                22

Christian Friis Bach       16

Uffe Elbæk                    29

Gennemsnit               7,61

*Der skal naturligvis korrigeres for de få år som enkelte ministre har arbejdet med de stillinger, der ikke er med i opgørelsen. Det må stå den enkelte frit for at gøre. Ikke at det vil ændre meget på billedet.

Kilde: