Det er på tide at Bornholm bliver medlem af NATO

I mange år har Danmark – med god grund – valgt at stå uden for, når konflikter blussede op i verden

Eyvind Lyberth Nielsen,

20/05/2016

I mange år har Danmark – med god grund – valgt at stå uden for, når konflikter blussede op i verden. Dette har kun næret den aktivistiske del af befolkningens trang til at yde en personlig indsats. Spaniens- og Finlandsfarerne og modstanden mod fascisme og uretfærdighed, som når et stort land besætter sine tilgrænsende naboer. 

Pipen har fået en anden lyd

Regeringen varsler nu nye toner:

Vi skal være substantielt tilstede når NATO udbygger værn mod aggression på randen af Rusland, og Danmark ser en stor signalværdi for Rusland i at Danmark beskytter sin interessesfære i Baltikum og Østeuropa.


Efter NATO-landenes udenrigsministermøde torsdag d. 19. maj 2016, melder Kristian Jensen ud, at Danmark fremover skal rode langt kraftigere med komfuret når der skal bikses en ret sammen som kan hamle op med Ruslands aggressive fremfærd langs sine grænser.

Danske soldater skal også stå vagt mod russisk aggression 

Man får ligefrem et visionært syn at se med bataljoner - hver bestående af tusindevis af NATO-soldater - der deployeres i de truede områder. Signalværdien til Rusland er væsentlig fremhæver Kristian Jensen, nede fra NATO udenrigsministermødet i Bruxelles.


Kristian Jensen udtaler desuden at Danmark har en interesse i at være tilstede i en sådan operation, men at hverken bidragets art eller størrelse endnu har været drøftet i regeringen. 


Der er grund til at rejse adskillige advarselsflag når sikkerhedspolitikken ændres substantielt, og Danmark helt anderledes træder i karakter og sætter hælene i over for en stigende aggressivitet fra RuslandSelvom man kun kan have respekt overfor regeringens hensigt om at stå vagt om danske interesser i områderne.

 


Hvad med Bornholm? 

Skal symbolpolitikken fremstå troværdig og relevant (dvs. faktisk udgøre en trussel), skal Bornholm inkluderes i forsvaret af vort eget sikkerhedspolitiske territorium, og de fine hensigter om at Danmark skal agere vagthund i hele regionen, bliver en tandløs politik hvis det bliver uden Bornholm som omdrejningspunkt for danske interesser.


Hvis Danmark overbevisende skal kunne indgå i et NATO-værn mod russisk agression i andre lande, skal Danmark substantielt stå fast på at Østersøen omkring Bornholm er dansk, og at øen frem for alt indgår i et dansk forsvarssamarbejde mod øst. 


Hvis regeringen aktuelt måtte være i tvivl om hvordan Danmark kan hjemtage Bornholm under dansk beskyttelse og demonstrere overhøjhed over for russisk aggression, kan Kristian Jensen frit plukke fra nedenstående forslag til sikkerhedspolitiske stramninger omkring Baltikum.


Internationale og alliancemæssige tiltag 

Alle nedenstående konflikthåndteringstiltag har stor signalværdi: 

  

  • Udvidet samarbejde i Østersøen mellem Danmark, Sverige, Finland og øvrige allierede om sikring af grænserne til internationalt luftrum og søterritorium 

  • Fælles øvelser, der omfatter alle parters operative styrker på alle nationale territorier 

  • Svenske, finske, polske, estiske, lettiske og litauiske og tyske miltære fartøjer, der løser opgaver i Østersøen sammen med de danske - fra Bornholm 

  • NATO tropper i strategiske manøvrer på Bornholm. 

Beredskabsmæssige stramninger 

Det er også vigtigt at signalere at vi er faste i overbevisningen om at Bornholm er dansk, og at vi har skarpe skud i bøssen og ikke er bange for at bruge dem: 

  

  • Skyd fly ned, der bringer civile personer, dansk personel - eller allieredes -  i fare under krænkelse af dansk luftrum 

  • Sænk ubåde der krænker dansk søterritorium 

  

En luftbase på Bornholm, der hurtigt kan give response, og skyde russiske fly ned der krænker dansk luftrum vil ligeledes have en signalværdi af en pæn størrelse.

Det er på tide at Danmark vrister Bornholm ud af kløerne fra russisk udenrigspolitisk indflydelse.

WW2 sluttede for mere end 70 år siden. 
 

Kilde: