Det kan IKKE betale sig at arbejde.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener at gevinsten ved at arbejde i stedet for at være på kontanthjælp er tilstrækkelig

Niels Westy,

02/03/2015

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener at gevinsten ved at arbejde i stedet for at være på kontanthjælp er tilstrækkelig. Se grafik til denne klumme.

AE har således beregnet, at en enlig forsørger med 3 børn vil kunne tjene netto 20.000 kroner om året ved at tage et lavtlønsarbejde i stedet for at være på kontanthjælp.

Men med en forskel på kun små 20.000 kroner kan det faktisk IKKE betale sig at arbejde.

Det er ikke det AE ønsker at vise, men tænker man lidt efter, er det hvad man må konkludere.

Små 20.000 om året svarer til ca. 1660 kroner om månedet eller blot små 380 kroner om ugen. Og det er før man tager højde for de omkostninger, som er forbundet med at arbejde i modsætning til at lade sig forsørge af andre. Det drejer sig bl.a. om transportomkostninger, manglende tid til at finde de bedste tilbud osv. osv.

Man kan også skrive det p en anden måde. Ved at tage et lavtlønsarbejde vil den enlige forsørger med 3 børn have en maksimal løn på ca. 10 kroner i timen, hvis vi medregner 1-2 timers transport om dagen og 200 arbejdsdage.  

Måske er det en del af forklaringen påm at Socialforskningsinstituttet i en analyse i 2005 kom frem til, at kun ca hver 5. modtager af kontanthjælp ville tage et arbejde med mere end ½ times daglig transport, mens kun 5 procent ville tage et arbejde, som krævede mere end 2 timers samlet daglig transport.(1)

Og hvem kan fortænke dem i det ud fra rationelle overvejelser?  Jo jo, det kan godt være at man moralsk burde søge også et lavtlønsarbejde. Med mindre man vægter også den fjerne fremtid højest, vil det for mange være rationelt ikke at tage et arbejde.

Man kan selvfølgelig skælde ud - eg det er jo altid gratis at lange ud efter dem på overførselsindkomst og kræve at de skal både aktivt søge og tage arbejde - for sådan er loven og sådan tilsiger det moralske krav, om ikke andet så til andre.

Men vil man selv tage et arbejde hvor man kun tjener 10 kroner i timen, når man i stedet kan blive hjemme under den varme dyne? Jeg ville gerne skrive, at det ville jeg selvfølgelig. Men jeg må indrømme, at jeg ikke er sikker på at det er tilfældet.

Derfor skal systemet selvfølgelig laves om, således at det kan betale sig at arbejde. Ikke mindst fordi vi ved, at risikoen for at børn af de der aldrig får fodfæste på arbejdsmarkedet, uanset om det er fordi de er "dovne" eller ej, heller aldrig får fodfæste er ganske høj.

En mulighed for at ændre dette er naturligvis ved at øge gevinsten ved at arbejde, også selv om det er et lavtlønsjob man tager. Det kan f. eks. ske ved en kombination af lavere ydelser og en skattefri bundgrænse på 7.000 kroner om mdr. for dem i beskæftigelse, som Liberal Alliance har foreslået.

At lade som om økonomiske incitamenter kun har mindre betydning, er i virkeligheden også en hån mod dem som er på kontanthjælp. Fordi man ikke har en uddannelse er man jo ikke nødvendigvis dum. Og det er desværre rationelt for en del, især enlige forsørgere, som kun kan se frem til lavlønsjobs, ikke at tage et arbejde som det ser ud i dag.  

(1) SFI (2005), se tabel 4.21 i "Loft over ydelser - Evaluering af loftet over ydelser til kontanthjælpsmodtagere"

Kilde: