Det private initiativ kan løse problemerne med børnepasning i København

Kære Anne Vang, Jeg har læst din pressemedelelse, hvor i du efterspørger hjælp til at løse problemet med manglende daginstitutionspladser

Rasmus Ole Hansen,

30/06/2011

Kære Anne Vang,

Jeg har læst din pressemedelelse, hvor i du efterspørger hjælp til at løse problemet med manglende daginstitutionspladser.

Jeg har jo selv været i samme situation i 2009, så problemet er ikke nyt.

Dengang var du jo ikke borgmester, så det problem som er nyt for dig, er sådan set ikke nyt i forhold til Børne- og Ungdomsforvaltningens udfordringer.

Jeg har fuld forståelse for at økonomien er mere i fokus end at skaffe dagsinstitutionspladser. Med forgængere fra Enhedslisten og SF er der jo ingen der forlanger, at du skulle kunne rette op på 11 års budgetkaos i løbet af to år.

Men bare rolig her hjælpen.

Først og fremmest er der jo et stort økonomisk effektiviseringspotentiale gemt på dagpasningsområdet.

Med bruttoudgifter på 77.349 kr. er Københavns Kommune den absolut dyreste kommune i landet at få passet sine børn. Faktisk 32.658 kr. dyrere end landets billigste kommune som er Billund.

Hvad forskellen er skal jeg ikke gøre mig klog på. Det kan jo omvendt også konstateres, at det er dyrere at få et barn med i Legoland end i Tivoli eller i Zoo. Desværre er det jo oftest sådan at udgifter til Legoland, Tivoli og Zoo alligevel er udgifter som bedsteforældrene afholder, så de figurer slet ikke i det årlige familiebudget, hvilket børnepasningsudgiften i høj grad gør.

Nu ved jeg godt, at du vil sige at København ikke kan sammenlignes med Billund. Forklaringen fra Københavns Rådhus har jo i årtier været, at København er noget ganske særligt, og derfor skulle økonomisk ineffektivitet være helt normalt, når man både var hovedstad og amt på engang.

Nuvel, nr. 2 og 3 på hitlisten over dyr børnepasning er Århus og Frederiksberg. De to kommuner er henholdsvis 2.444 kr. og 3.622 kr. billigere end København. Merudgiften i forhold til Frederiksberg pr. barn svarer således til mere end den månedlige forældrebetaling.

Nok om det. Jeg havde jo lovet at hjælpe.

Glem alt det med at bygge nye institutioner. Når de er færdige skal børnene alligevel til at gå i skole.

En løsning som er ganske overset, er det private initiativ. For 77.349 kr. om året pr. barn tror jeg godt et par driftige freelance børnepassere kan strikke et attraktivt tilbud frem til de forældre, der ellers må hente bedstemor over fra Jylland.

Jeg ved jo de findes. Her i Valby hvor jeg bor er der f.eks. den privat daginstitution på Retortvej 10.

På Amager ville to entreprenante pædagoger lave deres egne børnehave på grund af pladsmangel.

Begge mine eksempler er dog også eksempler på privat initiativ der modarbejdes af kommunes forvaltninger.

I eksemplet om Amager afviste du over for Danmarks Radio i november 2010, at kommune skulle modarbejde det private initiativ ved at kræve forhold som kommunens egne institutioner for dispensation for.

Mit løsningsforslag er derfor to-delt:

1)      Kommunen skal sikre en mere smidig sagsbehandling af privat initiativer uden forskelsbehandling i forhold til kommunale daginstitutioner.

2)      Kommunen tilbyder alle forældre at tage 38.675 kr., svarende til halvdelen af den nuværende brutto udgift, med som betaling til en selvvalgt pasningsmulighed uden for de kommunale tilbud. På den måde er der incitament til at oprette private dagsinstitutioner, samtidig med at Børne- og Ungdomsforvaltningen opnår en tiltrængt økonomis effektivisering på pasningsudgifterne.

 Med venlig hilsen

Rasmus Ole Hansen

Kilde: