Forskere: Rygelov virker imod hensigten

Forskere: Rygelov virker imod hensigten

Ny stor undersøgelse dokumenterer større negative konsekvenser ved rygelovene i USA, som også ser ud til at have ramt Danmark. Rygeforbud i offentligt rum virker iflg undersøgelsen modsat hensigten på en række områder - ligesom prohibition gjorde i USA i 30-erne:

1. Rygerne trækker sig efter et rygeforbud ud af det offentlige rum og bliver i hjemmets røgtilladte omgivelser. Rygerne i undersøgelsen bruger i gennemsnit halvanden time mere pr dag i hjemmet, som før blev brugt på serveringssteder, indkøb, kulturtilbud osv.

2. Rygeforbud fører ikke til mindre røg - det flytter blot røgen fra offentligt rum og koncentrerer den på langt færre m2 i privatrummet. Formentlig derfor udsættes gennemsnittet af børn under 13 år for mere passiv rygning end før et rygeforbud.

3. Både rygere og ikke-rygere trækker sig efter et forbud væk fra den røgfrie serveringsbranche. Cafeer, restauranter og spillesteder oplever, at kunderne bruger markant mindre tid på stederne - ialt 26% mindre end før et rygeforbud.

4. Rygeforbud fører til mere "ulighed i sundhed": De eneste, der får mindre røg efter et forbud, er de højtuddannede og de rigeste. Prisen betales af: Børnene & de fattige, som udsættes for mere røg - serveringsbranchen, som taber kunder - og rygerne, som taber rettigheder. Det er altså et mindretal, der har egentlig glæde af rygeloven.

Det er i forvejen demonstreret i andre undersøgelser, at rygeforbud ikke fører til færre rygere. Det fører heller ikke til færre sygdomme og dødsfald, som mange politikere havde håbet, da dette blev stillet dem i udsigt af de sundhedsorganisationer, som lobby'ede lovene igennem i Europa og USA.

Undersøgelsen er lavet af forskere fra London School of Economics, der har specialiseret sig i denne type undersøgelser. Læs hele artiklen her:

Forskere: Rygelov virker imod hensigten

59 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere