Hvad kan en borgerlige politiker lære fra Enhedslisten?

Enhedslisten har i de sidste år haft en solid fremgang

_slettet_bruger_668 Ikke angivet,

08/04/2012

Enhedslisten har i de sidste år haft en solid fremgang. På nationalt plan er de gået frem fra en flirt med spærregrænsen til en 12 mandat ved sidste. På lokalt plan i kommunerne og i EU slår de også over deres vægtklasse.

I en tid, hvor kommunismens forbrydelser bliver stadigvæk klarere er det lykkedes dem at skabe øget opbakning i Danmark omkring hvad der ellers burde være en oplagt tabersag. Uagtet om man er enig med Enhedslisten eller ej, så må man anerkende at de kan politiske håndværk.

Mit bud på deres opskrift er: 1) en konsekvent og effektiv retorik, 2) en åben og decentral organisation, der ikke er bange for at indgå i andre organisationer og 3) en stærk vilje til at sætte sagen fremfor personen.

Retorik

Har du nogensinde hørt EL sige at de er imod lavere skatter eller for den sags skyld, at de er for højere skatter? Selvom de færreste er i tvivl om, hvad Enhedslisten vil, og måske endda tror at EL siger dette, så er det ikke tilfældet. Det er værd at lægge mærke til at EL konsekvent taler om "at skattelettelserne til de rigeste danskere skal rulles tilbage" - og konsekvent slipper afsted med det uden at blive udfordret på præcis hvilke skattelettelser, de dog fabler om.

Den dovne borgerlige politikere, der går ind i en debat med EL uden at udfordre den præmis er altså til at understøtte det verdensbillede at "normalsituationen" er at rige danskere betaler mere. Altså at EL repræsenterer det normale og sikre og at det er de såkaldte skattelettelser, som er det nye og farlige, som de borgerlige skal "argumentere" for.

Mit spørgsmål er dette: hvorfor er der ikke flere borgerligere politikere, der konsekvent taler om at "skattestigningerne til de meste produktive danskere skal rulles tilbage"?

Decentral organisation

Hvad har Folkebevægelse mod EU, Socialistisk UngdomsFront og FredsVagten til fælles? Jo, på trods at alle tre er tæt knyttet til Enhedslisten (alle ansatte i FmEU er medlemmer af EL og det samme gælder nok også for alle aktivister i FredsVagten), så nævner de kun EL med ganske få ord.

Med andre ord fungerer en række enkeltsager og bevægelser effektivt som feeders til EL, og EL kvitterer med et smil ved at sige at de jo er det eneste parti, der for netop denne enkeltsag i folketinget. Derudover får EL også adgang til en række lækre brands - tænk engang at kunne påstå på selve stemmesedlen at man netop var det eneste parti, der var imod EU.

På den borgerlige fløj er der selvfølgelig også enkelte eksempler, men jeg kender ikke til et enkelt andet parti, der i den grad placerer sine MF'ere i bevægelser og andre organisationer.

Fokus på sagen

Hvem leder Enhedslisten? Tja... Deres rotationssystem i ledelse med maks to valgperioder gør det ihvertfald til et fast element at deres MF'er skal skiftes ud. Sjovt nok synes konsekvensen af dette at være at man fokusere mere på sagen og ikke på at bekæmpe hinanden (fordi andet geled ved at der er datomærkning på første geled).

Samtidig kommer et lederskifte typisk uden den store dramatik, og internt og eksternt.

Derudover er det svært at finde tilfælde, hvor EL går efter en person alene på troværdigheden.

Opsummering

Enhedslisten er de facto en politisk success i Danmark, på trods at de burde sidde med den ultimative tabersag i 2012. De har opnået dette gennem effetktiv retorik, decentral organisation og fokus på sagen. Borgerlige partier i Danmark burde lære af deres taktik og bruge den til at fremme deres egen agenda.

Kilde: