Hvad nu, USA?

 USA får ny præsident, der vil noget andet end den p

Ulrik B. Petersen,

13/11/2016

 USA får ny præsident, der vil noget andet end den p.t. siddende. Så vidt, så godt. Hvor mange af Trumps valgparoler, der lader sig realisere, er uvist.

Men uanset hvad, kan én person ikke ændre meget på kort tid. Nedenfor skitserer jeg, hvad der efter min opfattelse skal til for at bringe USA på fode. Kort og godt, den amerikanske industri skal i omdrejninger, og de skal øge eksporten. Præsidenten kan sige og gøre, hvad han vil, men det er det amerikanske erhvervsliv, der skal levere.

Tydeligt for alle, har USA forsømt sin egen industri, men de amerikanske borgere har et stort medansvar for tingenes tilstand. De har købt, hvor det var billigst, kvaliteten taget i betragtning, og uden skelen til at det kunne gå ud over amerikanske arbejdspladser. Det betyder at bl.a. asiatiske leverandører har haft gode vilkår for at afsætte alt muligt, fra biler til elektronik samt en hel del kinesisk skrammel på det amerikanske marked. Især bilindustrien har lidt hårdt, og det skyldes ikke kun fagforeningernes umådeholdenhed, men også at fabriksejerne har forsømt at produktudvikle amerikanske biler. En lav benzinpris gjorde bl.a. at der ikke var større tilskyndelse til at gøre bilerne økonomiske at køre i, og derfor var der ikke mange i andre lande, der købte amerikanske biler.

Også anden industri har været nødlidende, og det skyldes vel i høj grad at amerikanske firmaer, der kunne eksportere, ikke var særligt ivrige efter at gøre det, fordi det amerikanske hjemmemarked er så stort, at eksporten under alle omstændigheder vil være marginal. Derfor har der været ulyst ved at modificere maskiner og udstyr til brug for eksport af varer til fx Europa, der trods alt kunne udgøre et meget betydeligt eksportmarked. Det er ikke kun sådan noget som at man i Europa benytter en anden netspænding, men også at amerikanerne hænger fast i deres egne normer for mål, dimensioner og gevind etc. Der er mange andre forhold også, men dem lader jeg ligge p.t.

Men hvad så? Ja, mit råd til amerikanerne vil være: Gør det, I er gode til. Og som I er bedre til end noget andet land. Hvad kan det mon være?

Ja, den amerikanske hittepåsomhed er velkendt eller bør være det, og fx enhver kvinde burde tænke venligt om amerikanerne, for det er nemlig dem der har opfundet stort set alt det, der har frigjort dem fra hjemmets slaveri. I min barndom var det typisk at kvinderne arbejdede i hjemmene med daglige indkøb (ikke køleskab og fryser), madlavning, opvask (ikke opvaskemaskine), tøjvask (ikke vaskemaskine) og tøjtørring (ikke tørretumbler), stopning af strømper (ikke nylon etc.), lapning af tøj osv. Det er også amerikanerne, der har opfundet p-pillen, der har frigjort kvinderne fra tyranniet af uønskede graviditeter. Og dem, der har opfundet maskinerne, der har gjort at et landbrug i dag kan klares med ganske få ansatte. De opfandt også bølgepappet som du støder på hver gang du køber noget stort, og fx det oppustelige bildæk. Det er også amerikanerne, der har opfundet det meste af den elektronik, du benytter i det daglige. Jeg kunne blive ved ...

Men det er jo ikke kun gjort med opfindelser, der skal jo også produceres. Og producere, kan man i mange andre lande. Hvad gør USA specielt bedre?

USA kan masseproducere i et omfang intet andet land kan matche. Det beviste man under 2. verdenskrig i den grad. Det er ikke overdrevent at hævde at det var det amerikanske industri, der i særlig grad banede vejen for allierede sejre både i Europa og i Stillehavet. Men USA kan også i dag. Lad mig tage sådan noget som en pakkemaskine, der automatisk pakker varer i bølgepapkasser. I Danmark, der har et ganske lille hjemmemarked, vil en pakkemaskine typisk køre max 12 kasser pr. minut, med mindre man pakker fx. øl. Til gengæld skal en sådan maskine kunne omstilles til at køre flere forskellige pakkestørrelser og med forskellige pakkemønstre og emnestørrelser etc. Når man kigger på det amerikanske marked, kan man se en pakkemaskine, der pakker 120 papkasser  i minuttet med fx. 24 Cola-dåser i hver. Denne maskine kører kun én størrelse kasse og ét pakkemønster, dvs. ingen omstilling. Enhver erfaring fortæller at en maskine eller apparat, der kun skal kunne én ting, er en bedre, dvs. mere effektiv maskine end en, der skal kunne forskellige ting. Ikke engang Tyskland kan matche sådanne produktionsforhold. Eksemplet illustrerer blot at amerikanerne kan noget, vi kun kan drømme om på vore breddegrader. Som bekendt er maskiniseringen og masseproduktionen billige produkters mor, i hvert fald i vestlige lande.

Amerikanske firmaer kunne begynde at tænke meget mere i disse baner og modne deres produkter til andre markeder. Og jeg er ganske sikker på at når de først kommer i gang, vil det får mærkbare følger, ikke kun for USA, men også for resten af verden. Jeg har lagt mærke til at der i visse forretninger i Danmark, fx. hos Harald Nyborg, er begyndt at dukke værktøjsmaskiner op med Fords logo på. Kan godt være at de er produceret i Kina, men den slags kan ændres. Eksemplet viser at der er begyndende nytænkning.

Donald Trump kunne gøre en god begyndelse ved at ophæve den dybt skadelige virksomhedsbeskatning totalt for at få amerikanske virksomheder hjem igen. At vi med fordel kunne følge trop i Danmark og alle andre lande, noteres kun for en ordens skyld. Og så skal han glemme sin aversion mod frihandel, så at amerikanske varerer kan sælges uden told, for heller ikke amerikanerne kan leve af at klippe og barbere hinanden.

Kilde: