Journalistik lider under politisk korrekthed

I artiklen »Er dansk journalistik i forfald?« interviewer Berlingskes journalister (mere ledende og kendte) journalister – Lars Werge, formand for...

Ikke angivet Ikke angivet,

02/02/2016

I artiklen »Er dansk journalistik i forfald?« interviewer Berlingskes journalister (mere ledende og kendte) journalister – Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund, chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, Niels Overgaard, journalist, og blogger for bl.a. Business.dk og TV2s social media-redaktør, Kaare Sørensen.

Til stor overraskelse når journalisterne tilsyneladende frem til, at dansk journalistik ikke er i forfald.

Kunne det måske have været formålstjenligt at interviewe nogle læsere eller repræsentanter herfor?

Selve grundlaget for artiklen – journalister der interviewer journalister – er udtryk for det forfald, som artiklen når frem til ikke eksisterer. At journalisters transmitterede, interne snak og holdningsdannelse er et stadigt voksende problem ses i alt fra statsfinansierede TV-snakke-programmer til »smykkesagskrisen«, hvor journalisters selvbekræftende kommunikation over Atlanten og Nordsøren blev hæmningsløst formidlet til den mere eller mindre forbløffede befolkning.

Artiklen når rundt om mangt og meget, bl.a det høje tempo, fejlene og det, der er værre - plagiaterne, de sociale medier og »clickbait-forbandelsen«. Men på intet tidspunkt berøres begrebet »politisk korrekthed« med et eneste ord.

Det er ellers en af de ting, man som læser tænker allermest over i den daglige gennemgang af journalisters fremstilling af virkeligheden.

Politisk korrekthed er det helt overordnede problem. Det er den dyne, der ligger som en kode ind over journalistikken generelt. Ikke bare i Danmark, men i endnu højere grad i vores nærmeste nabolande, Sverige og Tyskland. Det ved enhver læser, der daglig scanner nyhederne for politisk korrekthed for at nå ind til kernen i teksterne. Fraserne er mange – »en gruppe unge«, »utilpassede«, »kontroversiel politiker« osv. – man skal kende filteret for at forstå, hvad ordene dækker over, og hvad artiklerne i virkeligheden fortæller.

Det er blandt nogle læsere en kendt sag, at den danske journaliststand er overvejende venstreorienteret. Det blev tydeligt dokumenteret i en undersøgelse fra 2012, hvor det viste sig, at 80 pct. af de adspurgte journalister befandt sig i rød blok (heri medregnet 30 pct, som ville stemme på Radikale Venstre).

Unægteligt en udtalt skæv fordeling i forhold til den øvrige befolknings politiske tilhørsforhold, og man skal være endog meget blind for ikke at kunne se, at det skinner igennem i de daglige journalistiske beretninger.

Journalister ville gøre sig selv en stor tjeneste ved at se på sig selv i et mere ærligt lys og erkende, at deres troværdighedsproblem ikke blot skyldes enkeltsager, personlige skævskud og teknologiske ændringer i mediebilledet, men at der overordnet er brug for mere kritisk tilgang til konsensus og enighed i egne rækker.

Ellers forsvinder læserne til medier, der giver dem dette.

Ja, ellers forsvinder læserne til den korte avis, 180 grader, document.dk, snaphanen.dk, avpixlat osv.