JP - Pensionshykleri

Danmark står foran alvorlige økonomiske udfordringer, hvis ikke den arbejdsvillige og arbejdsduelige del af befolkningen tvinges til at forblive på...

Ikke angivet Ikke angivet,

11/04/2015

Danmark står foran alvorlige økonomiske udfordringer, hvis ikke den arbejdsvillige og arbejdsduelige del af befolkningen tvinges til at forblive på arbejdsmarkedet længere end i dag.

Fra 65 år skal pensionsalderen hæves til 68 i år 2030, men nu mener Morten Østergaard, at pensionsalderen skal hæves allerede fra 2025. Politisk er det besluttet, at de arbejdende danskere i gennemsnit ikke må være på folkepension i mere end 14½ år, men da danskerne tillader sig at leve længere, skal de nu straffes, lyder devisen fra den radikale leder.

Lad det være sagt straks: Fremtidens økonomiske udfordringer skyldes ikke de arbejdende danskere, men derimod dagens generation af politikere, der hverken har evnen eller viljen til at bringe de offentlige udgifter ned på et niveau, som også vil være bæredygtigt på langt sigt.

Hvis man måtte mene, at der vil være mangel på arbejdskraft i fremtiden, kan den offentlige sektor mindske sit forbrug af arbejdskraft og derigennem frigøre ressourcer til det private erhvervsliv, der finansierer det danske samfund.

Hvis de fremtidige økonomiske udfordringer skyldes udgifter til folkepension, kan man passende gennemføre en pensionsreform, som fjerner folkepensionen for den del af befolkningen, der endnu ikke har taget hul på arbejdslivet. Til gengæld kan der så etableres tvungne private pensionsordninger; eventuelt i stedet for lønstigninger.

Mulighederne er mange, og som altid er danskerne lydhøre, men en forudsætning for igen-igen at ændre pensionsalderen er, at der på Christiansborg demonstreres en ganske anden vilje til at reducere den offentlige sektors umættelige behov for penge, og i forbindelse hermed må man reducere verdens højeste skattetryk, der ødelægger alle tilløb til en anderledes dynamisk samfundsudvikling.

Det danske samfund savner hverken menneskelige eller økonomiske ressourcer, men mange års politisk vanrøgt har resulteret i, at det, der engang var ét af verdens absolut rigeste lande, i dag end ikke er at finde blandt de 20 rigeste.

http://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE7616866/Pensionshykleri/

Kilde: