Kan regeringen gætte næste uges lottotal?

Regeringen forslår en erhvervskanon, der skal bestemme hvilke virksomheder, der fremover skal modtage erhvervsstøtte

_slettet_bruger_668 Ikke angivet,

19/10/2012

Regeringen forslår en erhvervskanon, der skal bestemme hvilke virksomheder, der fremover skal modtage erhvervsstøtte. Men det er lige så formålsløst, som at forsøge at gætte Lotto-tallene for næste uge. I stedet for burde regeringen stoppe det omfordelingscirkus, hvor op mod halvdelen af selskabsskatten betales ud igen som erhvervsstøtte.

I 2009 underholdte den unge engelske tryllekunster Derren Brown i sit TV-program med et stunt, hvor han gættet de engelske lotto-tal et par sekunder før at de blev læst op på BBC. Dette skabte naturligvis store overskrifter i de engelske dagblade, og en række gæt på hvordan han havde gennemført sit tryllenummer blev straks fremført, hvoraf de mest plausible lød på, at han havde snydt med TV-optagelsen.

Under alle omstændigheder er det tvivlsomt om Derren Brown virkelig kan gætte lotto-tal, for fakta er, at han aldrig er blevet lotto-millionær. I disse dage har han væretaktuel med sit 6. trylleshow i London, som løb frem til sidste måned.

Men det kan være, at Derren Brown snart skal til Danmark, for regeringen har lagt op til, at den vil udarbejde en erhvervskanon, ja, altså ikke en af den slags, der skyder gråspurve, men en af den slags, der siger, hvilke dele af erhvervslivet, der vil være succesfuld i fremtiden, og det ligger jo ret tæt op af Derren Brown’s tidligere trick.

Regeringens erhvervskanon skal bruges til at målrette de godt 20 mia., som hvert gives som direkte udbetalinger og skatterabat til udvalgte virksomheder i erhvervsstøtte, så det er ikke småpenge, som vi taler om, men godt og vel tusind gange så meget, som Derren Brown kunne have vundet, hvis han altså også havde købt en lotto-kupon med de rigtige tal.

Det er et åbent spørgsmål, hvordan regeringen vil prøve at gætte hvilke brancher, der vil være succesfulde fremover, men den gode minister Pia Dyhr har afsløret, at hun allerede i dag kender resultatet af arbejdet med erhvervskanonen, og at virksomheder, der beskæftiger sig med klima, sundhed og ældre, er dem, der fremover vil succesfulde, og uden at kende de konsulenter, der får opgaven med at udarbejde erhvervskanonen eller at det skal være en spådom, så er der vel en ret god chance for at Pia Dyhr får ret - altså i at rapporten konkluderer at det er disse virksomheder, der skal modtage erhvervsstøtte fremover. Om hvorvidt disse brancher rent rent faktisk bliver successfulde er et andet spørgsmål.

For at svare på dette, så lad os kigge på en nyligt undersøgelse fra nogle unge forskere fra Københavns Universitet, om hvilket strategier, der blev brugt af de lotto-spillende danskere. Deres konklusion var, at mens de fleste spillede på de samme tal uge efter uge, så var der en mindre gruppe, der aktivt forsøgte at gætte næste uges lotto-tal.

Dem, der aktivt gættede, gjorde brug af to strategier, der i videnskaben bliver betegnet som Monte Carlo fejlslutningen og den varme hånds fejlslutning.

Monte Carlo fejlslutningen er troen på, at et tilfældigt resultat bliver det modsatte af det sidste, dvs. hvis mønten viser plat, så bliver krone næste gang, mens den varme hånds fejlslutning er troen på at et tilfældigt resultat, der er fremkommet i en serie vil fortsætte fremover, dvs. hvis møntet har vist krone de sidste fem gange, så vil den fremover oftere vise krone.

Med til historien hører også, at undersøgelsen konkluderede, at de spillere, der aktivt gættede tabte mere og større end dem, der blot passivt tog de samme tal uge efter uge.

Ud fra dette ville et godt råd til regeringen være at den blot skulle holde erhvervsstøtten, som den er i dag, for så ville den tabe mindre end ved en omlægning. Men et endnu bedre råd ville være at afskaffe erhvervsstøtten helt.

For det er en absurditet, at vi i Danmark har en erhvervsstøtte, der i størrelsesorden svarer til op mod halvdelen af den selskabsskat, som krasses ind fra de danske virksomheder, den ene halvdel som skatterabatter og den anden halvdel som direkte tilskud. Det er et omfordelingscirkus, som nok holder en hel del regnskabsmedarbejdere, lobbyister og offentlige ansatte beskæftiget, men som aldrig er blevet påvist nogen værdiskabelse i sig selv.

I disse dage, hvor selv hæderkronede danske virksomheder som Royal Copenhagen og Fritz Hansen, flytter deres produktion til udlandet, er der ikke behov for at spilde tiden med at gætte på, hvilke brancher, der vil være succesfulde fremover og hvad lotto-tallene bliver i næste uge, men i stedet skabe bedre rammebetingelser for alle danske virksomheder – og det gøres lettest ved at sænke skatten.

Kilde: