Kontrakten mellem staten og borgerne

Der har været en afstikker i debattråden om politiet der ikke kommer når borgerne har brug for dem, til om hvorvidt politiet bruges til at begå røv...

Kjeld Flarup,

11/04/2013

Der har været en afstikker i debattråden om politiet der ikke kommer når borgerne har brug for dem, til om hvorvidt politiet bruges til at begå røveri imod befolkningen i form af skatter.

Måske det er på sin plads at opfriske at der eksisterer en ældgammel uskreven kontrakt mellem staten (kongen) og borgerne (adel og herremænd) om at staten via et voldsmonopol garanterer borgernes sikkerhed.

Den kontrakt har så udviklet sig i løbet af århundrederne.

Allervigtigst at herremænd er blevet til borgere, hvilket reelt betyder at kontrakten ikke kan opsiges. En herremand kunne være så stærk at han egenhændigt kunne opsige kontrakten, men det kan enkelte borgere ikke. Free state project er dog et forsøg på dette.

En anden udvikling er så at staten er transformeret over i demokrati og som følge deraf har udvidet sit beskyttelsesområde til det sociale. Det har givet staten så mange udgifter, at den reelt er ved at opsige kontraktens oprindelige del, ved at udsulte politiet, hvilket var den opringelige historie.

Politiet pålægges så også nogle helt tåbelige opgaver, så som at kontrollere hvilke rusmidler folket bruger. Det er mindst 1/3 af politiet ressourcer der går på denne ene opgave. Det sammen med 117.000 andre forbud og reguleringer skal ses som en del af den nye beskyttelse af borgerne som staten har udvidet kontrakten til at omfatte.

Grundlæggende siger kontrakten at der skal være en form for stat og en form for skattebetaling. Tilgengæld skal staten stå som garant for borgernes ejendom. Men i takt med at staten har øget beskatningen, lider borgerne samlet set et større tab ved statens beskatning end hvad røvere ville kunne.

Alternativet ingen stat er dog ikke attraktivt fordi man kan ikke bygge en økonomi uden beskyttelse af ejendom, dette er ikke holdbart. Problemet med staten af i dag er at dens "tyveri" er så stort at det heller ikke er holdbart. Derfor udtænkte jeg for nogle år siden max20, som er en form for minimalstatstænkning, baseret på at en stat der har en beskatning på 20% af BNP er det mest optimale for alle.

Kilde: