Kvindelig sexolog: Mænd bør gå til modangreb på kvinder

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader

Camilla Paaske Hjort,

03/03/2011

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader.dk

Kønskrigen blusser op igen: I dag prydes netudgaven af Politiken af et billede af 180Graders chefredaktør, Ole Birk Olesen. Overskriften lyder ”Det er ikke tilladt at kritisere kvinder”, og artiklen rummer Olesens forsvar for, at han i egenskab af liberal debattør i sommer rettede en række generaliserende anklager mod kvindekønnet i et blogindlæg på den liberal-feministiske blog Damefrokosten.com.

Mange samfundsdebattører af begge køn har været stærkt fortørnede over Ole Birk Olesens indlæg, og i dag mener flere, at det er et problem, at en kandidat til Folketinget har givet udtryk for sådanne holdninger til kvinder. For eksempel skriver en kvinde på Politikens specielt oprettede debatside om emnet: ” … det er et stort problem, at en Folketingskandidat har så forudfattet og låst billede af halvdelen af befolkningen. Ud fra det køn, som vi er født med. Det er pinligt og et stort problem for LA.” 

Andre debattører giver dog udtryk for, at historien er blæst ud af proportioner, og påpeger, at Olesens indlæg bør læses med et glimt i øjet.

Hate speech mod mænd

Stod det til sexolog og voksenunderviser Pia Struck, burde langt flere mænd gøre som Olesen i sin tid gjorde på Damefrokosten: Gå til modangreb på den tendens, at man gerne må kritisere mænd offentligt – sådan som for eksempel kønsforsker på RUC, Karen Sjørup, i dag i kvindemagasinet Alive har kritiseret mænd for ikke at rydde op efter sig, fordi de bare forventer, at andre gør det for dem - men ikke kvinder.

”Det er på høje tid, at mænd begynder at sige fra”, siger Pia Struck - en venlig, midaldrende kvinde med en blød og smilende stemme.

”I disse år ser vi masser af decideret offentlig hate speech imod mænd”, fortsætter hun.  ”For eksempel kaldte den radikale politiker Elisabeth Arnold helt almindelige mænd, der køber sex af frivillige prostituerede, for monstre. (Dette skete under en høring på Christiansborg om handel med kvinder i 2007, red.). Det er et tydeligt eksempel på den dæmonisering af mænd, der finder sted i den offentlige debat. Der er næsten ingen, der siger fra overfor det. De fleste mænd bøjer nakken.”

Pia Struck stiftede, sammen med en række danske mænd, Foreningen Mand i 2009. Foreningen kæmper for mænds rettigheder og livskvalitet, og foreningens Facebook-gruppe har 471 medlemmer af begge køn.

Jeg spørger Struck, hvad der får en kvinde til i den grad at engagere sig i mænds forhold. Svaret kommer prompte:

”Som seksualterapeut har jeg behandlet både mænd og kvinder igennem 20 år. I den tid kan jeg se, at mænds livskvalitet er faldet markant. Mænd har fået en meget svagere identitet, og de formår ikke at sige fra og sætte grænser. Hele vejen igennem deres opvækst er de blevet domineret af kvinder, og det har gjort dem svage og uselvstændige.”

Mænd skal sige fra

Pia Struck henviser til, at mange drenge er vokset op hos enlige mødre, og at de fleste pædagoger og skolelærere de sidste mange årtier har været kvinder. Samt at feminismens positive fremhævelse af de såkaldt kvindelige værdier har gjort, at disse værdier er blevet dominerende i mange institutioner.

Hvad bør danske mænd gøre for at forbedre deres liv?

”Der er brug for, at mænd bestyrker hinanden i at sige grundigt fra. Også overfor deres egne kærester. Du har godt hørt, hvor grimt, mange kvinder taler om deres kærester og mænd, ikke?”

Jeg bekræfter.

”Og det gør de i offentlighed! Og de slipper af sted med det!” siger Pia Struck ophidset, så man ikke er i tvivl om, hvor meget, hun brænder for sagen. ”Jeg hører også, hvordan mine kvindelige klienter taler grimt om deres mænd.”

Hvad gør du så, når du hører en kvinde tale grimt om sin mand?

”Ja, så får hun en sang fra de varme lande”, siger Pia Struck myndigt, efterfulgt af en lille, opblødende latter. ”Det kan jeg ikke lade være med. Det er blevet en hjertesag for mig.”

”For at sige det helt kort”, udbryder hun, ivrig for at komme af med alle sine pointer: ”Dalila har været der, hun har klippet Samson, og hun er skredet igen, fordi han er blevet for kedelig, og han har ikke opdaget en skid.”

De fyndige ord, der henviser til den bibelske myte om filisterkvinden Dalila, der klipper håret af den stærke jøde Samson, hvorefter han mister sin styrke, mener Struck er godt dækkende for situationen mellem mænd og kvinder i Danmark anno 2011: ”Når mænd ikke siger fra overfor kvinder, mister kvinder respekten for dem, og dermed også den seksuelle lyst til dem. Og så går det nedad bakke i en ond cirkel, der er ligeså skadelig for kvinder som for mænd.”

Kilde: