MEP: EU-tobaksdirektiv handler ikke om sundhed, men om penge og korruption

Tobaksdirektivet - medicinal korruption i EU: - De læger & eksperter der anbefaler politikerne at forbyde E-cigaretter med nikotin, er på lønningsl...

Klaus K,

28/08/2013

Tobaksdirektivet - medicinal korruption i EU: - De læger & eksperter der anbefaler politikerne at forbyde E-cigaretter med nikotin, er på lønningslisten hos medicinalindustrien, skriver The Times.

Det er der naturligvis en grund til: E-cigaretten er en hård konkurrent til medicinalgiganternes egne nikotinprodukter som fx. Nicorette. Salget af E-cigaretter forventes i år at ville overhale salget af Nicorette worldwide. Og det er ikke småpenge, det drejer sig om.

Eksperternes negativitet overfor E-cigaretten skal derfor ses som en "damage-control" businessstrategi fra medicinalgiganternes side, der kan opsummeres sådan:

"Få de hvide kitler til at omtale vores konkurrenter i negative vendinger"

Som The Times skriver: De engelske eksperter ”glemte at sige, at de modtager penge fra Big Pharma”.

Medierne og politikerne har hidtil fejlagtigt troet, at det var den forhadte tobaksindustri, der lobbyede imod E-cigaretten. Dette ville imidlertid være selvmord, da tobaksindustrien allerede har positioneret sig ved opkøb af E-cigaretselskaber, senest BAT og Imperial Tobacco. Intet selskab lobbyer naturligvis for forbud mod sine egne produkter.

Tobaksdirektiv ligner medicinalgiganternes ønskeseddel 

Timingen i Times’ artikel er interessant: Der er kun to uger til, at der skal stemmes om EU-kommissionens tobaksdirektiv i EU-parlamentet. Dette direktiv giver sig på overfladen ud for at være lavet ”til gavn for sundheden”, men er i realiteten medicinalindustriens ønskeseddel til jul: Et nikotin-monopol i EU:

EU-tobaksdirektiv vil kvæle E-cigaretten & give monopol til Nicorette 

Direktivet lægger op til at eliminere medicinalbranchens to værste nikotin-konkurrenter:

* E-cigaretter vil blive regulerede som medicin i EU - (dette betyder, at kun medicinalselskaber må sælge E-cigaretter med nikotin)

* Svensk snus (røgfri tobak) vil fortsat være forbudt i EU - dette forrykte forbud blev indført i EU allerede i 1992 - også på medicinalindustriens initiativ.

Det er blodig ironi, at både svensk snus & E-cigaretter har vist sig mere effektive som rygestop-metoder end medicinaldindustriens nikotintyggegummi, plastre og inhallatorer. Omvendt er der naturligvis en grund til, at medicinalgiganterne lobby'er så kraftigt mod snus og E-cigaretter. Det er til gengæld meget svært at se, hvordan tobaksdirektivet skal kunne ”gøre noget for sundheden”, som er dets erklærede motiv.

Læger & eksperter kræver E-cigaret forbud: Fik million-gaver af Pfizer & Glaxo

Fyret EU-sundhedskommissær flyttede 100 mill dollars til Bahamas


Direktivet blev fremsat af EU-kommissionen i 2012 efter en hidtil uset lobbyvirksomhed, og en pinlig fyring af tidl. sundhedskommissær John Dalli, der angiveligt forsøgte at vride 60 mill € ud af snusselskabet Swedish Match.

Det nægtede svenskerne og anmeldte i stedet korruptionsforsøget til EU's anti-svindel kontor, OLAF, som gav svenskerne medhold, hvorefter Dalli blev fyret af EU-chef Barroso.

Dengang mente nogle af eksperterne, at fyringen af John Dalli var resultatet af en fælde, konstrueret af ”Big Tobacco”. Disse anklager forstummede dog, da det blev kendt, at John Dalli havde flyttet et beløb på 100 mill dollars til Bahamas efter sin fyring.

Lobbyister tilbyder EU-parlamentsmedlemmer ferierejser & middage

Der tales nu helt åbent i EU-kontorerne om, at tobaksdirektivet slet ikke handler om sundhed, men udelukkende om penge, fortæller den tidligere polske justitsminister, Zbigniew Ziobro, nu EU-parlamentsmedlem for Solidarna Polska:

“Penge er det eneste, der tæller i denne sag. En kæmpe lobbyarbejde er i gang. Lobbyister jagter alle parlamentsmedlemmer og tilbyder dem ferieture og middage. Det er slet skjult korruption,” siger Ziobro til en artikel i avisen Uważam Rze, som er oversat til engelsk her.

Medicinalgiganterne står bag anti-ryge korstoget 

Opfindelsen af E-cigaretten har stukket en kæp i hjulet på medicinalindustriens langsigtede business-kampagne for at overtage tobaksindustriens nikotinkunder - det såkaldte anti-ryge korstog. Denne kampagne startede med opfindelsen af nikotintyggegummi & nikotinplastre i 1980’erne.

Siden da har medicinalgiganterne brugt milliarder af dollars på at få aktivistiske læger & eksperter til at dæmonisere tobakken og til at producere videnskabelige artikler & rapporter i den hensigt at overbevise politikere og offentligheden om nødvendigheden af at indføre rygeforbud & øgede cigaretafgifter i Europa og i USA [1 - 2].

For eksempel har Nicorette-ejerne i medicinalfonden Robert Wood Johnson Foundation (majoritetsejere i selskaberne McNeil og Johnson & Johnson) siden 1991 brugt 450 mill $ på at få eksperter & aktivistiske public health-arbejdere til at skrive artikler, der anbefaler rygeforbud & tårnhøje cigaretafgifter som metoder til at ”hjælpe” rygerne og knuse ”tobaksepidemien” [3].

Tidl. WHO-formand Gro Harlem Brundtland ville ”hjælpe” rygerne 

Samtidig indgik selskaberne Pfizer, Novartis & GlaxoSmithKline i 1999 ”samarbejde” med FN-organisationen WHO, hvis daværende formand, læge Gro Harlem Brundtland ville ”hjælpe” rygerne med at stoppe rygning. WHO udfærdigede herefter anti-ryge traktaten Framework Convention on Tobacco Control, som påbyder de deltagende lande at indføre rygeforbud, herunder Danmark.

Pfizer & GlaxoSmithKline har endvidere brugt anselige beløb på at producere rapporter og arrangere konferencer med det falske budskab, at passiv rygning er årsag til alvorlige sygdomme og dødsfald, og at rygeforbud nødvendigvis måtte indføres for at imødegå den fiktive sundhedsfare.

Resultaterne af anti-ryge korstoget er ikke udeblevet: Rygelovene øgede salget af medicinalprodukter, så snart rygerne ikke længere kunne ryge på job og på serveringssteder. Samtidig har de øgede cigaretafgifter givet medicinalselskaberne mulighed for at hæve prisen på Nicorette / Nicotinell i takt med cigaretprisstigningerne. Dette er blevet udnyttet, hver gang cigaretafgifterne steg. 

Baggrund for tobaksdirektiv: E-cigaretten tog en stor bid af nikotin-markedet

Set ud fra medicinalgiganternes synspunkt så alting rosenrødt ud, lige indtil E-cigaretten trådte ind på scenen i 2009 og tog en stor bid af rygestop-kagen. Det er dette forhold, medicinalgiganterne søger at sætte en stopper for med EU-tobaksdirektivets regler om at regulere E-cigaretter som medicin. Gennemføres direktivet bliver der de facto forbud mod E-cigaretter med nikotin i EU.

Udover snus og E-cigaretter vil direktivet forbyde smagsstoffer i tobak, hvilket bl.a. vil forbyde mentolcigaretter - uden anden officiel begrundelse end, at ”tobak skal smage af tobak”.

Kommissionen vil endvidere forbyde 10 styks pakker og tynde cigaretter med begrundelsen, at de ofte benyttes af unge piger.

Tobaksindustrien og detailhandelen har fordømt tobaksdirektivet i harske vendinger. EU-parlamentet skal stemme om direktivet 10. september.