Myten om dansk blok-politik

Siden S og SF fik ambitioner om magt og ministerbiler, har vi måtte lægge ører til lidt af hvert

Lars Jensen,

15/03/2011

Siden S og SF fik ambitioner om magt og ministerbiler, har vi måtte lægge ører til lidt af hvert. Vi har hørt om nedskæringer på folkeskolen, som viste sig at være løgn. Vi har hørt om ufinansierede skattelettelser, som viste sig at være løgn. Vi har hørt om nedskæringer på kulturen, som viste sig at være løgn. Og vi har hørt om nedskæringer på forskningen, som også viste sig at være løgn.

Og hele vejen igennem, har vi skulle høre på, at al ondskab og fattigdom skyldes den onde, borgerlige regering, som gennemfører sin forfærdelige politik, med snævre politiske flertal i Folketinget.

Men det er også løgn. For enstemmigheden i Folketinget har ikke været større, siden antallet af partier i Folketinget var cirka det halve af dagens antal.

Venstrefløjen forsøger at manipulere befolkningen til at tro, at oppositionen er meget uenig i den første politik, på alle de områder der debatteres. Dette er naturligt nok, når man nu går til valg på, at ville noget helt andet - noget mere fair.

Det er også naturligt nok, at politikerne fra S og SF bliver tørre i munden, og mister besindelsen, når de i TV-debatter konfronteres med, at de jo selv har været med til at formulere mange af landets love, og derfor - naturligvis - har stemt for dem i Folketinget.

Men venstrefløjen ønsker at vise et andet billede. Et billede af en visionær men undertrykt opposition, som vil noget fundamentalt andet end den borgerlige regering.

Og så håber man måske på, at befolkningen ikke sætter sig ordentligt ind i sagerne, og ser hvor stor enstemmigheden i Folketinget faktisk er.

Desværre er venstrefløjen blevet stukket i ryggen af en af deres egne - de røde lejesvende på Danmarks Radio.

Detektor på P1 har undersøgt, hvor ofte Folketingets partier har stemt det samme.

Adjunkt Flemming Juul Christiansen og adjunkt Rasmus Brun Pedersen, begge ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, har lavet en oversigt til Detektor. Den viser, hvordan de politiske partier har stemt i de sidste tre valgperioder (2001-’05, ’05-’07 og ’07-okt’10).

Opgørelsen viser den procentvise fordeling af ja-stemmer til vedtagne lovforslag blandt partierne i folketinget, og tendensen er klar og tydelig - SF og især S bliver mere og mere enige med regeringen og dens støttepartier om landets love.

Flemming Juul Christiansen og Rasmus Brun Pedersen har endvidere på foranledning af Detektor udarbejdet en opgørelse over ja-stemmer til vedtagne love i Folketinget fordelt på seks udvalgte politikområder i de sidste tre valgperioder.

Opgørelsen viser den procentvise fordeling af ja-stemmer mellem de tre store oppositionspartier SF, S og R inden for områderne:

  • Udlændingepolitik inkl. Indfødsretslove
  • Kommunal- og sundhedspolitik
  • Arbejdsmarkedspolitik
  • Uddannelsespolitik
  • Retspolitik
  • Miljøpolitik

Igen taler tallene deres tydelige sprog. S og SF er virkelig faldet til patten, når det gælder enstemmigheden i Folketinget.

Hvem havde troet, at et parti som SF, der jo har sådan et ædelt menneskesyn, ville stemme sammen med VKO i sager om udlændingepolitik i mere end 80 % af tilfældene i perioden 2007 - 2010, når de nu kunne holde sig på 42 % i perioden 2001 - 2005?

Og hvem havde troet, at de grønne idealister i SF, ville stemme sammen med den miljø-hadende regering i hele 72,7 % af de tilfælde, hvor der i perioden 2007 - 2010 skulle vedtages miljølove, når man i perioden 2001 - 2005 kunne 'nøjes med' at være enige i 46,4 % af de vedtagne love på området?

Kun Enhedslisten kan med rette påstå, at partiet er i skarp opposition til den borgerlige regering, og reelt stemmer imod de borgerlige forslag, og brede forlig. Kun 53,7 % af de vedtagne love fik i perioden 2007 - 2010 opbakning fra Enhedslisten. Og i perioden 2001 - 2005 var tallet kun 38,8 %.

Enhedslisten er således det eneste parti som med rette kan sige, at partiet har en fundamentalt anden politik, end den politik som samler bred opbakning fra DF, V, K, R, S og SF. I alle tilfælde hvis politikken skal bakkes op med stemmer.

Og det må man jo respektere Enhedslisten for, selv om man ikke er enig i deres politik.

Den øvrige opposition, og myten om den forfærdelige blok-politik kan man bare tænke sit om.

Man kan se opgørelsen fra Detektor her.

Og man kan lytte til udsendelsen, hvor de to forskere uddyber tallene, og fortæller om udviklingen i enstemmigheden her. Det er første indslag i udsendelsen, som også byder på andre spændende fakta-tjek.

Kilde: