Nikotin-forskere: Dansk medicinalfirma laver skandaløs propaganda i EU for at opnå E-cigaret forbud

E-cigaret krigen: - Det danske medicinalfirma Fertin Pharma - der producerer Nicorette-tyggegummi som underleverandør for Novartis og de andre internationale medicinalgiganter - anklages af en gruppe europæiske nikotin-forskere for at foretage "skandaløs manipulation" af EU-parlamentet.

Det afslører nikotin-forskeren Dr. Konstantinos Farsalinos fra forskergruppen "Ecigarette Research", som består af fortalere for fri brug af E-cigaretter som alternativ til tobaksrygning i Europa.

gruppens website er gengivet en mail fra et medicinalfirma, som for nogle dage siden blev afsendt til samtlige EU-politikere. Alle navne i mailen er streget ud, men 180grader kan dokumentere, at mailens afsender er virksomheden Fertin Pharma i Vejle og deres danske lobbyfirma cabinetDN i Bruxelles.

Ifølge Farsalinos-gruppen er indholdet i mailen ”skandaløs propaganda” - den indeholder falske oplysninger og er ifølge forskerne afsendt i den hensigt at manipulere EU-politikerne til at indføre et reelt forbud mod Nicorette's værste konkurrent, E-cigaretten.

Medicinalbranchen lyver & skræmmer politikerne til at give Nicorette monopol 

Farsalinos mener, at der er tale om et uhørt manipulerende forsøg på at skræmme politikerne til at kvæle E-cigaretten. I mailen fremlægges en række vildledende oplysninger om dødelighed ved nikotin-overdosis, forklædt som videnskabelige facts - oplysninger, som ifølge Farsalinos er helt forkerte, men som ingen politiker eller lægmand har chancen for at gennemskue.

I mailen fra Fertin Pharma, som bærer overskriften ”Scientific comment on the Commission Draft Compromise” skriver Fertin Pharma-direktør Søren Birn, at nikotin indholdet i E-cigaret væskerne pga helbredsfare bør nedsættes til 12 mg pr. milliliter - to en halv gange lavere end den grænse på 30 mg/ml, som EU-parlamentet besluttede ved afstemningen 8. oktober.

Det hedder i mailen, at 12 mg/ml er nok til at reducere rygeres trang til at ryge. Farsalinos-gruppen siger imidlertid, at dette niveau vil gøre E-cigaretten virkningsløs - hvis dette niveau indføres som lov, vil det betyde fjernelse af alle nuværende E-cigarettyper fra markedet - og dermed et monopol for medicinalbranchens Nicorette-produkter.

Bruger hjemmelavet video som propaganda argument for dødsfare ved nikotin 

Som dokumentation for påstanden om sundhedsfare ved nikotin vedlægges i mailen et link til en video, produceret af Fertin Pharma med titlen: Nicotine - One deadly drop. Videoen præsenteres med en påstand om, at nikotin er lige så giftigt som arsenik og stryknin:

We have taken the liberty to include a small video showing how Fertin Pharma handles liquid nicotine in commercial scale manufacturing. It illustrates how liquid nicotine is appropriately handled based on it being as poisonous as Arsenic and Strychnin.


[Video]: Nicotine - One deadly drop  -

[OBS - Update 2015: Fertin Pharma har fjernet videoen fra nettet.]

Dette kalder Farsalinos-gruppen et  propaganda argument.  

Fertin Pharma hævder, at nikotin er ligeså giftigt som arsenik & stryknin 

I en opfølgende mail til EU-parlamentet med titlen Nicotine's dangers: false claims from big pharma skriver gruppen, at forgiftning med nikotin i forbindelse med E-cigaretbrug ikke eksisterer, og at påstanden om at nikotin er ligeså giftigt som arsenik & stryknin er en myte.

Denne myte stammer fra 150 år gamle, tvivlsomme forsøg, skriver Nikotin-forskerne. De siger, at nye studier viser, at dødeligheden ved nikotin ligger på et 10 gange højere niveau end det, Fertin Pharma foregiver. I gruppens mail til EU-parlamentet hedder det:

Moreover, it is impossible for any user to get intoxicated from an e-cigarette, because users self-titrate their nicotine intake according to their own needs. That is why there has been no recorded nicotine overdose caused by electronic cigarette use since their introduction to the market.

A pharmaceutical company with longstanding experience 
in nicotine, like Fertin Pharma, is expected to know this information, but unfortunately they did not present it to youOur job is not to evaluate why they have done so, but to properly inform you about the true implications and impact of the studies presented to you. 

EU-kommissionen kører tæt parløb med Big Pharma  

Fertin Pharma’s mail blev afsendt midt i den betændte lovgivningsproces om E-cigaretterne, som pt. finder sted i EU’s lukkede såkaldte trialogue negotiations, efter at EU-parlamentet den 8. oktober afviste EU-kommisionens oprindelige tobaksdirektiv med stort flertal.

Kommissionens tobaksdirektiv, som blev offentliggjort for et år siden, ville have forbudt fri handel med E-cigaretter ved at regulere dem som medicin - dette er helt i tråd med medicinalbranchens ønsker. EU-parlamentet sagde imidlertid nej til direktivet på en lang række områder, og sendte det tilbage til EU-kommissionen til ombearbejdning.

Herefter har EU-kommissionen udarbejdet et helt nyt sæt regulativer for E-cigaretterne, som imidlertid er endnu strammere end tobaksdirektivet - og endnu længere væk fra EU-parlamentets beslutning.

E-cigaret sagen demonstrerer dermed igen det meget tætte parløb, der køres mellem EU-kommissionen og Big Pharma-selskaberne Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis og Johnson & Johnson via medicinalselskabernes hær af finansierede læger, sundhedsgrupper og eksperter.

Der er reelt tale om en krig mellem to parter: Big Pharma & EU-kommisionen på den ene side, som ønsker E-cigaretten forbudt til fordel for Big Pharma’s Nicorette-produkter - vs. EU-parlamentet & de ikke-pharma tilknyttede eksperter på den anden side, som ønsker E-cigaretten tilladt.

Som beskrevet her, og hos en anden uafhængig ekspert, Clive Bates.

Læs artikel

55 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere