Otte års højere cigaretafgifter førte ikke til færre rygere i EU

Sundheds-ortodoksi under angreb:  - Otte år med markant højere cigaretafgifter i EU fik ikke cigaretforbruget  til at falde. Det er resultatet af en ny stor undersøgelse af EU-tallene fra 2002-09.

Undersøgelsen er baseret på alle tilgængelige offentlige tal. Den lavet af researchere ved det statslige engelske anti-rygecenter på Nottingham University, og er netop offentliggjort i tidsskriftet Addiction.

Tallene viser bl.a. at antallet af rygere ikke faldt i de 10 nye østeuropæiske EU-lande, selv om cigaretprisen steg med over 100% i forhold til købekraften, da de 10 lande i 2004 blev omfattet af EU-regler om mindsteafgifter.

I gennemsnit for alle EU-borgere øgedes cigaretprisen med 40% i forhold til købekraften i perioden 2002-09. Men der var ingen fald i ryge-udbredelsen. I flere lande øgedes antallet af rygere endda - til forbløffelse for analytikerne:

"Der er en udbredt tro på, at rygningen falder 4%, når priserne hæves med 10%, så dette er et overraskende resultat," siger Adam Spielman, aktieanalytiker fra Citigroup til Sunday Telegraph

"Tallene modsiger den "absolutte ortodoksi", der hersker i europæisk sundhedspolitik - at højere afgifter mindsker forbruget," siger Citigroup-analytikeren.

Nicorette-producenterne står bag lobbyisme for øget cigaretafgift 

Denne ortodoksi er skabt og lobbyet igennem overfor myndighederne af Nicorette-producenterne i medicinalindustrien, som tidligere beskrevet i dagbladet Børsen og her på 180grader.

For når cigaretprisen stiger, kan Nicorette-prisen sættes med op - med stigende omsætning til følge.  Men mens medicinalindustrien har glæde af stigende cigaretafgift, lider statskasserne tab pga grænsehandel og øget cigaretsmugling: 

Op imod 25% af alle cigaretter røget i England er nu smuglercigaretter. Det illegale cigaretsalg er på fremmarch i alle lande, der har hævet tobaksafgifterne - senest i Tyskland. Smuglercigaretter koster den engelske statskasse £ 3 mia om året i tabte afgifter, anslår Sunday Telegraph - ca. 27 mia danske kroner. 

Den engelske tobaksindustri har reageret på undersøgelsen med en opfordring til regeringen om at ”freeze” de engelske  tobaksafgifter: 

"Denne undersøgelse viser, at høje cigaretafgifter dybest set er et ineffektivt redskab til at mindske forbruget. Vi håber, at regeringen vil modstå fristelsen til flere afgiftsstigninger og i stedet sætte ind mod tobakssmuglingen," sagde en talsmand til Sunday Telegraph.

Læs artikel

150 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere