Overvågning af nummerplader: Totalitært og nytteløst

Danmark tog endnu et skridt nærmere Politistaten, da regeringen sidste år besluttede, at (Rigs)politiet skulle have mulighed for at overvåge samtli...

Alex Vanopslagh,

25/03/2015

Danmark tog endnu et skridt nærmere Politistaten, da regeringen sidste år besluttede, at (Rigs)politiet skulle have mulighed for at overvåge samtlige bilister ved hjælp af nummerpladeovervågning. 

Det har givet Politiet mulighed for at scanne flere hundredtusinde bilister dagligt og derved begrænset friheden til at færdes frit uden at blive overvåget.

Datatilsynet har været ude og slå fast, at det giver Rigshospitalet alt for vide beføjelser og at det er uacceptabelt, at politiet kan gemme følsomme data om usyldige, ikke-mistænkeliggjorte danskere. Samtidig kan Politiet videregive disse data til andre myndigheder, som ikke har hjemlen til at indhente dem i første omgang. 

Tiltaget er i sig selv totalitært og yderst frihedsindskrænkende.

Men virker det? Forhindrer det kriminalitet i at blive begået? Opklarer det sager, hvor menneskers frihed og ejendom har lidt skade? 

Ikke det mindst. Tiltaget er fuldstændigt nytteløst. Information kunne i går berette, at overvågningen fejler i ni ud af ti tilfælde omkring efterlyste biler. Der opstår alt for mange falske alarmer, IT-systemet er fuld af fejl og når man overvåger samtlige bilister, er det svært at skelne skidt fra kanel. 

De falske alarmer betyder, at uskyldige borgere kan blive overvåget, mistænkeliggjort og stoppet af politiet fuldstændig uden grund. Samtidig spilder Politiet deres ressourcer på disse uskyldige borgere.

At hele nummerpladeovervågningen har været dybt kritiseret af eksperter, Datatilsyn mv, er næppe noget, der gør indtryk på regeringen og de andre partier blandt De Forenede Socialdemokrater. De har aldrig holdt sig tilbage fra at gennemføre totalitære tiltag, som gav yderligere, urimelige beføjelser til offentlige myndigheder. 

Men når tiltaget så ovenikøbet ikke viser sig at virke, burde det mane til eftertanke. Det er dog for meget at forlange af regeringen. 

En borgerlig regering burde stå for et paradigmeskifte i overvågningspolitikken. 

Det ville være forfriskende - omend ualmindeligt usandsynligt - hvis en kommende borgerlig regering nedsatte en kommission, som skulle vurdere, om man ikke skulle rulle nogle af statens beføjelser tilbage. Når disse skal vurderes, kunne det ene kriterie være, om det er i strid med grundlovens ånd og frihedsrettigheder. Det andet kriterie kunne være, om de forskellige instanser, beføjelser og myndigheder overhovedet formår at leve op til formålene.

Lur mig ikke om både terrorpakkerne I & II, Lømmelpakken, Nummerpladeovervågning og Center for Cybersikkerhed får dumpekarakterer. 

Og det er jo blot en lille håndfuld eksempler på nogle vanvittige tiltag, som aldrig burde være blevet gennemført indenfor det sidste årti. 

Kilder: 

http://www.information.dk/527752

http://ww

Kilde: