Politiet tilbageholder flere og flere, før de har gjort noget - Nationalt | www.b.dk

Siden COP15 i 2009, da politiet fik øjnene op for de såkaldte administrative frihedsberøvelser, er brugen af dem steget markant

Ikke angivet Ikke angivet,

29/01/2016

Siden COP15 i 2009, da politiet fik øjnene op for de såkaldte administrative frihedsberøvelser, er brugen af dem steget markant. »Et væsentligt problem,« siger ekspert i strafferet.

Har du vigtige planer senere på dagen, kan det være en idé at holde god afstand til fodboldkampe og demonstrationer. Siden de menneskelige »futtog« på Amager­brogade i København under klimatopmødet COP15 i 2009 er politiets brug af præventive frihedsberøvelser steget markant.

Det viser en gennemgang foretaget af tænketanken Justitia på baggrund af tal fra Rigspolitiet. I de første år, efter at politiet i 2004 fik lovhjemmel til at tilbageholde personer, der endnu ikke har brudt loven, blev muligheden kun sjældent brugt. Det ændrede sig under de massive klimademonstrationer i 2009, hvor 2.086 personer blev frihedsberøvet præventivt.

Men selv om der ikke siden har været lignende store begivenheder i Danmark, har antallet af præventive frihedsberøvelser, hvor politiet henviser til »orden og sikkerhed«, de seneste tre år været endnu højere end i COP15-året. I 2014 blev 2.394 personer tilbageholdt præventivt, og et lignende billede tegner sig for 2015, hvor statistikken endnu ikke har hele året med.