Sæt patienterne før patenterne!

Hvis vi vil have et markant bedre sundhedsvæsen, må vi se i øjnene, at medicinalindustrien kun interesserer sig for behandlingsmetoder, der kan patenteres. Det betyder, at vi går glip af fantastiske muligheder inden for bl.a. kræftbehandling, behandling af hjerte/kar-sygdomme og andre folkesygdomme. Behandlinger, som er dokumenterede, men som dør en stille død, mens industriens patenterede medicin markedsføres for milliarder over for lægerne.

Et ansvarligt parti ville indføre en konsekvent støtte til forskningen i ikke-patenterbare stoffer og behandlinger for at modvirke denne skævhed. Det ville forbedre vores sundhedsvæsen i al fremtid og være med til at vriste os fri af det jerngreb, som medicinalproducenterne har om vores sundhedsvæsen, hvor priserne på medicin er eksploderet og tvinger os til nedskæringer på alle andre områder.

Her er det ikke nok bare at brokke sig over medicinalindustrien, for vi har nu engang valgt, at den skal fungere på et frit marked, hvor det først og fremmest handler om at tjene penge. Nye patenter vil altid blive foretrukket af industrien frem for ikke-patenterbare behandlingsmetoder. Uanset potentialet. Men det er bare ikke i samfundets interesse, og derfor er der brug for nogen politikere, der vil tage ansvar for denne indbyggede skævhed i stedet for som nu blot at stå magtesløse på sidelinjen og dele penge ud.

Vi skal som samfund sætte ind med en systematisk, langsigtet indsats, der støtter forskning i og formidling af behandlingsmetoder, der ikke kan patenteres, så vi kompenserer for den skævhed, der er indbygget i vores sundhedsvæsen. Som det er nu, bliver der ikke fulgt op på resultater, der kunne give os en både bedre og billigere behandling, og når resultaterne er der, bliver de glemt. Vi går glip af en lang række fordele ved disse behandlinger - og hvorfor i alverden skal vi bare passivt finde os i dét?

0 Kommentarer

Log ind for at kommentere