Sådan fører røde journalister valgkamp mod Venstre. Den Korte Avis.

Påskesøndag så man et opsigtsvækkende eksempel i Nyhederne kl

Ikke angivet Ikke angivet,

08/04/2015

Påskesøndag så man et opsigtsvækkende eksempel i Nyhederne kl. 19 på TV2. Det kunne lige så godt have været TV-Avisen, men her var det altså TV2.

Anledningen var, at Lars Løkke har talt om behovet for flere reformer, hvis Danmark ikke skal risikere at opleve en ny økonomisk nedtur om nogle år.

Løkkes pointe er, at Danmark ikke har en tilstrækkelig stor arbejdsstyrke til, at vi kan få længerevarende høj vækst.

Her har han belæg i regeringens egne tal. Regeringens fremskrivninger viser, at væksten snart kommer i problemer. I perioden 2017-19 bliver den kun forøget til beskedne 2,2 procent, og efter 2020 dykker den mulige vækst til 1,8 procent.

Dette flugter med den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, der placerer Danmark som landet med den sjettelaveste vækst blandt de rige lande frem mod 2030.

Løkke havde altså en vigtig pointe.

5-0 til Venstres modstandere

Men sådan en pointe kan journalisterne drukne, hvis de vil. En af metoderne er at lade kritikerne komme til orde, inden man hører noget fra forslagsstilleren (Løkke).

Der er forskel: Når den røde regering kommer med forslag, er det normalt, at regeringen selv først kommer til orde, og så kommer den blå opposition. Når Venstre eller andre blå partier har forslag, sker det jævnligt, at de røde kritikere kommer til orde først. Således også i dette indslag.

Først fortalte studieværten, hvor godt det går. Så kom en mand fra gaden, der ikke kunne forstå, at man skulle lave så meget om, når det nu går så godt. Derefter kom finansminister Bjarne Corydon, der var helt uforstående over for Venstres udspil, når det nu går så godt.

På det tidspunkt havde ingen fra Venstre haft lejlighed til at sige noget. Således fik man godt og grundigt skabt en negativ stemning omkring Løkkes udtalelser, før han kom live i krydsforhør i slutningen af indslaget.

Økonomen Steen Bocian gav ganske vist Løkke ret. Men også her sørgede man for at fremhæve, at han kritiserede Venstre for at være for ukonkret.

Derpå interviewede man Kristian Thulesen Dahl. Men ham brugte man kun til at fremhæve, hvor han er uenig med Lars Løkke.

Så det stod 5-0 på skærmen til Venstres modstandere, før Venstre havde mælet et ord.

Pågående interview og mikrofonholderi

En anden metode til at skabe rød slagside er at gøre forskel på de røde og de blå, når man interviewer dem. Også her var indslaget interessant.

Live-interviewet med Løkke var meget pågående. Interviewet med Corydon var rent mikrofonholderi. Han fik uanfægtet lov til at forsikre: ”Dansk økonomi er på vej ind en støt og langvarig fremgang.”

Her var det så, at journalisten skulle have konfronteret Corydon med den kendsgerning, at både regeringens egne tal og OECD fortæller en ganske anden historie – nemlig at Danmark om nogle år får alvorlige vækstproblemer. Men der kom ikke et pip.

Nu kunne man måske indvende, at Corydon var en biperson i dette indslag, og at det derfor ikke var tiden til et større interview.

Men så skulle Nyhederne og TV-Avisen jo være gået kritisk til regeringen, da den for nylig fremlagde de alarmerende tal for væksten på længere sigt i det såkaldte konvergensprogram. Men heller ikke ved den lejlighed var der nogen kritisk dækning.

Forskellen mellem den aggressive behandling af Venstre og den blide behandling af regeringen er ekstrem.

Venstre fik, så hatten passede, i dette indslag. Journalistisk Venstreparti vejrer muligheden for en overraskende rød valgsejr, så nu kaster man hele sin vægt ind i valgkampen.

Og i morgen genudsender DR Borgen... bare lige for at hjælpe Helle det sidste stykke til fire år til.