Socialministeriet: "Reden" har overdrevet prostitutionstal

Af Camilla Paaske Hjort, 180Grader.dk

Helt nye tal fra Socialministeriet viser, at antallet af prostituerede i Danmark ikke er, som hidtil antaget, omkring 5.500, men derimod ca. 3.500. Tallet er kommet frem på foranledning af et spørgsmål fra Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen.

Socialministeriet angiver årelang fejlinformation fra værestedet for gadeprostituerede, Reden København, som årsag til det fejlagtigt høje tal, man hidtil har regnet med. Reden København havde indtil 2010 brugt en fejlbehæftet opgørelsesmetode til at tælle de prostituerede, og metoden er nu ændret.


En udbredt myte om stigning i omfanget af prostitution i Danmark har ellers været et af argumenterne fra den fløj i prostitutionsdebatten, der ønsker at Danmark går i Sverige og Norges fodspor og forbyder sexkøb. En fløj, hvis aktivister i form af gruppen 8. Marts Initiativet samles på kvindernes internationale kampdag i dag og demonstrerer for et forbud mod sexkøb under paroler som "Danmark er blevet Nordens bordel".


Imidlertid viser tallene fra Socialministeriet, at prostitution i Danmark ikke er vokset i omfang, som forbudsfortalerne påstår, men har ligget stabilt i mange år. Der er ifølge en rapport fra Servicestyrelsen fra 2010 heller ikke dokumentation for, at den norske og svenske sexhandel skulle være flyttet til Danmark.


Folketingskandidat for Det Radikale Venstre, Linda Kristiansen, der blandt andet kæmper for rettigheder til prostituerede, siger om 8. Marts Initiativets demonstration i dag, at "det er ærgerligt, at de er med til at udbrede misinformation, specielt  fordi mange politikere lytter til dem."

Har tidligere misinformeret

8. Marts Initiativet, som blandt andre SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge, er medlem af, har tidligere stået bag offentliggjorte påstande såsom, at der opstår en midlertidig eksplosion af antallet af prostituerede i byer, hvor der afholdes EM-fodboldkampe, og at der skulle være oprettet specielle børnehaver til prostitueredes børn i Holland, fordi "almindelige" forældre ikke ønsker, at deres børn skal gå i samme børnehave som børn af prostituerede. Begge påstande er blevet tilbagevist som ufunderede i fakta.


Netværket Seksualpolitisk Forum, der præsenterer sig selv som forkæmpere for en nøgtern og frisindet indstilling til seksualitet, stiller sig meget kritiske overfor 8. Marts Initiativet. De mener, at et forbud mod sexkøb, som det man har gennemført i Sverige, kun jager de prostituerede under jorden, og dermed forværrer deres arbejdsvilkår.


Seksualpolitisk Forum mener, at 8. Marts Initiativets spredning af misinformation til folketingspolitikere direkte har været med til at påvirke den beslutning, Socialdemokraterne tog på deres landsmøde i 2009: At partiet er fortalere for et forbud mod sexkøb. Sandsynligheden for, at et sådant forbud gennemføres efter et regeringsskifte, er dermed blevet betragteligt større.


Og det vil være skadeligt for de prostituerede, siger Steen Schapiro, som er talsmand for Seksualpolitisk Forum:  "Sexkøbsforbuddet er nyttesløst, og giver kun skader, diskrimination og marginalisering af sexarbejderne." Han fortsætter: "Rettigheder forbedrer arbejdernes situation, og minimerer risikoen for skader og ufrivillighed."


8. Marts Initiativets demonstration finder sted på Rådhuspladsen i dag kl. 16.30.

Denne artikel er kommet i stand takket være penge fra 180Graders superbrugere, der har tegnet et abonnement til 39 kr. om måneden. Du kan blive superbruger ved at klikke her.

27 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere