Værd at læse

00

Ubrugelige humanister fylder op i arbejdsløshedskøen

I København er hver tredje af alle arbejdsløse en akademiker. Forrest i køen af arbejdsløse københavnere står arkitekter,  kommunikationsuddannede og humanistiske og samfundsfaglige magistre. 

P1 Business, 26.04.2012, http://www.dr.dk/P1/P1Business/Udsendelser/2012/04/26113342.htm

Mens industrien ønsker, at der skal skrues ned for uddannelsen af historikere - og litteraturkyndige kandidater, skruer Roskilde Universitet tværtimod op for uddannelsen af humanister med 100 studerende til sommer.

Det betyder at 80 pct. af de op mod 6000 studerende på RUC uddannes indenfor de fag, hvor der stor arbejdsløshed.

Ja, i år har også Københavns Universitet optaget 811 flere end de har plads til - man regner slet og ret med at de studerende bliver væk eller falder fra kort tid efter rusturen. 31.07.2012, http://www.dr.dk/Nyheder/Ligetil/Dagens_fokus/Indland/2012/07/31080634.htm

I alt 20 ud af de 30 akademiske faggrupper uddanner hver fjerde til arbejdsløshed. Det viser en gennemgang af Akademikernes Centralorganisations (AC) seneste ledighedstal fra juni, som Politiken har foretaget.

Især de humanistiske uddannelser tegner sig for særligt høje ledighedstal for kandidater, der har færdiggjort deres uddannelse inden for det seneste år. Næsten fire ud af ti humanistiske magistre og mere end tre ud af ti teologer har ikke job inden for et år.

BT, 12.08.2012, http://www.bt.dk/danmark/rekordmange-akademiske-uddannelser-skaber-ledige

- man tager alt for mange ind på uddannelserne

de studerende gider i stor stil ikke møde op

- uddannelserne viser sig at være (helt forudsigeligt) ubrugelige

Og de arbejdsløse "højtuddannede" kan så klynke i medierne over en spildt uddannelse og 225 jobansøgninger uden resultat. Ja, mærkværdigvis findes der i Danmark ikke arbejde til samtlige titusindvis ngo-kommunikations-retorik-kultur-dialog-koordinations bachelorer, der allesammen med deres 35-siders bachelorprojekt om svenske femikrimi-forfattere eller Harry Potter i baghånden håbede på at blive tekstforfatter eller kulturanmelder på Politiken.

Apropos Politiken, debatten omkring at de arbejdsløse "akademikere" jo kunne tage arbejde indenfor andre fag, f.eks Netto, rinder mig i hu. Glemmer sent denne perle http://politiken.dk/debat/ECE1548134/jeg-tager-ikke-imod-et-job-i-netto/

Jeg er så træt af, at vi unge akademikere nærmest er blevet frataget vores rettigheder til at være akademikere, være studerende, være unge.
...
Vi unge akademikere er ikke forkælede, vi er ikke kræsne, vi er ikke uintelligente eller dovne, vi er ’bare’ akademikere, som er nysgerrige på verden og tager imod alle de chancer, vi kan få. Men så skal det også helst være job, som repræsenterer vores fag.
...

Jeg er en ung kvindelig studerende på universitetet, som søger job og prøver at gå uden om Netto. Ikke fordi der ikke er ’prestige’ over Netto, men fordi jeg med mit engagement og interesse gerne ser, at jeg kan udfordres i mit fag 

Det viste sig at være en indvandrerpige af typen "tørklæde" og "rollemodel", som efter flere forgæves "nysgerrige" forsøg nu havde gået samfulde 6 måneder (!!!) på en for mig totalt ukendt uddannelse der hedder "uddannelsesvidenskab".

Det er jo helt galt. Vi må simpelthen nedprioritere de humanistiske uddannelser, radikalt - der burde være uddannet rigeligt til de næste mange år - alternativt indføre en højere brugerbetaling på uddannelser man vel bedst kan sige bliver taget for den absolutte fornøjelses skyld.

43 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere