Vaccinér dit barn

Der er flere og flere historier om forældre, som ikke lader sine børn vaccinere. Forældre som iklæder sig den famøse sølvpapirshat og simpelthen fornægter videnskab.


For et par uger siden kunne man læse et indlæg i Politiken om en mor, som ikke ønskede at lade sit barn vaccinere. Moderen fortalte, at hun ikke tror vaccinerne hverken er nødvendige, sikre eller virker. I søndagsavisen forleden kunne man læse, at mere end hver femte danske forælder tror myndighederne holder bivirkninger ved vacciner skjult for befolkningen. Det er skræmmende læsning.

Læger og andre fagfolk har været meget klar i mælet: Det er vigtigt at forældre lader sine børn vaccinere. Fakta er nemlig ikke til at diskutere, når det kommer til fx mæslinger:

  • For hver 20., der har mæslinger, er der en, der får lungebetændelse.
  • Sygdommen kan give svære hjerneskader. 1 ud af 2000 får hjernebetændelse.
  • 1 ud af 3000 dør af sygdommen.
  • Bivirkningerne ved vaccinen er lidt udslæt, feber i højst to dage og hævelse, hvor nålen blev stukket i huden. Der er også risiko for alvorlige bivirkninger ved vaccinen. Det kan for eksempel være hjernebetændelse. Men det sker kun for 1 ud af en million.

I Danmark er det primært i to samfundsgrupper, at børn ikke vaccineres: blandt de svageste i samfundet, hvor forældrene ikke får taget sig sammen til at komme til lægen. Og så i den samfundsgruppe jeg vil kalde hippie-speltmødrene.

Det er sådan, at vaccinerne udover at beskytte det enkelte barn, også beskytter de mange. For jo flere der er vaccineret, jo færre kan bære smitte videre. Med andre ord ville børnene af ressourcesvage forældre, som ikke kommer til lægen og får vaccinen, være beskyttet, fordi alle andre er vaccineret og sygedommene således ikke cirkulerer. Risikoen for smitte blandt de svageste borgere i dette samfund øges altså, når hippie-speltmødrene fravælger vaccinen.

Det er svært at forstå at man fornægter videnskab. Det er svært at forstå at man gambler med sit barns sundhed. Og det er svært at forstå, at man ønsker at udsætte de allersvageste børn i samfundet for øget risiko for alvorlige sygdomme.

Lad min opfordring være klar: Vaccinér dit barn! 

229 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere