Vi har brug for autoriteter

Jeg så Horisont: Da borgerne greb til våben

_slettet_bruger_14664 Ikke angivet,

07/03/2017

Jeg så Horisont: Da borgerne greb til våben. Om En by i Mexico, hvor borgerne var blevet trætte af narkokartellernes hærgen. Men udover at bekæmpe kartellerne, måtte de også bekæmpe politiet, som i mange tilfælde er købt og betalt af narkobaronerne.

Det fik mig til at tænke over begrebet autoritet. Der findes sikkert mange definitioner, men jeg fandt denne: ”evne til legitimt at kunne bestemme andres handlinger”.

Især i middelhavsregionen samt i mellemamerika, har der været mange eksempler på diktatorer, mafiabosser og narkobaroner. Disse stærke mænd benytter sig af evnen til at kontrollere andre, med vold, bestikkelse og trusler. Selvom de har et stort flertal imod sig, er det meget vanskeligt at fjerne dem fra magten.

Danmarkshistorien har også været præget af stærke mænd, og de findes stadig. Men vi nordboer er blevet mere fredelige, og ikke så tilbøjelige til at bruge fysisk vold.

Min egen teori (jeg har sikkert læst om det engang), er at vores forfædre som drog nordpå, blev tvunget til at tænke anderledes. Der skulle samles forråd til vinteren. At føre krig, krævede for mange ressourcer. Dem som var bedst til at planlægge og forberede sig til vinteren, var dem som overlevede.

Alle folkeslag i verden, alle grupperinger, virksomheder og foreninger, har en anfører. Eller en regering, bestyrelse eller lignende. Som mere eller mindre legitimt bestemmer over andres handlinger. Det er ganske enkelt en følge af at dem som samlede sig i grupper, klarede sig bedst.

Hvis mennesker ikke kunne samarbejde, ville vi ikke kunne bygge store strukturer. Og ethvert samarbejde om et stort byggeprojekt, ville ikke kunne gennemføres uden en dygtig leder og anfører.


Et samfund som det danske, er også en struktur. Og for at holde sammen på strukturen og bygge videre på den, har vi også brug for ledelse. En autoritet som bestemmer i hvilken retning vi skal gå. Stærke mænd er dog ikke hvad de har været, og desuden er stærke mænd tilbøjelige til at tænke mest på sig selv.

Vi har i stedet folkestyret, hvor flertallet bestemmer retningen. Men folkestyret har brug for kloge hoveder til at vejlede og forudsige konsekvenser. De stærke mænd er blevet erstattet af kloge hoveder. Som sansynligvis ikke er meget bedre end de stærke mænd, når det gælder lysten til først at tænke på sig selv.

Min konklusion er at uden en autoritet som ”bestemmer andres handlinger”, ville mennesker ikke kunne samles om at nå et fælles mål om at bygge noget stort. Og autoriteten skal være noget vi kan forholde os til. Et andet menneske,- en stærk mand eller et råd. En regering som kan væltes, og erstattes af en ny. Ikke noget abstrakt, som at mennesker altid vil hinanden det bedste. For sådan er mennesket grundlæggende ikke indrettet. Lysten til at bekæmpe en konkurrent, ligger i os alle.

Kilde: