Værd at læse

12

Vores problemer kendtes også i antikken

Apropos Politisk »sløseri« og For langt ude skrev Grimberg i sin verdenshistorie:

Kunsten at hverve stemmer havde udviklet sig til en hel videnskab, som man kan studere i detaljer i et lige så indgående som kedeligt brev om dette emne, som Cicero engang modtag fra sin yngre broder.

Der gives anvisninger i det uendelige på, hvorledes kandidaten skal arbejde på at vinde tilhængere ved at strø om sig med penge, holde selskaber og åbent hus for alverden, love guld og grønne skove, selvom han ved, at han ikke kan indfri løfterne - for han behøve jo ikke sige hvornår, han vil holde det, han har lovet! - ved smiger, "folkelighed", og hele og halve løfter.

Fremfor alt, hævder brevskriveren, gælder det om at spille sin rolle, så elskværdigheden ikke virker påtaget, men ægte og naturlig. Et godt resultat er derfor afhængigt af, at man er herre over både sit mimespil og sin stemme. Og så gælder det om at være ihærdig og aldrig blive træt.

Følger du disse råd, mener Ciceros broder, vil du snart se dit hus fyldt af trofaste tilhængere som eskorterer dig på gader og torve, så du ser ud til at være en såre betydelig mand.

Benytter du tillige enhver lejlighed til at fremhæve dine konkurrenters dårlige egenskaber, og får det ordnet således, "at alle mennesker snakker om deres gemene karakter, udsvævelser og bestikkelighed", så ser det virkelig lovende ud.

(Grimbergs Verdenshistorie, 1966)

1 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere