WHO & anti-rygelobby estimat: 600.000 passiv rygning-dødsfald årligt i verden

War on Tobacco: - FN-organisationen WHO og den internationale anti-tobakslobby fortsætter deres krig imod tobaksrygningen og rygerne med offentligg...

Klaus K,

26/11/2010


War on Tobacco:
- FN-organisationen WHO og den internationale anti-tobakslobby fortsætter deres krig imod tobaksrygningen og rygerne med offentliggørelsen en ny, stor beregning i tidskriftet Lancet, der ifølge WHO viser, at 600.000 mennesker dør af passiv rygning i verden om året.

Researchen er bl.a. finansieret for WHO af den svenske sundhedsstyrelse og en fond ejet af den stenrige New York-borgmester Michael Bloomberg, som har brugt over en milliard dollars på antiryge formål.

Der er ikke foretaget nye undersøgelser af passiv rygning. Tallene er statistiske beregninger af tal fra spørgeundersøgelser i 2004, som er spredt ud på 192 forskellige lande - og herudfra har man estimeret et antal dødsfald og sygdomsdage worldwide. I Europas højindkomst lande har man således estimeret 35.000 dødsfald i 2004 og angiveligt 71 børnedødsfald årligt pga vuggedød.

I forbindelse med offentliggørelsen optrapper anti-rygelobbyen retorikken overfor de nationale regeringer om nødvendigheden af at indføre flere love for at begrænse rygningen. Ledelsen af WHO i Geneve, opfordrer regeringerne til at indføre WHO's "Framework Convention on Tobacco Control", der bl.a. handler om rygeforbud og højere tobaksskatter, som den danske regering har indført.  

"Politiske beslutningstagere bør huske på, at en fuldstændig røgfri lovgivning formentlig vil nedbringe antallet af dødsfald, som kan tilskrives passiv rygning inden for det første år af lovens gennemførelse -  med en tilhørende reduktion i udgifterne til sygdom i social-og sundhedssystemerne," skriver WHO-forfatterne i undersøgelsen.

Formentlig? Der er i hvert fald ikke stor sandsynlighed for, at det vil ske. For ingen lande har endnu har set sundhedsgevinster ved rygeforbud. Otte års rygeforbud i USA har ikke givet sundhedsgevinster ifølge en landsdækkende undersøgelse - og to års rygeforbud i Danmark har ifølge sundhedsstyrelsen heller ikke.

I ingen af WHO's estimater indgår der objektive målinger af passiv rygning. Alle tal er hentet fra spørgeskemaer, hvor deltagerne har svaret på, om de har været udsat for passiv rygning og hvor længe - og herefter er deres risiko for sygdomme blevet beregnet. Flere videnskabsfolk har afvist metoden som utroværdig og afviser også, at passiv rygning er en seriøs sundhedsrisiko, som skulle kunne medføre dødsfald.

WHO har siden 1999 samarbejdet med de største producenter af rygestop-produkter i medicinalindustrien om at "hjælpe" rygerne med at holde op med at ryge - det gælder fx. virksomhederne GlaxoSmithKline og Pfizer, som sælger Nicorette tyggegummiet og rygestop-pillen Champix.

Samarbejdet foregår på den måde, at WHO's externe eksperter modtager finansiering til deres arbejde for anti-ryge sagen fra medicinalindustrien. Den fremtrædende anti-tobakslæge Dr. Jonathan Samet fra WHO's "Global Tobacco Control" modtager fx. grants fra GlaxoSmithKline.

Jonathan Samet har også skrevet leder artiklen i Lancet i anledning af den nye WHO-undersøgelse.