[Sponseret] Sådan præger kommunen danske fodboldklubber!

Ikke angivet Ikke angivet,

15/06/2017

Selvom mange mener, at politik og fodbold skal holdes separat, så er det i de fleste tilfælde umuligt. Faktisk spiller kommunen en stor rolle i opbygningen af danske fodboldklubber, og her følger nogle eksempler på, hvordan det foregår.

Brøndby blev igennem 70’erne og 80’erne den helt store klub i dansk fodbold, og det skyldes ikke mindst Brøndby Kommune, som spillede en stor rolle i den udvikling. Kjeld Rasmussen blev to år efter Brøndby IFs stiftelse indsat som borgmester i kommunen, og en af hans mål var at øge den sportslige aktivitet i området – både på elite- og amatørplan. Og i den forbindelse var det oplagt, at Brøndby IF skulle på landkortet.

I takt med klubbens udvikling var kommunen helt indstillet på, at man skulle have et stadion tilsvarende ambitionerne, og derfor bidrog de over mange omgange til, at Brøndby Stadion er, hvad det er i dag. Brøndby IFs samarbejde med Brøndby Kommune er et perfekt eksempel på, hvordan man politisk bidrager til dansk elitesport, og klubben har virkelig sat lokalområdet på landkortet.

I Farum var der også kommunal opbakning til det lokale fodboldhold, men det foregik under mere suspekte forhold. I 2002 kom det frem, at Farum Boldklub (i dag FC Nordsjælland) i en længere periode stod for driften af klubben – og mange regninger blev betalt med borgmester Peter Brixtofte i spidsen. Selvom det er dybt forkasteligt og ulovligt, så var kommunens opbakning ekstrem vigtig i opbygningen af fodboldklubben, som senere vandt mesterskabet, og efterfølgende spillede Champions League.

I den modsatte retning finder vi Lyngby BK, der i årtier har kæmpet med Lyngby-Taarbæk Kommune, som ikke har samme ønske om en fodboldklub som markedsføring af lokalområdet. Klubben har i årevis skabt store talenter, og således haft grundlaget for en tilstedeværelse i landets bedste række, men stadion har længe været under middel. Alle har vidst, at det ville kræve massive forbedringer af stadion, men lokalpolitikerne har ikke ønsket at bruge midler på dette. Af den grund har det altid været meget svært at drive en eliteklub i Lyngby, og udover en frygtelig konkurs i 2001, så kæmper de også med kommunen den dag i dag. De har i næsten et år været i en salgsposition, men dilemmaet for en eventuel køber er kommunens samarbejdsvillighed omkring Lyngby Stadion.

Kilde: