Værd at læse

00

Analyse: danske arbejdere stemmer borgerligt

De røde partier må se i øjnene, at danske arbejdere vender dem ryggen og stemmer borgerligt ved valgene. Akademikerne indtager i stigende grad Folketinget, hvilket gør det sværere for de røde partier at få arbejdervælgerne til at identificere sig med dem, mener professor.

Især det seneste halve år er den udvikling gået stærkt. Professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har for altinget.dk undersøgt vælgernes vandringer på baggrund af mere end 30.000 Gallup-interviews fra det seneste folketingsvalg og frem til nu. Tallene viser, at Venstre er det suverænt største arbejderparti med 31,8 procent af stemmerne blandt faglærte og ufaglærte.

Sammen med Dansk Folkeparti, der får 20,9 procent, vil de to partier alene kunne danne en flertalsregering, hvis det stod til arbejderne. Socialdemokraterne er med 22,5 procent kun lige akkurat en anelse større end Dansk Folkeparti.

”Både Socialdemokraterne og SF har jo tabt mange vælgere til Enhedslisten, men det skete før valget. Efter valget er vælgerne i stedet gået til Venstre,” siger Søren Risbjerg Thomsen, der også hæfter sig ved, at mange flere af arbejdervælgerne har skiftet til den borgerlige side end for eksempel akademikere eller funktionærer.

”Det er bemærkelsesværdigt, for normalt bevæger vælgerne sig parallelt op og ned. Får et parti fremgang, går det frem blandt alle vælgergrupper, og mister det vælgere, går det tilbage i alle grupper. Men for Socialdemokraterne går det altså ekstra meget tilbage blandt arbejdere, som skulle være partiets kernegruppe og dermed de mest loyale vælgere,” siger han.

Læs artikel

3 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere