Værd at læse

48

Big Mother uden effekt: Hollands regering dropper anti-ryge politik

Anti Big Mother i Holland: - Endnu engang tager Holland et skridt væk fra Big Mother staten. Den liberale hollandske regering har meddelt, at den dropper væsentlige dele af den anti-rygepolitik, som blev gennemført under den tidligere regering.

Sundhedsminister Edith Schippers sagde, at regeringen nu stopper den årlige finansiering af den statslige anti-ryge lobbyvirksomhed Stivoro og de statslige anti-ryge kampagner. Endvidere afviste regeringen at hæve afgiften på cigaretter og meddelte samtidig, at staten ikke længere vil subsidiere rygestop kurser.

Baggrunden for beslutningen er dels sparehensyn, dels at anti-ryge politikken ikke har haft nogen effekt, siger Edith Schippers. Ryge-udbredelsen i Holland faldt kraftigere i perioden før anti-ryge politikken blev sat i kraft.

Dette mønster kendes også i USA og i mange lande i resten af Europa - inklusive Danmark: Anti-ryge politik virker generelt ikke efter hensigten. Den bremser tværtimod nedgangen i ryge-udbredelsen og lægger en bund under rygningen.

For et halvt år siden løsnede den hollandske regering rygeforbuddet på 2.300 cafeer og barer under 70 m2 og afviste samtidig at ansætte anti-ryge inspektører til at kontrollere rygelovens overholdelse på de større serveringssteder.

Resultatet er, at der idag er askebægre på ca. 50% af serveringsstederne i Holland. Socialdemokraterne og de grønne i parlamentet har opfordret regeringen til at gribe ind og lukke restauratører, der tillader rygning, men det har regeringen afvist.

Læs artikel

40 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere