Værd at læse

00

Dramatisk stigning i cafe-lukninger efter rygeforbud i Belgien

Rygeforbud lukker cafeer: - Efter kun et halvt års rygeforbud i Belgien, er 2.005 cafeer bukket under og er lukket. Det er en stigning på over 40% i forhold til samme periode sidste år, meddeler netavisen Deredactie.be

Belgien følger dermed trenden fra andre europæiske lande, som har oplevet stærkt negative økonomiske konsekvenser på cafeer og barer efter at myndighederne har indført totalt rygeforbud, fx. Irland, England og senest i Spanien.

Det er primært små barer og cafeer, der er bukket under i Belgien, og situationen beskrives som "dramatisk" af organisationen for selvstændigt næringsdrivende i Belgien, NSZ: "Det er én del af vores kulturarv, der lukker" siger Christine Mattheeuws fra organisationen.

"Vi har derfor bedt regeringen om at få løsnet loven hurtigst muligt, så det tillades cafeerne at bygge separate rygerum med skattefradrag," siger hun. "Vi har også bedt om at få udskudt de sociale bidrag, da omsætningen i cafeerne er faldet, mens bidragene er på samme niveau," siger hun.

Både finansministeriet og arbejdsministeriet i Belgien lovede kort før nytår at gå i dialog med serveringsbranchen og finde en løsning. Arbejdsminister Monica de Conick siger, at hun endnu ikke har fået en henvendelse fra NSZ, ”men når den kommer, kan vi handle hurtigt.” siger hun.

Situationen i Belgien er interessant for serveringsbranchen i Danmark, fordi de to regeringspartier SF og De radikale netop har truet med at sløjfe undtagelsen fra rygeloven på de små værtshuse under 40 m2 i Danmark.

Regeringspartneren Socialdemokraterne har dog ikke villet indføre totalforbud i Danmark, hvor vi måske netop har undgået den store lukningsbølge pga 40 m2-undtagelsen. De seneste erfaringer fra Spanien og Belgien tyder imidlertid på, at et totalforbud i Danmark vil føre til lukning af de mindre værtshuse.

I Holland gik man den modsatte vej i 2010: Efter store økonomiske problemer på cafeerne efter to års rygeforbud, tillod regeringen 2.300 cafeer under 70 m2 at bestemme deres egen rygepolitik.

Læs artikel

95 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere