Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

42

Skrevet af Ulrik B. Petersen 1606 dage siden - Direkte link

Jeg tror at du har ret i at problemet, hvis der er noget, er af psykologisk, snarere end af økonomisk art. Hvis Grækenland forlader euro-samarbejdet, vil det være et kæmpe nederlag for eu-bureukraterne, der gennem årene har ligget under for en højst naiv forestilling om lyksalighederne ved at have fælles mønt uden samtidigt at have en fælles økonomisk politik. Grækenlands exit fra euroen vil også udgøre et mærkbart prestigetab for EU, hvilket kan koste forbundet livet. Flere andre lande vil med stor sandsynlighed følge efter Grækenland, fordi de ikke kan eller vil betale prisen for en stabil økonomi. Stort frafald kan ikke undgå at udgøre en trussel mod både euroen og EU som sådan.

Jeg tror dog nok at euroen vil overleve, men det bliver i en anden form end nu. Noget tyder på at flere, især sydeuropæiske, lande vil stræbe efter at genindføre deres egne valutaer, og ligesom Danmark, men efter behov, gøre dem stabile ved at låse dem til euroen på visse betingelser.

At arbejde for at få Danmark tilsluttet euroen de næste mange år, vil være politisk selvmord.


Skrevet af nwinther 1606 dage siden - Direkte link

vil det være et kæmpe nederlag for eu-bureukraterne

 

Jeg tror den vil blive "spinnet" på en helt anden måde:

"NU kan vi roligt gå ind i euroen, for NU er den stærk. Det var bare lige Grækenland som skulle ud, så bliver alt godt."

 

Er der nogen som er med på en vægtet vædning omkring Dan Jørgensens og Jens Rhodes vinkling af et Græsk Euro-exit?


Skrevet af Christian Melgaard 1606 dage siden - Direkte link

Men er spørgsmålet om Danmarks deltagelse i Euro-samarbejdet ikke en meget lille detalje i forhold til al virakken om Grækenlands eventuelle exit? Det er jo ikke kun i Danmark at Grækenland er et "stort" emne.

- Annonce -

- Annonce -


Skrevet af nwinther 1606 dage siden - Direkte link

Det er skam heller ikke kun Danmarks deltagelse, jeg sigter på - men hele situationen. Når Rompuy og håndlangerne (her indbefattet så godt som alle folketingsmedlemmer mv) skal ud og spinne historien, bliver det, at "nu er konstruktionen fejlfri og jeg synes vi skal se fremad osv. osv.".

 

Det ændrer naturligvis ikke på virkeligheden - men spin har sjældent noget med virkeligheden at gøre - at PIIGS nu bliver til PIIS og euro-tilhængerne får deres naivitet udstillet.


Skrevet af Michael J 1606 dage siden - Direkte link

Fordi formålet hele tiden har været MERE union, ikke mindre...


Skrevet af slettet bruger 6264 1606 dage siden - Direkte link

Derfor må vores svar også være fortsat debat om EURO og EU samt at lægge stemmerne de rigtige steder, hver eneste gang, vi bliver spurgt af et eller andet meningsmålingsinstitut (for selv om politikerne ALDRIG, nej aldrig, lytter til den slags målinger, får de alligevel somme tider en virkning).


Skrevet af Birger 1606 dage siden - Direkte link

Det er symbolværdien i at det første land forlader valutasamarbejdet der er problemet, og ikke det at Grækenland isoleret set genindfører egen valuta. Det vil svække tilliden til andre svage lande i eurosamarbejdet.

 

En forudsætning for at geninføre f.eks. drachmar vil være en frit flydende kurs. Med stigende produktionsomkostninger herhjemme og følgende tab af arbejdspladser, burde man se på om ikke også den danske krone skulle flyde frit. Hvorfor er dette ikke et emne i den offentlige debat?


Skrevet af hammerlein 1606 dage siden - Direkte link

Det "farlige" er at Grækenland sikkert viser, at det er et liv efter ævroen. Måske endda et godt, og ad åre et langt bedre liv uden øvroen.

 


Skrevet af Henrik Ræder Clausen 1606 dage siden - Direkte link

Nu må den hysteriske snak om de alvorlige konsekvenser for Europa [...] stoppe.

Egentlig ikke, det skal bare præciseres. Enhver kompetent korrekturlæser vil vide, at der er en diskret men vigtig fejl i den sætning. Mere præcist og hæderligt ville det være at sige:

Nu må den hysteriske snak om de alvorlige konsekvenser for EU [...] stoppe.

Det er kun EU, der ville få et problem (omend et stort et) ved at indrømme den åbenlyse græske fiasko. For Europa og borgerne i Europas dejligt forskellige lande ville det være befriende.

 

Som Nigel Farage sagde for nylig:

Grækenland er den døde kanariefugl i den europæiske kulmine.


Skrevet af Martin Seebach 1606 dage siden - Direkte link

Her er lidt flere detaljer fra en kilde med en lille smule længere attention-span end netaviser:

http://www.zerohedge.com/news/if-greece-exits-here-what-happens


Skrevet af Snor 1606 dage siden - Direkte link

Hvis Grækenland forlader Euroen så vil udenlandske investorer være meget tilbageholdende med at låne penge til de andre ustabile lande; (for de kan se, at de penge vil være tabt i forbindelse med en statsbankerot) Spanien, Portugal, Irland mv. og så vil gældskrisen blive endnu større og rentespringet ml. Tyskland og Sydeuropa vil blive enormt. Det vil så lægge pres på den ride del af Europa (læs; Nordeuropa) om at subsidere Sydeuropa med enorme billige lån, og det vil befolkningen i disse lande ikke være med til. Grækenlands Euroeksit kan betyde at hele Euroen falder sammen som det korthus det er. 


Skrevet af Christian Melgaard 1606 dage siden - Direkte link

Det du fremtører her er det jeg vil kalde den græske argumentation, nemlig at hvis Europa ikke holder fast ved Grækenland, så vil det skabe en ustabilitet, som vil sprede sig til resten af Europa med uoverskuelige konsekvenser. Derfor skal vi bevare Græsk deltagelse - næsten uanset prisen. Det er præcist den argumentation som de græske socialister læner sig op ad.

 

Jeg mener derimod at det er usikkerheden, der er det primære problem, mens de realøkonomiske konsekvenser af snart sagt et hvilket som helst scenarie for Grækenland er uden betydning. Græsk økonomi udgør en forsvindende lille del af den Europæiske økonomi - uanset om man tæller Euro-lande eller EU-lande.

 

Derfor handler det om at skabe sikkerhed ved at sende et stærkt signal om at de resterende lande står sammen om at løse problemerne. Der er lagt en plan, og den er alle villige til at følge - og gøre hvad der skal gøres.

 

Når jeg påstår, at det er ligegyldigt om beslutningen bliver at lade Grækenland blive (og betale) eller det modsatte, så er der naturligvis en sandhed med modifikationer, netop af hensyn til hvordan det i.ø påvirker gruppen af lande. En beslutning om at lade Grækenland køre videre, fuldt finansieret og uden restriktioner, er måske økonomisk til at bære, men det vil givet få andre lande til at overveje om de også kan få en bedre deal, og så falder dominobrikkerne. Derfor er det eneste alternativ at stå fast og kræve Græsk deltagelse i problemløsningen - alternativt at Grækenland forlader Euro-samarbejdet og/eller EU.

 


Skrevet af nwinther 1606 dage siden - Direkte link

Det er vel et "damned if you do, damned if you don't"-dilemma.

 

Snor har jo ret - et græsk exit vil vise, at euroen er meget ustabil og bekræfte enhver mistanke om, at der er en masse råddenskab. Og denne råddenskab er ikke et isoleret græsk problem, men noget som gælder hele sydeuropa - altså halvdelen af euro-landene!!!

 

Hvis man kan bevare Grækenland inde, vil det vise, at det er en stabil union og at "problemerne kan håndteres".

 

Problemet med dén løsning er, at medicinen er enormt bitter (og dyr!!!) og det er langt fra sikkert, at "patienten" egentligt får det bedre.

 

Man kan så håbe på, at man kan ændre græsk kultur og mentailtet helt og aldeles på 5-6 år. Hold fast, hvor er jeg glad for, at jeg stemte nej i 2000.


Skrevet af Christian Melgaard 1606 dage siden - Direkte link

Jeg har altid været tilhænger af EU, om end i en version, der er langt mere fokuseret på frihandel og langt mindre på politisk union. I den sammenhæng har jeg også været tilhænger af dansk deltagelse i Euro-samarbejdet, og det er jeg for så vidt stadig, men nu med den modifikation, at vi skal vente og se om skuden kan stabiliseres, før vi vover os ud på den galej.

 


Skrevet af nwinther 1606 dage siden - Direkte link

Så vil jeg vove den påstand, at du intet har lært, af det vi ser ske i disse år. Du kan jo netop ikke have en penge-union, uden også at have en politisk union. Og du kan ikke have en politisk union, uden en vis (betydelig!) grad af sociokulturel homogenitet.

 

Du tænker i "best case scenario", hvor alle gør alt det gode og hensigtsmæssige, og hvor ingen gør noget, som kan få skuden til at kæntre. Og det er ren ønsketænkning.


Skrevet af Christian Melgaard 1606 dage siden - Direkte link

Så blev det sat på plads; Jeg har intet lært og mine synspunkter er udtryk for ønsketænkning. Overvejer du nogenside om den slags påstande kan rumme en vis selv-karakteristik?

 

Det vigtigste erfaring jeg har pådraget mig op gennem årene er, at jo mere jeg tilegner mig af viden og erfaring des mere får jeg øjnene op for yderligere huller i min viden. I et svagt øjeblik (og det er kun i svage øjeblikke) kan jeg godt savne den skråsikkerhed man til tider møder bl.a. her på 180grader.


Skrevet af nwinther 1606 dage siden - Direkte link

Savner du også suset af kvalificeret argumentation?

Jeg har ikke ønske om at sætte noget på plads - jeg ønsker at ufordre dit synspunkt, at Danmark bør deltage i en pengeunion, men ikke i en politisk union.

 

Jeg ville kunne forstå dit synspunkt, hvis det var kommet for 5 år siden. Men nu??!!


Skrevet af Christian Melgaard 1606 dage siden - Direkte link

Hensigten med min kommentar var blot at gøre opmærksom på, at hvis enhvert mening og ethvert argument skulle være testet og trykprøvet hele vejen rundt, før det overhovedet blev ytret, så vilkle resultatet blive en meget sparsom diskussion. Engang imellem er det derfor ok at kaste ideer op, uden på forhånd at have forholdt sig til om det også er realistisk og gennemførbart.

Sådan forholdet det sig (for mig) i relation til den fælles mønt, som jeg på det idemæssige plan mener har mange store fordele. Jeg har tidligere været uforbeholden i min støtte til det projekt, men idag hælder jeg til at vi bør se tiden an. Hvem ved, med tiden bliver jeg måske så klog, at jeg helt forkaster ideen - f.eks. fordi de politiske omkostninger er for høje.

 


Skrevet af Ivan Dybdal 1606 dage siden - Direkte link

Lad grækerne være grækere med deres drakmer og venstreorinterede i Syriza - deres version af Enhedslisten.

Vi kommer gerne på ferie, hvis der er ro. Ligesom vi kom på ferie med Spies til Franco-Spanien og fik mucha pesatas for vores danske kroner.

Lad euroen være valuta for dem, der vil underkaste sig budgetdisciplin under tysk ledelse.

Hvad der er godt for Tyskland er godt for Danmark, men vi behøver ikke tilslutte os euroen.


Skrevet af _slettet_bruger_1381 1606 dage siden - Direkte link

Et Grexit fra euroen ville pt. være katastrofalt. Eurolandene er ikke færdige med at tømme Grækenland for assets og likviditet, hvilket man reelt har gjort de sidste to år. Man har tømt Grækenland for dets værdier for at polstre de store eurobankers balance sheets. Det er et ækelt cirkus vi er vidne til. Stakkelt grækere... Håber de siger nej og forlader festen.


Skrevet af Bolette Pedersen 1606 dage siden - Direkte link

Helt enig med Ræder og med Dybdal. Som du lige beskrev det Dybdal er det lige i øjet, synes jeg. Lad dog også landene beholde deres karakteristika. Grækenland skal da ikke pludselig været et mini Tyskland. I EU projektet søger man at lave os alle ens, herved stopper man faktisk også den dynamik, som tidligere trak Europa. 

 

Der er vist flere halvdøde kanariefugle i den europæiske kulmine

 

Måske skal Italien og Spanien samme vej. Det vil på sigt være godt for dem selv også. 

 

EU burde kun være samhandel og samarbejde - ikke et politisk projekt. 

 

 

 Skrevet af Isabella Balkert 1606 dage siden - Direkte link

Det er det også kun for folk der er besatte af idéen om det Supranationale EU, med en leder, Angela Merkel eller under alle omstændigheder en tysker, pseudoledere, fordi det ikke skal hedde sig at Tyskland igen har taget magten over Europa - En mønt, en hær, et sæt lovregler og en EU elite der betemmer alt over os andre, hvad enten de kan finde ud af det eller ej.

Det er idéen om det fjerde rige og den fælles mønt der er i fare, når lande begynder at forlade Euroen og Grækenland er jo kun det første land. Det ved enhver der kan tænke selvstændigt. Bagefter kommer Portugal, Italien og Spanien og sikkert andre lande, med England som det første Vesteuropæiske land der forlader Euroen fordi Nigel Farage og The UK independence party vinder magten fra Cameron.

EU fanatikerne og EU fascisterne tror jo på at de er i godt selskab, i en union der stjæler milliarder fra dem hvert år, så det alene gør at man har økonomiske problemer hele vejen rundt, mens de EU ansatte og kommissærerne vælter sig i gyldne lønninger, overdådige pensioner, rejsepenge, blyantspenge, special skoler, hospitaler og i øvrigt lever som adelen gjorde det under enevælden. 


Skrevet af slettet bruger 6264 1606 dage siden - Direkte link

Hvordan kan England forlade Euroen? Eller, undskyld min uvidenhed - hvornår kom England med i Euroen?


Skrevet af Henrik Ræder Clausen 1606 dage siden - Direkte link

Samtidig med Danmark og Sverige :)


Skrevet af slettet bruger 6264 1606 dage siden - Direkte link

Åååhhh. Det havde jeg lige sådan glemt, alzå. Tak.


Skrevet af NNielsen 1606 dage siden - Direkte link

tak


Skrevet af ckh 1606 dage siden - Direkte link

Selvfølgelig vil en græsk exit gøre lidt ondt her og der. Men en græsk exit er ikke nok. Inden problemerne vokser sig alt for store bør man tillade samtlige Eurolande, som ønsker det, at forlade den fælles mønt. - Det er klart at Tyskland og EUrokraterne i Bruxelles vil betragte dette som en form for nederlag, specielt da man så ikke kan få gennemført "Endlösung", som nu hedder : Et folk, en Union, en præsident. (Ein Volk, ein Land, ein Führer).

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Udland

3
6
6
13
7
10
14
7
8
9
9
8
9
7
13
7
8
11
6
8

- Annonce -

- Annonce -