Værd at læse

00

Er det et problem hvis Grækenland forlader Euroen?

Nu må den hysteriske snak om de alvorlige konsekvenser for Europa, hvis Grækenland forlader Euroen, stoppe! Hvis Grækenland siger nej til den tilbudte hjælp, inkl. de tilknyttede vilkår, så må de ud - og gerne hurtigst muligt.

Nordea Markets skriver i dagens morgenberetning, at risikoen for at Grækenland forlader Euro-samarbejdet er steget betydeligt. De skriver ganske vidst også, at markederne "kan absorbere" en Græsk exit, men de puster ikke desdo mindre til den bekymring, der længe har ligget som en tung dyne hen over de Europæiske finansielle markeder. Man må spørge sig selv HVORFOR?

Grækenland har fået en skov af udstrakte hænder, og en hel del Euro´s fra de Europæiske samarbejdspartnere, og med lovning om mange flere hvor de kom fra. Betingelsen for fortsat støtte er, at Grækenland skal yde noget selv for at komme ud af de i forvejen selvskabte problemer. Og hvad er svaret fra den Græske befokning? Ja, der er noget der tyder på at svaret er NEJ TAK, for det har ikke vist sig muligt at etablere en regering og socialisterne har tilsyneladende et ønske om at udnytte situationen til en opnå en kortsigtet politisk gevinst.

Vi taler om et land, hvor man selv skal melde sig til skattesystemet, og hvor mindre end 20% har gjort det, et land hvor mange ikke betaler ejendomsskatter, fordi deres huse ikke er færdige, og et land hvor pensionsalderen er langt under 60 - samt hvad man ellers hører at groteske historier fra en økonomi der er kørt helt af sporet. Den Græske holdning svarer til at du rækker en hjemløs 20 kroner - som han så afviser at modtage, fordi han vil have 50 kroner. Sker det er de fleste formentlig ikke i tvivl om hvordan de vil reagere, men med Grækenkland er det anderledes.  

Socialisterne står til at vinde et nyvalg stort - og de gør det på en fortælling om at Grækerne har lidt nok, og derfor kan regne med fortsat støtte fra Europa, uden at skulle påtage sig yderligere byrder. Bortset fra at Grækerne med vanlig sans for tragedien viser modellen i en ekstrem version, så minder det vi er vidne til om de valgstrategier vi har set fra S-SF i Danmark og Hollande i Frankring. Lov vælgerne det de gerne vil høre, uanset hvad, og tag tingene som de kommer.

Grækenland udgør en forsvindende lille del af den samlede Europæiske økonomi, og derfor er det meget vanskeligt at se, hvor det helt store problem egentlig ligger. Grækenkland kan gå bankerot uden at det ud fra en realøkonomisk betragtning burde have nævneværdige konsekvenser for resten af Europa - og Europa kunne såmænd også beslutte sig for at fortsætte tragedien med at støtte Grækenland med milliardbeløb hvert år i al fremtid uden at det burde have den store betydning.

Virakken bygger hovedsageligt på psykologi, og derfor er løsningen at få taget en beslutning og sætte en stopper for det Græske drama. Skal de ud, så få det eksekveret hurtigst muligt - og skal de fortsætte på frihjul så få det indarbejdet i budgetterne. Bare vi kan blive fri for at høre mere om Grækenland!

Læs artikel

27 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere