Fire rygeforbud på otte år: Grækerne ryger videre

Vil grækerne ignorere endnu et forbud? - Det begynder at blive en vane. Midt i den store gældskrise i Grækenland kører den socialistiske regering frem med det fjerde rygeforbud i landet på kun otte år - efter at de tre første forbud blev ignoreret af de storrygende grækere kort efter, de blev indført.

Det er ikke mere end 14 måneder siden det tredie forbud blev annonceret i alverdens medier med den tidl. sundhedsministerens ord: “Our society is more ready than ever to embrace this” - men grækerne overholdt kun loven pro forma i et par uger, og herefter var alt som det plejede.

Hele 45% af grækerne er rygere (imod 26% i DK) - den højeste procent i Europa. Der ryges dobbelt så mange cigaretter pr. person i Grækenland som i Danmark.

Ordene var de samme - men sundhedsministeren var ny - da det fjerde rygeforbud blev indført i onsdags (1. sep 2010). Med totalt indendørs rygeforbud og store bøder for at tænde cigaretten indendørs - samt en telefon hotline, så ikke-rygere kunne stille spørgsmål til loven og rapportere overtrædelser til myndighederne.

Denne gang arbejder regeringen åbent sammen med den amerikanske anti-tobakslobby - nemlig den USA-bosiddende græske medicinal-milliardær George Behrakis, som har hyret anti-tobaks researcherne på Harvard School of Public Health til "at undervise grækerne i farerne ved passiv rygning" gennem sin skattefrie Behrakis Foundation.

I en timelang webcast med anti-tobakslobbyen, flere græske ministre og George Behrakis selv, blev "den historiske lov, der vil gøre Grækenland røgfri", annonceret for grækerne og pressen under mottoet: "Cut smoking, gain life". Der blev vist mange tabeller i webcasten - men ikke den tabel, der viser at grækerne allerede lever gennemsnitligt 1,5 år længere end amerikanerne.  

Ingen i Grækenland tror for alvor på, at loven vil blive overholdt denne gang heller. Grækerne bryder sig absolut ikke om at få at vide, hvad de skal gøre udefra - og både grækerne selv og den store græske serveringsbranche er i forvejen hårdt pressede af gældskrisen, som har budt på både nedgang i løn og pensioner samt på skatteforhøjelser. 

"Det er en fascistisk lov," siger 63-årige Dimitris Parchas, mens han spiller backgammon på en Athen-café. "Jeg fortsætter med at ryge. Og hvis de giver mig en bøde, sender jeg den videre til skattevæsenet. Vi har ingen penge at betale med."

Læs artikel

117 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere