Kun på 180grader.dk: Er USA ved at blive socialdemokratisk?

Den 21

Amerikansk politik,

31/03/2010

Den 21. marts 2010 blev der skrevet historie i USA. Det store prestigeprojekt, som demokratiske politikere i generationer har kæmpet for at få gennemført – en gennemgribende sundhedsreform – blev vedtaget. Det er paradoksalt, at et vestligt, industrialiseret land, ja, faktisk verdens største økonomi og verdens eneste reelle supermagt, har et sygesikringssystem, der er så dyrt og kompliceret samt til ugunst for 47 millioner mennesker, der reelt ikke har en chance, hvis de bliver syge.

Vedtagelsen af sundhedsreformen var det seneste initiativ, som har fået visse USA-kendere og USA-eksperter til at konkludere: USA er ved at blive socialdemokratisk. Men det er måske at forhaste sig.

Hvis man ser på elementerne i sundhedsreformen, er det langt størstedelen baseret på det private initiativ. Og det er formentlig stadig det, der vil præge USA: Det private initiativ. Socialdemokratisk bliver USA ikke lige foreløbigt – hvis nogensinde!

Det er nu engang sådan, at flertallet af amerikanerne synes, den enkelte borger skal beskyttes mod en stor statsmagt. Dette er ikke nødvendigvis noget, man har som ideal, bare fordi man er republikaner. Mange demokrater, især fra "yderområderne" eller "the American Heartland", har det på den måde.

Når statsmagten forsøger at øge dens indflydelse på den enkelte borgers hverdag, opfattes det af amerikanerne som et forsøg på at styrke staten. Det er bl.a. også derfor, at der er mange modstandere af sundhedsreformen og statens indgriben i bankernes virksomhed (over halvdelen af amerikanerne er modstandere). Det er en del af grunden til den såkaldte Tea Party Movement. Og det er en del af grunden til, at mange amerikanere er trætte af den sædvanlige Washington-politikersnak.

Staten skal ikke bestemme over mig. Det ligger fundamentalt i amerikanernes selvforståelse.

Blot fordi et flertal i Kongressen (som for øvrigt ikke er særlig stort) og præsident Barack Obama synes at tage USA væk fra Adams Smiths samfundstanker – enhver er sin egen lykkes smed – over mod John M. Keynes’ samfundstanker – staten skal blande sig og give offentlige penge ud – betyder det ikke, at det er tendens, som breder sig. Det kan ikke tages til indtægt for, at USA er ved at blive socialdemokratisk.

Det er måske nok skrevet historie i USA med vedtagelsen af sundhedsreformen, men USA er ikke ved at blive socialdemokratisk – og bliver det formentlig heller aldrig!

Dette er en kommentar af Alexander Milan, der er fast blogger på www.amerikansk-politik.blogspot.com, og er derfor udtryk for skribentens egen holdning. Indlægget er kun udgivet på 180grader.dk.

Kilde: