Pressen smidt ud: Lukket WHO-topmøde om verdensskat på usunde varer

Hemmeligt møde om sundhedssskat til WHO? - På 2

Klaus K,

15/11/2012

Hemmeligt møde om sundhedssskat til WHO? - På 2. dagen af WHO topmødet om tobakskontrol i Seoul, Korea lukkede sundhedsbureaukraterne mødet for pressen og publikum, og fortsatte bag lukkede døre.

Det skete, da der opstod en diskussion om, hvorvidt man kunne bremse efterspørgslen på tobak med en WHO-verdensskat på tobak. Inden pressen blev smidt ud, havde nogle repræsentanter også luftet ideen om en verdensskat på slik, sodavand og alkohol.

"En række lande gav tilslutning til denne skræmmende tanke," skriver Drew Johnson fra Taxpayers Protection Alliance, der var én af dem, der måtte forlade mødet.

Ifølge Johnson smed WHO's generaldirektør Margaret Chan tilhørerne ud, fordi der var mange tobaksfarmere fra udviklingslandene tilstede blandt publikum. Repræsentanterne for de ca. 35 millioner tobaksfarmere i verden må nemlig ikke deltage i mødet, har WHO besluttet - ligesom tobaksindustrien ikke må deltage.

Det har de mange tobaksfarmere været rasende over, da et af mødepunkterne i WHO's Framework of Tobacco Control (§ 17) drejer sig om WHO's planer, om at forhindre dem i at dyrke tobak og opmuntre dem til at dyrke noget andet i stedet. Dette vil sende millioner af mennesker i Afrika, Sydamerika & Asien ud i akut fattigdom, siger tobaksfarmerne.

Why Zimbabwe’s tobacco industry is unhappy with WHO


Tobaksplanten er netop årsagen til, at mange mennesker har reddet sig nogenlunde smertefrit gennem krisen i lande som Zimbabwe, Malawi, Kenya, Tanzania & Philippinerne. Værdien af tobaksmarkedet er tredoblet i Zimbabwe siden 2008 - og der er flot økonomisk vækst i et land som Malawi, hvor 70% af befolkningen er beskæftiget med tobaksdyrkning og produktion.

Formanden for tobaksfarmerne i Afrika, Francois van der Merwe siger, at WHO's motiv for at angribe farmerne er deres fiasko med at reducere efterspørgslen på tobak globalt. "WHO er igang med et sygt forsøg på at angribe det svageste led i kæden: Tobaksfarmerne," siger han.

Julius Masongo, formand for Tanzania's tobaksfarmere: "WHO har konstant nægtet at høre på os, selv om deres planer vil ødelægge levebrødet for mange farmere. De opfører sig som en blind mand, der kører i damptromle uden hensyn til de ødelæggelser, han forårsager."

176 lande har ratificeret WHO-aftalen om tobakskontrol, men ikke de 18 lande, hvor der findes tobaksproduktion: USA, Argentina, Zimbabwe, Malawi, Philippinerne m.fl.

WHO har tidligere talt for at få sin egen globale sundhedsskat, men forslaget blev skudt ned af medlemsstaterne. WHO finansieres idag af skattepenge fra nationalstaterne og private bidrag, bl.a. fra den globale medicinalindustri, som samarbejder med WHO om at "hjælpe" rygerne med at stoppe.

Dette samarbejde er formentlig årsagen til, at WHO's officielle anbefaling til medlemslandene er, at de skal forbyde E-cigaretter og snus. Dette vil nemlig give medicinalindustrien et world-wide monopol på salg af deres røgfrie nikotin-produkter - Nicorette, Champix osv.

Drew Johnson slutter sin artikel om WHO sådan: - Tuesday’s outrageous attack on the principles of a free press should be further proof to Americans that we should stay far away from this tyrannical international government body.