Tjekkiet: En frivillig og demokratisk rygelov

Prague Daily Monitor: Most restaurants smoke-free by July

 I det tidligere østland,
Tjekkiet, har man løst sundhedsmyndighedernes krav om rygeforbud på en mere fri og demokratisk vis, end det er sket i Danmark og mange andre EU-lande: Man har ladet restauratørerne bestemme selv, om de vil være røgfrie eller ej. Og resultatet:

Lidt over halvdelen af serveringsstederne i Prag bliver nu frivilligt røgfrie - herunder de fleste fine restauranter. Et stort mindretal af cafeer og restauranter vil derimod fortsat tillade rygning, når den nye tjekkiske rygelov træder i kraft i juli 2010 - og en del steder vil også have kombinerede røgfri / ryge-områder.

På denne enkle måde tilgodeses alle borgernes frie valg - og den tjekkiske serveringsbranche undgår, at de rygende kunder forsvinder til skade for omsætningen, som man har set i mange lande med rygeforbud, især England, Skotland & Irland, men også til en vis grad i Danmark.

 Sundhedsmyndighederne i Tjekkiet havde oprindelig lobbyet for et totalt rygeforbud - men parlamentet i Prag nedstemte sidste år forslaget fra sundhedsministeren efter skarpe protester fra den tjekkiske hotel- og restaurationsforening.

Ifølge formanden for foreningen, Pavel Hlinka, ville et totalt rygeforbud i Tjekkiet have ødelagt mange serveringssteder - og også ødelagt mange tjekkiske ægteskaber. "For hvis de tjekkiske mænd ikke kan ryge på cafeer og barer, vil de blive hjemme for at ryge og drikke," siger Pavel Hlinka til Prague Daily Monitor.

Dette forhold - at rygerne trækker sig tilbage til hjemmet efter et rygeforbud på serveringssteder - er netop demonstreret i en ny, stor konsekvens-undersøgelse af rygeforbuddene i USA. Undersøgelsen viser stor afvandring fra serveringsbranchen på hele 26% - og at rygeforbud er kontraproduktive, idet gennemsnittet af befolkningen udsættes for mere røg efter et rygeforbud.

Disse negative konsekvenser undgår man altså i Tjekkiet.

Læs hele artiklen her: Tjekkiet: En frivillig & demokratisk rygelov

84 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere