US-stater sænker cigaretafgifter pga. massiv cigaretsmugling

Efter at have hævet cigaretafgifterne mere end 100 gange i det seneste årti, indser man nu i flere amerikanske stater, at høje cigaretafgifter fører til  massiv, professionel cigaretsmugling og ødelæggende grænsehandel. I tre stater, New Hampshire, New Jersey og Rhode Island er der derfor nu flertal for at sænke afgifterne i 2011.

I New Hampshire, som allerede har de laveste afgifter i New England, vil et flertal nedsætte afgiften med 55 øre, mens man i Rhode Island vil nedsætte afgiften med hele 5,50 kr (1 dollar) pr pakke.

I alle tre stater erkender man, at de høje afgifter har været ødelæggende for budgettet. De har heller ikke formået at nedsætte antallet af rygere, som har været konstant i USA i ca. 10 år. De høje afgifter har i stedet fået rygerne til at købe billige smuglercigaretter eller til at shoppe sig til billigere varer i de stater, der havde de laveste afgifter. Det viser en aktuel rapport fra Michigan om amerikansk cigaretsmugling.

Ifølge rapporten består ca. 50% cigaretsalget af ulovlige varer i bl.a. New York & Arizona, som har de højeste afgifter. I Rhode Island er den ulovlige andel 40%, mens man i New Hampshire, som altid har haft en lav cigaretafgift i forhold til nabostaterne regner med, at en yderligere sænkning vil kunne tiltrække endnu flere rygere fra andre stater. Læs artikel

5 Kommentarer

Vis kommentarer

Log ind for at kommentere