Kontakt 180Grader.dk

- Annonce -

59

Skrevet af Bokajsen 1608 dage siden - Direkte link

Loesningen giver sig selv.

Staten skal stoette de uddannelser der er brug for, og som gavner samfundsoekonomien, feks natur, teknik, medicin og jura 

Humaniora og kunst maa folk selv betale for hvis de vil uddannes i (groft sagt).


Skrevet af _slettet_bruger_4181 1608 dage siden - Direkte link

Brugerbetaling er en bedre måde at at styre efterspørgslen end at man prøver at gætte sig frem til, hvad der er behov for.

Anlægger man en mere liberal vinkel kan man også opponere mod den tanke at "Staten" har brug for os - det er forhåbenligt omvendt!?

Derfor skal Staten som sædvanligt blande sig uden om.


Skrevet af Bokajsen 1608 dage siden - Direkte link

Fair nok - men det er nok lige for liberalt for min smag. Jeg mener at staten skal betale for at uddanne politi, sygeplejersker, laeger, domstole (inkl jurister?) osv.

Tror ogsaa at det gavner at Staten betaler for teknik og natur fag.

 

Men journalister er et andet fag der i langt hoejere grad boer privatiseres.

- Annonce -

- Annonce -


Skrevet af Shadowen (Michael Nielsen) 1608 dage siden - Direkte link

Problemet er når staten står for udannelsen, vil den fokusere på dem som den finder mest gavnligt, embedsmænd/kvinder, og kontrollanter.   Feks ser rød blok at humane fag som pædagogik som absolut mest vigtig, og det hårde fag som Inginiør og fysik som uvigtig, deres samfund er jo at klippe hinanden, og ikke sørge for export intægter.

 

Når privat evherv og folk selv betaler, så får vi flere af dem samfundet reelt har brug for.

 

Faktisk er scholarship programmer som man bruger  meget i ulandet faktisk en meget god ide for at få folk med de rigtige kvalifikationer, da disse ofte er postet af erhvervslivet.

 

Personligt er mener jeg at der bør koste noget at tage en udannelse (dette er for at stoppe evigheds studerende, og dem der bare studere for at studere noget), men ikke hele beløbet, man skulle så stille scholar ships op for de fag hvor man har brug for dem, dette bør stilles af erhvervslivet..   Derved kan erhvervslivet justere hvad de har brug for.

 

Staten kan også stille nogle scholarships op, for de fag som de har brug for.

 

Men hvis nogen ønsker sig brændene en specifik udannelse, bør man kan låne pengene af staten for at blive udannet, hvor man så betaler tilbage over skatten, men man kan kun låne til sin første udannelse, ikke mere end dette..  lånet bør forgå rentefrit, med tilbagebetaling af 2-3% af deres fremtidige intægter, indtil det er betalt af.    Det betyder alle kan få en udannelse..

 

Men det kræver skatten sat ned, fordi ellers ender vi bare med at betale mere i skat.. 


Skrevet af Louis B. Knockel 1608 dage siden - Direkte link

Vel talt, hr. Dahl Madsen. Jeg håber, at De snart vil være at finde i Folketinget.


Skrevet af Niklas Nikolajsen 1608 dage siden - Direkte link

Løsningen er simpel - Staten skal blande sig udenom!

 

Universiteterne burde være private, og folk burde betale deres egne uddannelser.

 

Vil man sikre, at alle har lige adgang, kan man evt. yde stats-lån til de, der ønsker det, mod tilbagebetaling efter endt uddannelse, selvom dette vil have den effekt at uddannelserne fordyres.

 

Ved egenbetalte uddannelser på private universiteter, vil kandidaterne blive leveret i takt med markedets efterspørgsel, og man undgår at arbejdere beskattes hårdt, for at uddanne akademikernes børn.


Skrevet af Lars Jensen 1608 dage siden - Direkte link

Præciiiiiiiiis!!


Skrevet af Peder Holdgaard Pedersen 1608 dage siden - Direkte link

En bedre løsning er at tvinge forældre til at spare op til deres børns uddannelse. Når man får et barn indgår man en implicit kontrakt om at man vil varetage nogle opgaver - heriblandt give det en uddannelse.

Så får man også den fantastiske situation at vælger barnet når det bliver voksent ikke at tage en uddannelse, så har det en god start på en pensionsopsparing, så der er råd til den tidligere tilbagetrækning et hårdt liv som ufaglært (måske) kræver.


Skrevet af ianarki 1608 dage siden - Direkte link

Nu er det ikke en tilfældighed der spildes så store mængder ressourcer i bl.a. Danmark :) Ligeså snart nogen kan tvinge andre til noget så har du problemet med de bliver nydere og de andre ydere :) Derfor synes jeg man skal passe på med at støtte tvang. Derudover så trives mennesket også bedst under frihed, og det er noget af det vi alle har hang til


Skrevet af Peder Holdgaard Pedersen 1608 dage siden - Direkte link

Helt enig - men når man får børn indgår man en kontrakt med barnet om at man vil tage vare på det. Staten skal så sørge for at den kontrakt opretholdes - i stedet for at overtage den, som det er tilfældet i dag - hvor forældre kan få børn, og så forvente at alle mulige andre betaler deres uddannelse mm.

Det vil være en bedre løsning en statslån - der flytter byrden over på børnene - og som vi har set det i USA på det sidste (de har indført den her slags lån over en årrække), har nogle uhensigtsmæssige konsekvenser.

Det er forældrenes ansvar at sørge for deres børn. Der må man godt bruge tvang. Vi vil jo heller ikke acceptere at forældre undlader at give deres børn mad eller på andre måder vanrøgter dem.


Skrevet af LordNacho 1608 dage siden - Direkte link

Det kommer vel an på hvad du mener med uddannelse? Almen dannelse (jorden er rund, matematik, skrivning, dinosaurer, en smule historie/kunst, osv) kan jeg godt se børnene har krav på.

 

Men når de er gamle nok til selv at arbejde? Er man så stadig på krogen? Det ville jeg nok selv mene jeg var, men jeg er ikke så sikker på at alle andre mener det.


Skrevet af Ulrik B. Petersen 1608 dage siden - Direkte link

Det er lidt af et hængedynd det der med rimeligheden i hvem der skal betale til hvem. Selvfølgelig kan man argumentere, som det gøres. Men man man kunne jo også svare: Fordi ingeniøren skal betale til kassedamens søn, der er narkoman.

Spørgsmålet er imidlertid forkert stillet, for kernen i det hele er jo at der findes nogle brødløse uddannelser, som det er folks demokratiske ret at tage, men hvor ingen ville savne kandidaterne, hvis ikke de var der. Der er tale om uddannelser, der sigter mod offentlig ansættelse. Hvis der bliver satset galt, skal samfundet betale for følgerne af folks romantiske og ofte også naive valg, og det er det, der er urimeligt.


Skrevet af _slettet_bruger_118 1608 dage siden - Direkte link

Det er meget svært at spå - især om fremtiden. Folk må efter min mening (i det frie marked) søge at uddanne sig så meget de vil indenfor hvad pokker de vil. Modsat Niklas (som ellers er ret så klog) mener jeg, at samfundet skal yde en ret så stor grad af "gratis" undervisningsinfrastuktur lad os sige til og med BSC grad. Og den skal iøvrigt være langt mere diffenrencieret og delt end tilfældet er idag. Farvel til enhedsskolen og dens mareridt. Alle skal have en mulighed for at opnå en meget god basal viden på højt niveau - indenfor de ting som efterspørges af det frie marked.

 

Noget andet er at uddannelse er een ting, med i praksis at arbejde med det noget andet. Man lærer utroligt meget af at arbejde med ting. Så det er nu slet ikke så skidt hvis folk får nok af uddannelse og istedet går til vaflerne før tid. I den forbindelse synes jeg, at det er sindsygt at samfundet har så tralvt med at overbeskatte de klogeste og de flittigste istedet for at give dem råderum og muligheder for det som mange af dem sikkert gerne vil: Videreuddanne sig på det de har fået blod på tanden for (og det kan godt tage nogle år at opfatte hvad det nu er), og/eller starte egen virksomhed indenfor et eller andet felt.  


Skrevet af _slettet_bruger_6135 1608 dage siden - Direkte link

Skrevet af LordNacho 1608 dage siden - Direkte link

Det er overhovedet ikke givent, at tandlægeuddannelsen er en god investering for staten. Forestil dig, at alle landets tandlægeskoler forsvandt. Så ville der ikke være nogen måde at uddanne sig til til dette lukrative fag. Der ville være stor interesse i at åbne en tandlægeskole. Nogen ville nok gøre det privat, hvis det var lovligt. Så vi skulle nok få de tandlæger alligevel, uden at betale for det!


Skrevet af _slettet_bruger_6135 1608 dage siden - Direkte link

Skrevet af Karl Iver Dahl-Madsen 1608 dage siden - Direkte link

Rune, må jeg understrege, at jeg har intet imod tandlæger. Jeg går til tandlæge hver dag, da jeg er gift med én:) Jeg er selv ingeniør, så eksemplet var nærliggende, om man så må sige (men mine børn er hverken arbejdsløse eller antropologer, så der hører lignelsen op.)


Skrevet af Anders Wegge Keller 1608 dage siden - Direkte link

Hvis du på den ene side set mener at der bliver uddannet dobbelt så mange tandlæger som nødvendigt, og du på den anden side set har så stor en margin, at din skat betaler din uddannelse tilbage på 3½ år, er der da en vis grund til at spekulere på om der er et svindelagtigt priskartel :)

 

Hvad er din vurdering af din egen økonomi, herunder tilbagebetalingstid, hvis du ikke havde et ydernummer?


Skrevet af slettet bruger 6264 1608 dage siden - Direkte link

Hvor er der mange:

 

"Nu har jeg fået min uddannelse af staten (læs: skatteyderne, også kasseassistenterne og gadefejerne), så nu synes jeg, at alle andre skal betale deres egen uddannelse, så jeg ikke skal betale så meget i skat af min høje indkomst, som jeg har som følge af min uddannelse betalt af staten (læs: skatteyderne, også kasseassistenterne og gadefejerne)"

 

-typer herinde.

 

Læs lige: http://videnskab.dk/kultur-samfund/mig-mig-mig-derfor-er-nutidens-unge-sa-ubehovlede


Skrevet af slettet bruger 6264 1608 dage siden - Direkte link

Og må jeg henlede opmærksomheden på et paradoks:

 

I Danmark kan befolkningen ikke reproducere sig selv, selv om det kunne være ønskeligt, for ALLE siger, at der bliver brug for flere "på sigt".

Er det derfor, at vuggestuepladser koster 4.000-5.000 kroner pr måned for forældrene?

 

I Danmark er der en vis overproduktion af kandidater inden for visse længere studier

Er det derfor, at det er gratis at modtage undervisning på universiteterne?

 

Skulle det ikke være omvendt:

Altså større tilskud til vuggestuepladser og nogen betaling på universiteterne?

 

Gammel lærdom:

Handlinger, der belønnes, har en tendens til at blive gentaget.

 

Du skal være logget ind for at kommentere artikler. Du kan logge ind her!

Flere artikler fra Videnskab

11
13
10
6
10
22
6
5
10
7
7
9
17
3
2
8
35
7
15
58

- Annonce -

- Annonce -