Klarlund og public health kliken: Når sundheden tryner sandheden

Svindel-anklager tvinger Klarlund ud af fond:  - Det er kun fem måneder siden, at regeringens top-rådgiver på forebyggelsesområdet, professor Bente...

Klaus K,

30/06/2011

Svindel-anklager tvinger Klarlund ud af fond:  - Det er kun fem måneder siden, at regeringens top-rådgiver på forebyggelsesområdet, professor Bente Klarlund blev valgt som den mest indflydelsesrige danske forsker med den højeste faglige anseelse af sine kolleger i ledelsen af dansk sundhedsvæsen.

I dag kæmper Klarlund for at forsvare sig mod stadig flere svindel-anklager. Hendes artikler med hjerneforskeren Milena Penkowa bliver behandlet af uredeligheds-udvalget pga anklager om billed-fusk - hun har endvidere været anklaget for dobbeltpublicering, plagiering og lemfældig omgang med sandheden som sundhedsredaktør på Politiken.

Sagen ved uredeligheds-udvalget har nu tvunget hende ud af mange tillidsposter som ekspertrådgiver og redaktør af medicinske tidsskrifter, som hun er blevet fyret fra - senest har hun måttet trække sig fra sin plads som ekspert rådgiver i et lægefagligt udvalg under Novo Nordisk Fonden.

 Alligevel er Bente Klarlunds svindelsag ikke kun hendes personlige sag. Den er et hak i tuden på hele public health klikens troværdighed. Det er denne klike af sundhedsfolk, der konstant overfalder danskerne med krav om nye forbud mod deres livsstil.

Selv hvis Klarlund frikendes for videnskabelig svindel, vil billedet stå tilbage af en højt rangeret sundhedsekspert i en missionerende forskergeneration, for hvem en politisk korrekt "sund" livsstil og politisk korrekt forskning er vigtigere end den videnskabelige sandhed.

En generation, der gerne lader vage og overfladiske forestillinger om sundhed tryne sandheden.

Eller sagt på en anden måde: Hvis Bente Klarlund er den kapacitet i public health kliken, der har den højeste faglige anseelse - hvordan er så kvaliteten blandt hendes kolleger med lavere anseelse?

Hvad for eksempel med disse to af Klarlunds “ekspert”-kolleger:  Public health: Er de forskere eller præster?