Læger: ADHD begynder at ligne en epidemi

Kan det virkelig være rigtigt, at 11

Ikke angivet Ikke angivet,

31/10/2011

Kan det virkelig være rigtigt, at 11.000 danske børn skal have piller mod ADHD, spørger eksperter.


Den eksplosive vækst i antallet af børn på ADHD-medicin får nu Lægemiddelsstyrelsen og flere forskere til at advare mod overmedicinering af hele årgange af danske børn.


På godt 10 år er antallet af børn, der tager piller mod ADHD, vokset fra ca. 900 til flere end 11.000 børn. Det er sket samtidig med, at forskere strides om, hvad der rent faktisk kan være årsagen til, at stadig flere børn får diagnosen ADHD, som stilles på baggrund af hyperaktivitet, impulsivitet og opmærksomhedsbesvær, hos børnene.


Chef for Lægemiddelgodkendelse i Lægemiddelstyrelsen Steffen Thirstrup siger:
»Det er bekymrende, at så stor en del af børnene har brug for medicin for at klare sig. Man må spørge, om der ikke finder en overdiagnosticering sted. Det er jo at sammenligne med et epidemisk udbrud - ligesom da hiv bredte sig blandt homoseksuelle mænd i 1980'erne. Hvad er det, der sker med børnene?«


Morgenavisen Jyllands-Posten bringer i dag en oversigt over en række årsagsforklaringer, hvor forskellige læger og forskere angiver teser for, hvorfor så mange børn har fået ADHD-symptomer. Der findes ingen entydig forklaring på væksten, og flere af forskerne advarer om overmedicinering af børnene.

SygeliggørelseLæge Charlotte Bech, der er forfatter til bøger om børns sundhed, siger:
»Der er tale om en overdiagnosticering, og jeg vil advare mod at give børn ADHD-medicin i det omfang, det sker nu. Ingen ved, hvilke langtidsvirkninger medicinen giver,« siger hun.


Professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitet taler ligeledes om overdiagnosticering:
»Jeg er tilbøjelig til at betragte den enorme stigning i antallet af børn på ADHD-medicin som en tendens til sygeliggørelse af det, der i virkeligheden bare er en variation af børns forskellighed.«


Også en af fortalerne for brug af medicin kombineret med pædagogiske tiltag, professor Per Hove Thomsen, der er leder af ADHD-klinikken og forskningsafdelingen på Regionscenter for Børne- og Ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitetshospital, er bekymret for udviklingen:
»ADHD-diagnosen kan godt gå hen og blive en for modepræget diagnose, der kan blive for nem at stille.«