Smartphones ødelægger unges søvn – Et borgerligt problem

Nye undersøgelser viser, at smartphones er med til at ødelægge søvnen for unge mennesker

Ikke angivet Ikke angivet,

25/03/2016

Nye undersøgelser viser, at smartphones er med til at ødelægge søvnen for unge mennesker. Det gælder især unge mænd og kvinder i aldersgruppen 18-29 år, der har tendens til at bruge deres smartphones, når de burde sove. Smartphonen kommer med i stigende grad med i sengen og bliver bl.a. brugt til at surfe på de sociale medier. Søvnen bliver nedprioriteret i takt med, at der bliver brugt mere og mere tid på sociale medier og streaming.

Det blå lys fra smartphonen kan have store konsekvenser for søvnkvaliteten. Det kan først og fremmest betyde, at man falder væsentligt senere i søvn. Det kan ligeledes betyde flere opvågninger i løbet af natten, ligesom det vil have negativ indflydelse på døgnrytmen og den generelle søvnkvalitet.

Et borgerligt problem

I flere kredse bliver sagen med mobiltelefonens ødelæggende effekt omtalt som et borgerligt problem. Det er en udfordring, der skal løses, hvis problemet ikke skal vokse sig større. De unge skal selv tage ansvar, men det er også vigtigt, at forældrene bakker op. Unge skal være friske og veludhvilet, når de møder på arbejde eller studie. Det er derfor ikke optimalt, at træthed og uoplagthed præger rigtigt mange unge menneskers hverdag. Hvorvidt det er et problem, der vil blive løst de første mange år er tvivlsomt. Smartphones har fået så stor betydning og magt i unges hverdag, at der skal rigtigt meget til, hvis der skal laves om på disse usunde vaner.

Flere og flere undersøgelser viser, at børn og unge sover for lidt. Det er som sådan ikke noget nyt, men det er foruroligende, at udviklingen fortsætter med at pege i den forkerte retning. Per Rask Jensen (V) er en af de politikere, der tidligere har gjort sig bemærket på området. Han mener, at kommunen skal passe på med ikke at presse børn og unge for hårdt efter skolereformen. Det store pres på børn og unge kan være medvirkende til den dårlige søvnkvalitet.

Den dårlige søvnkvalitet kan ligeledes hænge sammen med, at unge i dag er bange for at gå glip af noget. Det er vigtigt at være up-to-date med de seneste nyheder, så man altid føler sig opdateret med, hvad der sker i lokalområdet og resten af verden for den sags skyld. Borgerligt problem eller ej er det et problem, der kan mærkess af mange parter. Det går udover de unge selv, men også arbejdsgivere, undervisere og omverdenen. I en travl og stresset hverdag er søvnen vigtigere end noget andet. 

Hvad gør vi for at vende denne udvikling?

Kilde: